Νομοσχέδιο ΥΠΕΘΑ: Τι προτείνει το κοινό του Onalert για Μεταθέσεις, ΣΟΑ, Ιεραρχία, Προαγωγές

 Βήμα διαλόγου για το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ανοίγει το Onalert. Το κοινό του σχολιάζει τις προωθούμενες ρυθμίσεις και διατυπώνει αξιόλογες απόψεις, οι οποίες ελπίζουμε να ληφθούν υπόψη από την εθνική μας αντιπροσωπεία στη Βουλή.

Δείτε τι προτείνουν:

Μεταθέσεις, ΣΟΑ

Προτείνεται η βελτίωση θεμάτων παραμετροποίησης των μεταθέσεων με ενσωμάτωση επιπλέον παραγόντων που θα προσμετρούνται στα κοινωνικά κριτήρια (Κατηγορία Β’) και θα λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των μορίων:

1. Ενσωμάτωση του παράγοντα της μακροχρόνιας ή μη ανεργίας για τον/την σύζυγο στρατιωτικού. Χορήγηση κλιμακούμενου ορισμένου αριθμού μορίων με βάση τους μήνες ανεργίας. Η παράμετρος μοριοδότησης της ανεργίας συναντάται σε όλες τις προκηρύξεις του δημοσίου τομέα για την πρόσληψη προσωπικού, για την συμμετοχή σε κοινωνικά προγράμματα που έχουν στόχο την προάσπιση αδυνάμων τμημάτων της κοινωνίας, για τη χορήγηση βοηθημάτων οικονομικής φύσεως που έχουν σκοπό τη δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος μέσω της εφαρμοζόμενης δημοσιονομικής πολιτικής. Ο μοναδικός φορέας που αδιαφορεί για το ευαίσθητο αυτό θέμα και δεν το λαμβάνει γενικά υπόψη είναι δυστυχώς οι ΕΔ, όπου κατ’ αυτό τον τρόπο προστατεύονται και ευημερούν πολλές φορές οι ελίτ και όχι οι πραγματικά έχοντες ανάγκη (χαμηλοεισοδηματίες).

2. Να λαμβάνεται υπόψη ύψος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, που αποτελεί τον πλέον αντικειμενικό παράγοντα για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών μιας οικογενείας. Τα οικογενειακό εισόδημα (κατά κεφαλή) αποτελεί αδιαμφισβήτητο παράγοντα ευημερίας ή μη και μπορεί να άρει αδικίες του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, που λαμβάνει υπόψη αυθαίρετα μόνο τον αριθμό των τέκνων και όχι τη δυνατότητα εξυπηρέτησης ή μη των βασικών αναγκών τους. Με τη χορήγηση μορίων, κατά φθίνουσα κλίμακα εισοδήματος, ενισχύονται τα πλέον αδύναμα κοινωνικά μέλη της στρατιωτικής οικογενείας. Γιατί άραγε έχει μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης και προστασίας μια 5μελής οικογένεια (3 τέκνα) με εισόδημα πχ 35.000-40.000€ από μια αντίστοιχη 4μελή αντίστοιχη (2 τέκνα) με εισόδημα πχ έως 25.000€;

3. Οι γονείς τέκνων που θα φοιτήσουν στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου κατά το επόμενο από την υλοποίηση των μεταθέσεων σχολικό έτος, να εξαιρούνται εφόσον το επιθυμούν των τακτικών και εκτάκτων μεταθέσεων, προκειμένου να μην απαιτείται αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος.

Περί ιεραρχίας

Σε ποιο σύστημα δικαιοσύνης, στηρίζεται ο πρόσφατος νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών και θεωρεί πάντα αρχαιότερους τους Αξκούς που προέρχονται από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Ιδρύματα, έναντι των συναδέλφων τους που προέρχονται εξ Υπαξκών. Για να γίνω απόλυτα σαφής και κατανοητός, το παράδειγμα που ακολουθεί περιγράφει το φαιδρό (sic!!) του πράγματος.
“Λγός τριών ετών από ΣΜΥ, που υπηρετεί στο 618 ΜΤΠ με καθήκοντα Δκτή 2ου Λόχου έχει στην δύναμη του λόχου του Υπλγό από την ΣΣΕ, ο οποίος μόλις προαχθεί γίνεται αμέσως αρχαιότερος του μέχρι χθες Δκτη Λόχου του.”
Πως θα βγει στην αναφορά της Yπομονάδας και της Μονάδας την επόμενη ημέρα το στέλεχος αυτό;
Με τι ηθικό και κουράγιο θα εκτελέσει την αποστολή του;
Αυτά και περαστικά μας για άλλη μια φορά, μιας και από ότι φαίνεται τελικά κανείς δεν δείχνει το ενδιαφέρον και την σοβαρότητα που απαιτείται στο κλάδο των Στρατιωτικών!

Να προωθούνται οι άξιοι και ικανοί

Είμαι απόστρατος Αξκός Μακράς Ανακατατάξεως του Σ.Ξ
Πιστεύω ότι στο νέο νομοσχέδιο για την ιεραρχία θα πρέπει να συμπεριληφθεί :

α. Διάταξη στην οποία όλα τα στελέχη, ανεξαρτήτως πανεπιστημιακής ή μη μόρφωσης,οταν αποκτήσουν τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται στον βαθμό του (πχ ελάχιστος χρόνος παραμονής στον βαθμό , χρόνος διοικήσεως κλπ ) να εξετάζονται από ειδική ανεξάρτητη επιτροπή (μεικτή από στρατιωτικούς πανεπιστημιακούς, κλπ ) και μετά από επιτυχές αποτέλεσμα το στέλεχος να προάγεται στον επόμενο βαθμό και έτσι να δημιουργείται νέα επιτηρίδα καθε φορά ,ωστε να προωθούνται οι πραγματικά άξιοι και ικανοί και να συνεχίζουν, οι δε λοιποί να παραμένουν .

β. Διάταξη στην οποία να δίδεται το δικαίωμα σε όλα τα στελέχη ανεξαρτήτως προέλευσης να φοιτούν σε οποιοδήποτε σχολείο ( πχ ΣΔΙΕΠ, ΑΔΙΣΠΟ, ΣΕΘΑ κλπ) κατόπιν αδιάβλητων εξετάσεων και όχι αυθαίρετη απαγόρευση (στην ΣΔΙΕΠ δεν επιτρέπονταν η φοίτηση Αξκών μακράς ανακατατάξεως ενώ η φοίτηση των αξκών από παραγωγικές σχολές γίνονταν κατόπιν προσκλήσεως με αποτέλεσμα οι αποκλησθέντες αφθαίρετα Αξκοί να στερούνται αυτού του προσόντος)

Τέλος πρέπει να γίνει βίωμα όλων ότι σε κάθε τομέα πρέπει να προωθούνται οι άξιοι και ικανοί.

Διαβάστε περισσότερες προτάσεις ΕΔΩ

Στείλτε μας για να δημοσιεύσουμε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας. Γράψτε μας πιθανά παραδείγματα δυσλειτουργίας και πώς εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να επιλυθούν. Διατυπώστε τις προτάσεις σας, από την προσωπική σας εμπειρία. Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο  info@onalert.gr ή πιο απλά κάνοντας κλικ ΕΔΩ