Ο Τσίπρας στο Ισραήλ που εχει πρόταση για τα ελληνικά Apache

Πως αλλάζουν οι καιροί. Όταν το 2009 ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συναινούσε στην ουσιαστική επανεργοποίηση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα , έκανε μεγάλη φασαρία. Έξι χρόνια μετά πρωθυπουργός ο ίδιος πλέον κάνει επίσκεψη στι Ισραήλ και δηλώνει έτοιμος για πολύ στενή συνεργασία με το Τελ Αβίβ.
Η συνάντηση με τον Νετανιάχουτανιάχου πήγε καλά. Τα πεδία συνεργασιών των δύο χωρών είναι πολλά και μεγάλα. Ο Τσίπρας απέφυγε δημοσίως να αναφερθεί στον τομέα της άμυνας που ενδιαφέρει και τους ισραηλινούς ,αλλά κι εμάς. Οι ισραηλινοί έχουν κάνει προς την Ελλάδα μερικές ενδιαφέρουσες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της πρώτης “παρτίδας” Apache που είχαμε αγοράσει.Η γραμμή παραγωγής τους έκλεισε και η τεχνική τους υποστήριξη σύντομα θα είναι προβληματική. Οι ισραηλινοί έχουν όπως λένε την δυνατότητα να αναλάβουν την τεχνική υποστήριξη.

Κατά τ΄άλλα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις του μεταξύ άλλων είπε:

“Ένα από τα κεντρικά ζητήματα για το οποίο συνομιλήσαμε, ήταν και οι τεράστιες ευκαιρίες που ανοίγονται μπροστά μας στην ενεργειακή συνεργασία στην περιοχή μας, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και για τις δυνατότητες συνεργασίας που έχουμε στην έρευνα, εξόρυξη και μεταφορά φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Με σκοπό την ανάπτυξη συνεργασιών σε όλους αυτούς τους τομείς, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη σειρά των «G2G», των διακυβερνητικών συναντήσεων Ελλάδας-Ισραήλ τον Γενάρη του 2016, πιθανά εδώ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και, την αμέσως επόμενη ημέρα, να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση της τριμερούς Συνόδου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ πιθανότατα στην Κύπρο, μετά από συνεννόηση που θα έχουμε και με τον Κύπριο πρόεδρο, κύριο Αναστασιάδη, προκειμένου να δούμε επί τάπητος σε ποιους τομείς μπορεί να γίνουν πολύ συγκεκριμένα βήματα ώστε οι συνομιλίες που πραγματοποιήσαμε σήμερα, εντοπίζοντας πεδία συνεργασίας και παρέμβασης, να έχουν ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και αυτά τα βήματα να γίνουν πρακτικά βήματα και να μην μείνουμε μόνο σε συζητήσεις επί χάρτου.
Είχαμε επίσης τη δυνατότητα να κουβεντιάσουμε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και την ανάγκη να διαφυλάξουμε τη σταθερότητα, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο της εξάπλωσης του τζιχαντισμού, αλλά και να ενθαρρύνουμε όλες τις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες για τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία και την εντατικοποίηση των συνομιλιών της Βιέννης, καθώς και τη στήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ”.