Νούλαντ: Στήριξη ΗΠΑ προς Ελλάδα για το προσφυγικό

Έμπρακτα αλληλέγγυα στην χωρα μας σχετικά με το προσφυγικό εμφανίστηκε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ η οποια βρίσκεται στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη τύπου που παραχωρησε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα η αμερικανιδα αξιωματουχος δήλωσε οτι ο σκοπός της επίσκεψης της στη Ελλάδα ειναι για να τονίσει την αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα σε αυτή την δύσκολη στιγμή για τη χώρα. Η κ. Νούλαντ υποστηριξε οτι η επίσκεψη της ειναι μια ευκαιρία για να καταλάβει η κοινη γνωμη της χωρας της καλύτερα «τι συμβαίνει στη βόρεια Ελλάδα όσο αφορά το προσφυγικό και για να δούμε πώς μπορούν να βοηθήσουν οι ΗΠΑ.»

Η κ. Νούλαντ δηλωσε οτι εντυπωσιάστηκε απο το κέντρο μετεγκατάστασης στα Διαβάτά, και το χαρακτήρισε ως «κέντρο προς μίμηση. Συγκεκριμένα η κ. Νούλαντ είπε:

«Χθες ήμασταν στη βόρεια Ελλάδα σε ένα από τα νέα κέντρα μετεγκατάσταση, που ιδρύθηκε από τον ελληνικό στρατό και την ελληνική υπηρεσία μετανάστευσης. Πρέπει να πω ότι το κέντρο είναι πραγματικά ένα μοντέλο προς μίμηση για το πώς πρέπει να στεγάζετε μια κοινότητα. Ειναι πολύ καλά οργανωμένο. Παρέχει καλή υποστήριξη πρός τους πρόσφυγες τόσο από άποψη υγείας όσο και από άποψη των επιλογών τους για μετεγκατάσταση. Το κέντρο στα Διαβάτά ειναι το είδος κέντρου που πρέπει να μιμηθεί και σε άλλα μέρη της Ελλάδας για να βοηθήσει τους πρόσφυγες να επανεγκατασταθούν καθώς εργαζόμαστε για την εφαρμογή της συμφωνίας της ΕΕ όπως και της συμφωνίας με την Τουρκία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε οτι η εμπειρία της στην Ειδομένη χθες βρισκεται σε αντίθεση με ότι παρατήρησε στα Διαβατά.

«Σε πλήρη αντίθεση ήταν εμπειρία μας στα σύνορα στην Ειδομένη, όπου βρέθηκα χθες. Υπήρχαν οικογένειες σε πραγματικά απελπιστική κατάσταση, σε σκηνές τρύπιες, τα παιδιά ηταν στη βροχή και στο κρύο. Θέλω να συγχαρώ τις προσπάθειες της Ελληνικής Αστυνομίας, τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας, των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, και ιδιαίτερα να συγχαρώ την τοπική ελληνική κοινότητα για την τεράστια γενναιοδωρία τους.»

Η κ. Νούλαντ εξέφρασε την επιθυμία να βρεθεί ενα καλύτερο καταφυγιο γι αυτους τους ανθρώπους, και πρόσθεσε οτι αυτό ήταν ένα από τα τα θέματα που συζητήθηκαν. «Συζητήσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερα κέντρα, όπως το κέντρο στα Διαβατά, έτσι ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να στεγάζονται, έτσι ώστε να μπορούν να καταλάβουν ποιες ειναι οι επιλογές τους για μετεγκατάσταση».

Στο επίκεντρο των συζητήσεων της κ. Νουλαντ ηταν η στήριξη στην Ελλάδα στην προσπάθεια για την υλοποίηση τόσο των συμφωνιών της ΕΕ και ΕΕ – Τουρκίας.

Η Υφυπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε οτι η» ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει κάποια άμεσα αιτήματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για στήριξη. Είμαι αισιόδοξη οτι μέσα στις επόμενες ημέρες θα είμαστε σε θέση να απαντήσουμε σε αυτά τα αιτήματα με κάποια επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια και για να συνεχίσουμε το έργο που κάνουμε μαζί για την κατάλληλη μετεγκατάσταση των μεταναστών».

Η οικονομία και η επιστροφή των θεσμών ηταν επίσης ενα απο τα θέματα που συζητήθηκαν, η κ. Νούλαντ δήλωσε οτι «ενθαρρύναμε την Ελλάδα να χρησιμοποιήσει αυτη την επίσκεψη για να καταλήξει σε συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε στη συνέχεια, να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο, συμπεριλαμβανομένης της ελάφρυνσης του χρέους».
Μεταξύ άλλων, κατα την διάρκεια της επίσκεψης της κ. Νούλαντ συζητήθηκαν η ενεργειακή ασφάλεια, και άλλα περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων και το Κυπριακό.

Ωστόσο, όπως τόνισε η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, «αυτη η επίσκεψη ηταν για να καταλάβουμε καλύτερα πώς οι ΗΠΑ μπορούν να βοηθήσουν την Ελλάδα να διαχειριστεί το προσφυγικό και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτη τη δύσκολη στιγμή για τη χώρα».

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ