Ο χαμογελαστός φυσικός που κρατάει την «καρδιά» της ατομικής βόμβας!

 Η παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε το 1945 απεικονίζει τον φυσικό (του Manhattan Project) Χάρολντ Άνιου (Harold Agnew) να χαμογελάει. Στο χέρι του κρατάει τον πυρήνα πλουτωνίου από ένα από τα πιο καταστροφικά όπλα του κόσμου.

Ζυγίζοντας 14 λίβρες η καρδιά της ατομικής βόμβας γνωστή και ως «Fat Man» εξερράγη στις 9 Αυγούστου 1945 πάνω από την ιαπωνική πόλη Ναγκασάγκι, προκαλώντας τον θάνατο 80.000 ανθρώπων.

Η βόμβα «Fat Man» ήταν το δεύτερο πυρηνικό όπλο που χρησιμοποιηθηκε κατα την διάρκεια μάχης, μετα την ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα η οποία έφερε το όνομα “Little Boy».

Ο Agnew, ο οποίος έγινε ο τρίτος διευθυντής του Εργαστηρίου στο Λος Άλαμος, πέταξε με αεροπλάνο παράλληλα με το Enola Gay και τράβηξε τα μόνα πλάνα απο την επίθεση «Little Boy”.

Δειτε τα πλάνα του Agnew

Τρεις ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ έριξαν άλλη μία βόμβα στην Ναγκασάκι, η οποία οδήγησε την Ιαπωνία να παραδοθεί στις Συμμαχικές Δυνάμεις, φέρνοντας το τέλος στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

​​Σύμφωνα με το Atomic Heritage Foundation (Ίδρυμα Ατομικής Κληρονομιάς) από τις 10.800 λίβρες του «Fat Man», περίπου 2 λίβρες υποβλήθηκαν σε αντίδραση σχάσης και ένα γραμμάριο μόνο δημιουργήσε έκρηξη ισοδύναμη με 21.000 τόνους ΤΝΤ (εκρηκτικών).

Πηγή – Business Insider
Μετάφραση – OnAlert