Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Μια επιστολή διοικητή Μονάδας στη Σάμο, προς ξενοδόχο της περιοχής έκανε το γύρο του διαδικτύου.
Ο διοικητής ζητά με ευγενικό τρόπο από τον ξενοδόχο εάν πρόκειται να προχωρήσει σε ανακαίνιση της επιχείρησής του, να διαθέσει υλικά τα οποία θα περισέψουν στο στρατόπεδο!
«Στη Μονάδα μας τα «άχρηστα» υλικά σας θα αποκτήσουν αξία ανεκτίμητη, διότι θα χρησιμοποιηθούν κατάλληλα και επ’ ωφελεία των οπλιτών μας που υπηρετούν στο νησί της Σάμου.Αυτό το γεγονός θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού, που είναι πολύτιμο για εμάς και κατά συνέπεια θα αυξήσει και το ηθικό τους», αναφέρει η σπιστολή την οποία έφερε στη δημοσιότητα το aegaio.blogspot.gr.
Βέβαια, στη Σάμο, φαίνεται πως δεν χωράει ο νους τους ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις μπορεί να έχουν τέτοιες ανάγκες!
Και το πρώτο πράγμα που σκέφτηκαν είναι ότι μάλλον με έμμεσο τρόπο ζητούν υλικά για να ενοσχύσουν τα κέντρα κράτησης προσφύγων.
Αν έριχναν ωστόσο μια ματιά στον προϋπολογισμό θα αντιλαμβάνονταν ότι οι ανάγκες στις Mονάδες είναι τεράστιες, και πως οι περικοπές έχουν οδηγήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε επαιτεία.
Επιπλέον η καθυστέρηση επί μια τουλάχιστον δεκαετία της περίφημης αναδιοργάνωσης των δυνάμεων και το κλείσιμο στρατοπέδων που δεν γίνεται επειδή συναντά αντιδράσεις απο τοπικούς φορείς (όλοι θέλουν από ένα στρατόπεδο στο χωριό τους) είναι επιβαρυντικός πράγοντας.
Όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έκαναν λόγο για αναδιοργάνωση και για «συμμάζεμα» των στρατοπέδων.
Ωστόσο μόλις έκλειναν κάποια, συναντούσαν τις σφοδρές αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών που θέλουν να έχουν ένα στρατόπεδο σε κάθε χωριό, λέγοντας ότι αυτό τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ στην πραγματικότητα το βλέπουν ως πηγή εσόδων για τις επιχειρήσεις της περιοχής.
Η επαιτεία των υλικών δεν είναι αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής ενός ή δυο χρόνων, αλλά λειτουργεί σωρευτικά τα τελευταία χρόνια.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις αναγκάζονται να διατηρούν στρατόπεδα με το ανθρώπινο δυναμικό να φθάνει ακόμα και στο 20-30% της προβλεπόμενης δύναμης, κάτι που είναι δραματικό αν το σκεφτούμε λογικά.
Δηλαδή προβλέπονται 100 άνθρωποι και υπηρετούν 20 με 30. Γιατί να υπάρχει και να λειτουργεί ένα τέτοιο στρατόπεδο και δεν ενώνεται με κάποιο άλλο γειτονικής περιοχής ώστε να μπορούν να λειτουργούν κανονικά;
Το γεγονός ότι το αίτημα αποτυπώθηκε σε χαρτί ήταν το μόνο σφάλμα του διοικητή. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν μάθει να κρύβουν τις αδυναμίες τους.
Τις περισσότερες φορές ακόμα και στρατηγοί γίνονται επαίτες για λίγα υλικά από τις ανακαινίσεις των ξενοδοχείων, αλλά χωρίς να διατυπώνουν εγγράφως τα αιτήματά τους.
Η επιστολή δυστυχώς αποτυπώνει μια κατάσταση που κανένας μας δεν θέλει να αποδεχθεί, ενώ παράλληλα δείχνει και το ενδιαφέρον του διοικητή για τα τους στρατιώτες που υπηρετούν στη Μονάδα του.
Αντί να ψάχνουν να ανακαλύψουν την ταυτότητά του για επίπληξη, θα έπρεπε μάλλον να τιμηθεί αυτός ο διοικητής για το ενδιαφέρον και την αγωνία του να βελτιώσει της συνθήκες διαβίωσης στη Μονάδα του.