Διμερής συνεργασία καθώς και θέματα περιφερειακού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η κατάσταση στα δυτικά Βαλκάνια και οι εξελίξεις στην ΕΕ μετά το Brexit, θα είναι στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει αύριο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Πράγα. Στόχος της επίσκεψης είναι να δοθεί νέα δυναμική στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας.
Ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τσεχίας Λουμπομίρ Ζαοράλεκ καθώς και με τον πρόεδρο της Γερουσίας Μίλαν Στετς.
Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην Πράγα πραγματοποιείται σε μία ιδιαίτερη συγκυρία για την Ευρώπη κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας παρουσιάζουν προοπτικές βελτίωσης.
Σε διμερές επίπεδο, αμφότερες οι πλευρές προσβλέπουν σε ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου μεταξύ τους με συχνότερη πραγματοποίηση διαβουλεύσεων σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, αλλά και σε αναζήτηση τρόπων αύξησης των μεταξύ τους εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, συγκρατείται και το ολοένα αυξανόμενο ρεύμα τουρισμού από την Τσεχία προς την Ελλάδα, ενώ φέτος αναμένεται ρεκόρ αφίξεων Τσέχων τουριστών στη χώρα μας, γεγονός που καταδεικνύει σαφώς την ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με πηγές, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια υπό τη σκιά της κρίσης στην ΠΓΔΜ και την πολιτική αστάθεια στην Αλβανία και το Κόσοβο. Αναμένεται επίσης να συζητηθούν οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.
Σύμφωνα με πληροφορίες όσο αφορά τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, θέμα το οποίο θα συζητηθεί, οι δύο χώρες έχουν επιτύχει να συνεργάζονται αποτελεσματικά όποτε τούτο κριθεί σκόπιμο, παρά τις κατά καιρούς διαφορετικές οπτικές που έχουν επί του θέματος.
Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη συνεννόησης και διαβούλευσης χωρών μεσαίου μεγέθους ενόψει των διαπραγματεύσεων για Brexit και θα έχει σχετικές διαβουλεύσεις με τον Τσέχο ομόλογό του επί του θέματος με στόχο την επίτευξη καλύτερου συντονισμού μεταξύ των δύο χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό και κατ’ επέκταση συγκλίνοντα συμφέροντα σε διάφορους τομείς ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.