Ορχάν Παμούκ: Η Ευρώπη κάνει τα στραβά μάτια στην Τουρκία

Τα είπε έξω από τα δόντια ο Νομπελίστας Τούρκος λογοτέχνης Ορχάν Παμούκ για την υποκριτική συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία.

Ο διεθνούς φήμης Τούρκος συγγραφέας κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι κάνει τα στραβά μάτια στην καταπάτηση κάθε έννοιας δημοκρατίας στην Τουρκία, επειδή είναι συνεργάσιμη για το προσφυγικό.

«Εχουν ξεχάσει τις ευρωπαϊκές αξίες» είπε ο Παμούκ για την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτοντας ότι ο αγώνας ενάντια στο Ισλαμικό κράτος έχει δέσει τα χέρια της Ευρώπης.

Ο Παμούκ κατηγόρησε τα 28 μέλη της ΕΕ ότι δεν ασχολούνται με το θέμα του περιορισμού της ελευθερίας έκφρασης στην Τουρκία.

Έχουν στραφεί σε εμάς, όπως κάποτε είχαν στραφεί στη Σαουδική Αραβία και λένε «Εάν η Τουρκία κάνει τη δουλειά μας, δεν μας νοιάζει τι κάνει στο σπίτι της», είπε ο Παμούκ.

Αναφερόμενος στις πρόσφατη καταδίκη κορυφαίων δημοσιογράφων της εφημερίδας Τζουμχουριγιέτ υποστήριξε ότι αντιμετωπίζουν ποινές ισόβιας κάθειρξης επειδή αποκάλυψαν τις συναλλαγές του τουρκικού κράτους που έστελνε όπλα στη Συρία.

Να σημειωθεί ότι ο Ορχάν Παμούκ έχει τιμηθεί με το νόμπελ λογοτεχνίας το 2006.