Οι ΕΔ φιλοξενούν 15.986 πρόσφυγες – Τους υπόλοιπους 30.000 οι εθελοντές

Ένα μεγάλο μέρος των προσφύγων έχουν αναλάβει να φιλοξενούν οι Ένοπλες Δυνάμεις. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις δομές που έχουν δημιουργήσει οι Ένοπλες Δυνάμεις σε 11 περιοχές, διαμένουν 15.986 πρόσφυγες. Οι υπόλοιποι περίπου 30.000 πρόσφυγες διαμένουν σε δομές που φροντίζουν εθελοντικές οργανώσεις. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ ο καταμερισμός των προσφύγων στις δομές των Ενόπλων Δυνάμεων έχει ως εξής:

Στην Κω ο χώρος φιλοξενίας αναμένεται να αρχίσει να λειτουργεί από τις 28 Μαρτίου.
Επίσης με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων κατασκευάστηκαν και επίκειται η άμεση ενεργοποίηση 3 νέων δομών φιλοξενίας στο Κουτσόχερο Λάρισας (χωρητικότητας 1600 ατόμων), στη Φιλιππιάδα Θεσπρωτίας (χωρητικότητας 1000 ατόμων) και στα Δολιανά Ιωαννίνων (χωρητικότητας 400 ατόμων).

Οι υπόλοιποι 30.221 πρόσφυγες  που βρίσκονταν χθες στη χώρα, φιλοξενούνται σε δομές που φροντίζουν εθελοντικές οργανώσεις και MKO. 

Οι τρεις κλάδοι των Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζουν να παρέχουν σε καθημερινή βάση περί τις 22.000 μερίδες φαγητού για την κάλυψη αναγκών των προσφύγων-μεταναστών, ενώ το βάρος για την σίτιση των υπολοίπων 25.000 προσφύγων, έχουν αναλάβει οι εθελοντές.

Συναυλία στον Πειραιά

Έίναι χαρακτηριστικό ότι στη συναυλία που διοργανώνεται από την «Παμπειραϊκή πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες» την Κυριακή στο λιμάνι του Πειραιά, αντί εισιτηρίου ζητούν τρόφιμα μακράς διάρκειας για το φαγητό που μαγειρεύουν καθημερινά στις χιλιάδες των ανθρώπων που βρήκαν καταφύγιο στον Πειραιά. 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας, η συναυλία θα γίνει στο Λιμάνι του Πειραιά, την Κυριακή 20 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στον χώρο έξω από την Πύλη Ε2. Συμμετέχουν το συγκρότημα «ENCARDIA» από Ελληνικής πλευράς, το Συριακό συγκρότημα «AL MAHABBA» και ο αγαπημένος των νέων του Αφγανιστάν και διωκόμενος από τους Ταλιμπάν, ΜΟΥΣΑΟΥΪΡ ΡΟΣΧΑΝ.