Οι μετανάστες αυξάνονται τα κονδύλια της Frontex μειώνονται! Επιβεβαίωση Onalert

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Σε πλήρη επιβεβαίωση της θέσης μας για την στάση της ΕΕ έναντι του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης προς την Ελλάδα προχώρησε  σήμερα ο  Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή συνάντησή του με υποψήφια Ευρωβουλευτή.

«Έχουμε το εξής παράδοξο να αντιμετωπίσουμε: Ενώ τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα αυξάνονται η χρηματοδότηση από τον FRONTEX τα τελευταία χρόνια συνεχώς μειώνεται», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρβιτσιώτης και πρόσθεσε ότι η δομή του Frontex έχει καταστεί πιο γραφειοκρατική, απ΄ ότι επιχειρησιακή. Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι η πίεση έγκειται κυρίως στα ανατολικά θαλάσσια σύνορα, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να έχει αναδιατάξει τις δυνάμεις του επικεντρώνοντας τόσο σε έμψυχο δυναμικό, όσο και σε επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου. Έμφαση έδωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης στην ανάγκη να αυξηθούν οι πόροι χρηματοδότησης από τον Frontex από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή προγραμματική περίοδο.  

Να θυμίσουμε εδώ ότι με αφορμή την άφιξη του πρώην αξιωματούχου της ΕΕ και  υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ,στην Αθηνα και την επίσκεψή του  στην έδρα της FRONTEX στον Πειραιά,το OnAlert - με τίτλο »Ο Γιούνκερ στην Αθήνα …θυμήθηκε τους μετανάστες! Ευρωπαϊκή υποκρισία»- έγραφε τις προάλλες τα εξής: 

Γιατί τώρα;

<<Τι να το κάνουμε τώρα το ενδιαφέρον για την  FRONTEX κ. Γιουγκέρ; Τι έκανες και εσύ και όλοι οι άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι για να ανακοπεί στην Τουρκία, πριν μπουν στις βάρκες, οι παράνομοι μετανάστες; Πριν περάσουν , παλιότερα, τον Εβρο; Πόσα κονδύλια έδωσες για αποτροπή, αγόγγυστα; Πόσες αποφάσεις πήρε το Γιούρογκρουπ για να περιοριστούν οι συνέπειες της παράνομης εισόδου μεταναστών στην Ελλάδα; Σας αρκούσε που έμεναν οι περισσότεροι στην Ελλάδα….

>>Εντάξει στην χώρα του Ξένιου Δια είσαι, δεν θα σε »προγγίξουμε» άλλο. Να κάνεις την βόλτα και να φας ψαράκι στην Ακρόπολη.

>>Αλλά εκεί στην Ακρόπολη -συνεχίζαμε –  ας σου δώσουν οι άνθρωποι του Πρωθυπουργού ή του Γραφείου της ΕΕ στην Αθήνα,να διαβάσεις ότι μόνο την Παρασκευή και το Σάββατο - υπήρξε ένα, απ ότι φαίνεται , οργανωμένο σχέδιο »απόβασης » δεκάδων παρανόμων μεταναστών στα ελληνικά νησιά. (…)>> 

 Τι έγραψε το OnAlert

Και συνεχίζαμε με υπότιτλο »Να πάρει μέτρα η ΕΕ»:
<<Δεν πάει άλλο κύριοι της ΕΕ- το είπαμε και το ξαναλέμε! Κάτι πρέπει να γίνει με την Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν αντιδρά και ανέχεται  την Τουρκία να »σπρώχνει» με τον τρόπο της δεκάδες παράνομους μετανάστες κάθε μέρα.Μετά το κλείσιμο του Εβρου η Τουρκία έστρεψε    το ρεύμα από τα παράλια στα ελληνικά νησιά, αλλά η ΕΕ δεν έκανε τίποτα να ενισχύσει την Φρόντεξ (FRONTEX) στο Αιγαίο ή να στείλει άλλες δυνάμεις . Ούτε »έριξε τα δόντια» στην Τουρκία με μέτρα και περιορισμούς αν δεν σταματήσει να στέλνει στο έδαφός της παράνομους μετανάστες… Δεν πάει άλλο!
>>Το μήνυμα αυτό – τονίζαμε – καλείται ο Πρωθυπουργός και  όλα τα κόμματα να το πουν στην ΕΕ. Με κάθε τρόπο. Ας τα ακούσει σήμερα ο κ. Γιούνκερ!Οι Λιμενικοί έχουν στοιχεία – ας τα δείξουν>>.
Πράγματι οι Λιμενικοί και ο κ Βαρβιτσιώτης μας άκουσαν και φαίνεται ότι του έδειξαν στοιχεία , καθώς, όπως αναφέρθηκε,  έμφαση δόθηκε στην ανοδική πορεία που σημειώνουν τα περιστατικά απόπειρας εισόδου παράνομων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα, την επικέντρωση των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος σε στελέχη και επιχειρησιακά μέσα στο θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, σε αντίθεση με την τάση μείωσης της χρηματοδότησης από τον FRONTEX.

Η τάση μείωσης της χρηματοδότησης

O κ. Βαρβιτσιώτης παρέδωσε στον κ. Γιουνκέρ έγγραφο ενημέρωσης που απεικονίζει την πραγματικότητα που καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά το Λιμενικό Σώμα αναφορικά με τη διαχείριση του φαινόμενου της παράνομης μετανάστευσης στα θαλάσσια σύνορα. Στο έγγραφο περιγράφεται η επιχειρησιακή αναδιάταξη των δυνάμεων του Λιμενικού Σώματος με επικέντρωση σε έμψυχο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα στα θαλάσσια σύνορα του Ανατολικού Αιγαίου, καθώς και αποτύπωση της τάσης μείωσης της χρηματοδότησης από τον οργανισμό του FRONTEX και την ανάγκη αύξησης των πόρων, εν όψει του νέου προγραμματισμού των Ευρωπαϊκών Ταμείων.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας αναφέρθηκε πως ενεχείρισε στον κ. Γιουνκέρ ενημερωτικό σημείωμα που αναφέρεται στη συνολική αντιμετώπιση και διαχείριση από την Ελλάδα της μετανάστευσης και του ασύλου, με έμφαση στις εφαρμοζόμενες δράσεις, στο κόστος αυτών για το κρατικό προϋπολογισμό και στο κενό χρηματοδότησης που υφίσταται από τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Ταμεία, τόσο για την τρέχουσα περίοδο, όσο και για την προσεχή επταετία (2014-2020).

Να τα λένε συνεχώς!

Ελπίζουμε όλα αυτά που είπαν στον κ. Γιουνγκέρ να τα λένε και στους εν ενεργεία αξιωματούχους της ΕΕ! Και όσα δήλωσε ο κ Υπουργός με αφορμή την συνάντησή του  με την υποψήφια ευρωβουλευτή να τα δηλώνει ο ίδιος και οι συνάδελφοί του  συνεχώς και σε κάθε συνάντησή τους  με αξιωματούχους της ΕΕ. 

Διαβάστε ακόμη:

Τι στοιχεία έδωσε στον Γιούνκερ για τους μετανάστες ο Βαρβιτσιώτης

Ο Γιούνκερ στην Αθήνα …θυμήθηκε τους μετανάστες! Ευρωπαϊκή υποκρισία