Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τι προτείνει το κοινό του Onalert

 Το κοινό του Onalert έχει άποψη και τη λέει! Λαμβάνουμε και δημoσιοποιούμε τις προτάσεις των μελών της μεγάλης κοινότητας του Onalert, παράλληλα με τη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ που ξεκινά σήμερα στη Βουλή.

Οι απόψεις καθενός από όσους συμμετέχουν στο Onalert είναι πολύ σημαντικές για εμάς και γι αυτό τις θέτουμε προς συζήτηση και καλόπιστη κριτική, καθώς επίσης και προκειμένου το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να δει και τι επθυμούν οι στρατιωτικοί και να πράξει ανάλογα.

Με αυτή τη λογική δημοσιεύουμε τις δικές σας προτάσεις. 

Πρόταση: Να γίνει ο διαχωρισμός των προερχόμενων από ΑΣΣΥ ανάλογα με τη χρονιά αποφοίτησης

Αγαπητό Onalert,
ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ευκαιρία που μου δίνεται να σχολιάσω το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή προς ψήφιση.

Είμαι αξιωματικός (Επισμηναγός) της Π.Α. με 34 χρόνια υπηρεσίας και κατατάχτηκα στις τάξεις της Π.Α. το 1982 με τον ν.445/74. Είμαι δηλαδή με ανακατάταξη και μονιμοποιήθηκα το 1987 μετά από πενταετή δοκιμαστική περίοδο.
Από το 2010 με τη ψήφιση του ν.3883/10, όλοι όσοι ανήκουμε στην ίδια κατηγορία γίναμε αυτόματα τα «μαύρα πρόβατα» της Π.Α. και φυσικά του Σ.Ξ. και του Π.Ν. Δεν θα αναφερθώ στις επιπτώσεις στην εξέλιξή μας οι οποίες είναι άλλωστε γνωστές και αναγράφονται στον παραπάνω νόμο.

Ο λόγος που ο νομοθέτης μας τιμώρησε ήταν γιατί δεν ήμασταν απόφοιτοι των Παραγωγικών Σχολών των Ε.Δ. Ο νόμος θεωρεί όλους τους απόφοιτους των ΑΣΣΥ ότι κατέχουν πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης. Ως γνωστόν το 1992 ήταν η πρώτη χρονιά που εισήχθησαν στις ΑΣΣΥ σπουδαστές με το σύστημα των Γενικών Εξετάσεων του ΥΠΕΠΘ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα και είναι αδιαμφισβήτητο, ότι όλοι οι μετέπειτα τεχνικοί που στελέχωσαν τις τάξεις της Π.Α. (γράφω για την Π.Α. γιατί αυτά τα έζησα από κοντά) ανέβασαν πολλά σκαλιά το επίπεδο λειτουργίας και μαχητικής ικανότητας της Π.Α. Την ίδια χρονιά, αν δεν κάνω λάθος, σταμάτησαν οι ΕΔ να προσλαμβάνουν προσωπικό με τον ν.445/74.

Ποιο ήταν όμως το επίπεδο γνώσης των προγενέστερων αποφοίτων των Παραγωγικών Σχολών; Πολλοί από αυτούς είχαν το δικαίωμα εισαγωγής στις παραπάνω σχολές μόνο με το ενδεικτικό της Α’ Λυκείου. Τώρα λοιπόν όλοι αυτοί χωρίς να είναι καν τελειόφοιτοι Λυκείου βρέθηκαν να θεωρούνται κάτοχοι πτυχίου Ανώτερης Εκπαίδευσης. Ο παραλογισμός σ’ όλο του το μεγαλείο. Γι’ αυτό τον λόγο και το πτυχίο που έδιναν οι συγκεκριμένες σχολές υπαξιωματικών θεωρούνταν επιπέδου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Εδώ λοιπόν θα έπρεπε να γίνει ο διαχωρισμός των αποφοίτων των ΑΣΣΥ ανάλογα με τη χρονιά αποφοίτησής τους και όχι όλοι όσοι αποφοίτησαν από μια Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών να θεωρούνται συλλήβδην απόφοιτοι Ανωτέρων Σχολών.

Μόλις το 2001 η ΣΤΥΑ με το ΦΕΚ 102/23-5-2001 Νόμος 2913, άρθρο 19, παράγραφο 5 αναγνωρίστηκε ότι ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ελπίζω να μην σας κούρασα αλλά υπάρχουν πολλοί αξιωματικοί σαν κι εμένα που νιώθουν ότι αδικήθηκαν με τον ν.3883/10 και φοβούνται ότι η κατάστασή τους θα γίνει ακόμη χειρότερη.

Θεωρώ πως όλοι οι συνάδελφοι, ανεξαρτήτως προέλευσης, προσπαθήσαμε και προσπαθούμε πάντα για το καλό των ΕΔ χωρίς διχαστικές πρακτικές και υπαινιγμούς όπως αυτοί που αναφέρονται σε άλλους ιστότοπους. 

Πρόταση: Εκούσια παραμονή στελεχών μετά τα 35 χρόνια υπηρεσίας

Εκ των προτέρων θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την ενημέρωση που προσφέρετε.
Δεν γνωριζω, αν έχει συμπεριληφθεί στο τρέχον ν/σ η απαίτηση πολλών στελεχών για εκούσια παραμονή μετά τα 35 χρονια (1+1+1+1+1) , όπως πολλές φορές και ο ΥΠΕΘΑ έχει αναφέρει και δεσμεύτηκε για υλοποίηση.

Πρόταση: Αμετάθετο, ΣΟΑ-ΣΟΜΥ και χρόνοι διοίκησης

Προτείνω: 

Στείλτε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας Onalert (e-mail: info@onalert.gr) ή πιο απλά κάνοντας απλά κλικ ΕΔΩ