Τη συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνήσει «την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, καθώς και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες», ζητεί, με πρότασή της, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδας της ΝΔ.
Στην πρόταση της Νέας Δημοκρατίας γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένα γεγονότα για τη συνομιλία του κ. Καμμένου με τον ισοβίτη Ευθύμιο Γιαννουσάκη και υπογραμμίζεται ότι ενώ ο ίδιος ο κ. Καμμένος ζήτησε -μιλώντας στη Βουλή- τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός απέρριψε το αίτημα του προέδρου της ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής.
Η ΝΔ αναφέρεται σε γεγονότα που αφορούν την εμπλοκή του υπουργού Εθνικής Άμυνας και άλλων στελεχών και λειτουργών σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση, εμπλοκή που αναδεικνύει ενδεχόμενες πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Επισημαίνουν, ειδικότερα, ότι έχει συνομολογηθει η συνομιλία του κ. Καμμένου με τον Ευθ. Γιαννουσάκη για την υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών με το πλοίο Noor 1 και ότι ο κ. Καμμένος δεν έχει δικαιολογήσει επαρκώς τον λόγο για τον οποίο ανέλαβε αυτήν την πρωτοβουλία. Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί 12 συνομιλίες, αριθμός που «καταρρίπτει» τον ισχυρισμό περί «απλής παρότρυνσης» να καταθέσει όσα γνωρίζει στις αρμόδιες αρχές και άρα θα πρέπει να απαντηθεί τι πράγματι ειπώθηκε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του κρατούμενου.
Στην πρόταση Εξεταστικής υπογραμμίζεται ότι τίθεται ζήτημα πώς συνάδει η «δραστηριότητα» του κ. Καμμένου με τη διάκριση των λειτουργιών, όπως επιβάλλει το Σύνταγμα. Θέμα τίθεται, σύμφωνα με τη ΝΔ, και αν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας γνώριζε ποιος δικαστικός λειτουργός επρόκειτο να επισκεφθεί τον Γιαννουσάκη και αν ο κ. Καμμένος είχε αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο στην επίσκεψη δικαστικού λειτουργού στον κρατούμενο. Σημειώνουν, επίσης, ότι πρέπει να ερευνηθεί με ποια θεσμική ιδιότητα επικοινωνούσε ο κ. Τριανταφυλλόπουλος με τον κρατούμενο και αν ήταν σε θέση να γνωρίζει τις κινήσεις της κυρίας εισαγγελέως. Ακόμη, αν είχε ζητηθεί η άδεια των αρμοδίων οργάνων για την «άστοχη βραδινή της επίσκεψη» στον Γιαννουσάκη.
Αναφορά γίνεται και στις συνομιλίες του κρατούμενου με τον λιμενικό υπάλληλο Π. Χριστοφορίδη, με τη ΝΔ να ζητά απαντήσεις αν έχει συνομιλήσει ο κ. Καμμένος με τον συγκεκριμένο λιμενικό, ποιοι άλλοι από το περιβάλλον του υπουργού είναι τυχόν αναμεμιγμένοι στην υπόθεση και αν «υφίστανται εκ μέρους του κ. υπουργού δόλια πολιτικά κίνητρα της απρόκλητης ανάμιξής του στην υπόθεση πέρα από το «ανιδιοτελές» ενδιαφέρον του για τη διακρίβωση της αλήθειας».
Η πρόταση Εξεταστικής κάνει, όμως, αναφορά και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, για τον οποίο επανέρχεται το ερώτημα που είχε διατυπώσει ο πρόεδρος της ΝΔ όταν τον κάλεσε να απαντήσει αν είχε γνώση και αν ενέκρινε τις ενέργειες του υπουργού.
Καταλήγοντας, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«Εν όψει όλων των ανωτέρω, και με δεδομένο ότι ο κ. Καμμένος έχει ζητήσει ήδη τη σύσταση ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης, τα ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν τη Βουλή των Ελλήνων μέσω σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, είναι: α) Η πραγματική έκταση και τα γνήσια κίνητρα της εμπλοκής του Π. Καμμένου ή / και ενδεχομένως και άλλων μελών της κυβερνήσεως στην υπόθεση αυτή, β) Η έκταση της παρεμπόδισης της Δικαιοσύνης κατά την επιτέλεση του έργου της, με τη δημιουργία συνθηκών ενοχοποίησης ιδιωτών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα πολιτικά σχέδια του συγκεκριμένου υπουργού ή / και της κυβέρνησης και οι σχέσεις των πολιτικών προσώπων τόσο με την εισαγγελική λειτουργό όσο και με τον λιμενικό υπάλληλο, και γ) Η διασφάλιση απονομής Δικαιοσύνης κατ’ ανεπηρέαστη κρίση των λειτουργών της στη συγκεκριμένη υπόθεση ώστε να διαλευκανθεί αυτή πλήρως και να υπάρξει ορθή και δικαία κρίση επί όλων των ζητημάτων.
Όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να διερευνηθούν υπό το φως των διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων, καθώς προδίδουν παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης κατά παράβαση της διακρίσεως των κρατικών λειτουργιών, αναδύουν δε τόσο πολιτικές ευθύνες για τη διενέργεια και τα αληθή κίνητρα των παρεμβάσεών αυτών εκ μέρους των εμπλεκομένων προσώπων, όσο και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες αυτών (ενδεικτικά: κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία στα αδικήματα αυτά).
Για όλους τους ανωτέρω λόγους, αιτούμαστε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής και προσβλέπουμε στη στήριξη του αιτήματός μας από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να χυθεί άπλετο φως και να αποκαλυφθούν όλες οι σκοτεινές πτυχές αυτής της πρωτοφανούς υπόθεσης».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ