Βροχή οι προτάσεις από το κοινό του Onalert, για να περιληφθούν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ ρυθμίσεις υπέρ των στελεχών. Παράλληλα γίνεται έντονος διάλογος για το θέμα των ΑΣΣΥ για τα θέματα ιεραρχίας μεταξύ στελεχών διαφορετικής προέλευσης. Το Onalert δημοσιεύει τις απόψεις που στέλνετε, ελπίζοντας να συνεισφέρει στον ευρύτερο διάλογο που γίνεται με αφορμή την συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ.
Περιμένουμε τις προτάσεις σας αλλά και τα σχόλια επί των προτάσεων των συναδέλφων σας, καθώς και επί των προωθούμενων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου.
Μοριοδότηση Στελεχών
Δυσλειτουργίες που υφίστανται σήμερα
• Τα στελέχη μοριοδοτούνται μόνο για συγκεκριμένες περιόδους της καριέρας τους. Παράδειγμα για τη διοίκηση Μονάδος και την υπηρέσια τους, σε Επιτελείο.
• Υφίσταται η παράμετρος των 80 χλμ για τις μεταθέσεις στον ηπειρωτικό χώρο. Παράδειγμα Αξκος υπηρετεί 3 χρόνια στην Αλεξπολη και λαμβάνει τα μόρια της Φρουράς. Μετα την τριετία μετατίθεται στον Προβατώνα, απόσταση μικρότερη των 80 χλμ. Συνεχίζει και μοριοδοτείται με τα μόρια της Αλεξπολης.
• Αξκος με καθήκοντα ουλαμαγού ή Δκτη Λόχου, που υπηρετεί στον Εβρο ή στην ΑΣΔΕΝ, μετα την 3ετη παραμονή του στη Φρουρά παίρνει λιγότερα μόρια απο αντίστοιχο συνάδελφο του Εκπαιδευτή σε παραγωγική Σχολή.
• Αξκοι υπηρετούν σε Μονάδες ως Υποδιοικητές και σε Σχηματισμούς ως Επιτελάρχες. Για την περίοδο αυτή δεν λαμβάνουν μόρια για τα καθήκοντα τους.
Τι Πρέπει να αλλάξει άμεσα
• Κατάργηση της απόστασης των 80 χλμ.
• Μοριοδότηση των Στελεχών για το σύνολο της υπηρέτησης τους, για ολα τα καθήκοντα, που τους έχουν ανατεθεί, λαμβάνοντας υπόψη βέβαια σε κάθε περίπτωση την επιχειρησιακή βαρύτητα των Μονάδων, που έχουν υπηρετήσει.
• Τροποποίηση της επιχειρησιακής βαρύτητας των Μονάδων, με προικοδότηση Μονάδων που έχουν αποστολή φύλαξης Ανατολικών συνόρων.
Συμπέρασμα
Υπάρχει έντονος προβληματισμός για το σύστημα μοριοδότησης, καθότι κυρίως τα Στελέχη που υπηρετούν στη μεθόριο, αισθάνονται αδικημένα .Εδω και 2 χρόνια αναμένουν τις τροποποιήσεις που έχουν δρομολογηθεί, χωρίς αποτέλεσμα Δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη ενέργεια. Η τροποποίηση έχει συνταχθεί απο το ΓΕΣ/ΔΙΜΣΠΡΟ και στάλθηκε στους Σχηματισμούς, με σκοπό την υποβολή προτάσεων. Αναγκαιεί η πλήρης και άμεση εφαρμογή της υπόψη τροποποίησης.
Περί ιεραρχίας στελεχών διαφορετικής προέλευσης
Συμβαίνει συχνά να σχολιάζεται ο διαχωρισμός των Αξιωματικών προέλευσης Παραγωγικών Σχολών ανάλογα με το χρόνο εισαγωγής των. Αυτό σχολιάζεται κυρίως απο Αξιωματικούς που εισήλθαν στις τάξεις των Ε.Δ με ανακατάταξη, χωρίς να γίνεται καν μνεία για τον τρόπο εισαγωγής των ιδίων αλλά και την εκπαίδευση που έλαβαν μετά την εισαγωγή των.
Προσωπικά, ειμαι απόφοιτος Παραγωγικής Σχολής, με απολυτήριο λυκείου και εισήλθα στις Ε.Δ μετά από τέσσερα χρόνια συνεχών προσπαθειών λαμβάνοντας ισάριθμες φορές μέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις με τον εγκεκριμένο τρόπο του Υπουργείου Παιδείας, που ίσχυε κατά το χρόνο εισαγωγής. Αυτό συνεπάγεται κόπο, μελέτη, έξοδα, ταλαιπωρία για την εισαγωγή μου, αλλά και στη συνέχεια δυο χρόνια Ακαδημαϊκής και στρατιωτικής εκπαίδευσης.
Κατά το χρόνο φοίτησης στις Σχολές δεν προσμετρώνται τα μόρια και ο μισθός αποτελεί ενα πολύ μικρό ποσοστό του Β.Μ το οποίο δεν καλύπτει ούτε κατ ελάχιστο τα έξοδα όσων δεν κατοικούν στην περιφέρεια της Σχολής και αναγκάζονται να ενοικιάσουν κατοικία.
Στην άλλη κατηγορία Αξιωματικών,η πρόσληψη γίνεται με μια απλή αίτηση, χωρίς καν συμμετοχή σε εγκεκριμένες εισαγωγικές εξετάσεις με τον κίνδυνο της αποτυχίας, χωρίς οικονομικό κόστος, χωρίς καμμία ακαδημαική και με ελάχιστη στρατιωτική εκπαίδευση. Επιπλέον, μόρια, μισθός, βαθμολογική εξέλιξη μετρούν απο την ημέρα πρόσληψής τους σε αντίθεση με τους απόφοιτους ΑΣΣΥ για τους οποίους μετρούν από την ημέρα αποφοίτησής τους.
Εν κατακλείδι, οι κατηγορίες Αξιωματικών που υπηρετούν σήμερα στις Ε.Δ, ανάλογα με την προέλευσή τους είναι:
1. Απόφοιτοι ΑΣΕΙ
Τρόπος πρόσληψης: Συμμετοχή στο ισχύον -κατά το χρόνο προσληψής των- εγκεκριμένο σύστημα του υπουργείου παιδείας.
Ακαδημαϊκή εκπαίδευση: Τετραετής φοίτηση σε ΑΣΕΙ
2. Απόφοιτοι ΑΣΣΥ
Τρόπος πρόσληψης: Συμμετοχή στο ισχύον -κατά το χρόνο προσληψής των- εγκεκριμένο σύστημα του υπουργείου παιδείας.
Ακαδημαϊκή εκπαίδευση: Διετής ή τριετής φοίτηση σε ΑΣΣΥ
3. Εξ ανακατατάξεως:
Τρόπος πρόσληψης: Αίτηση
Ακαδημαϊκή εκπαίδευση: Ø
Από τα παραπάνω συνάγεται οτι και η ιεραρχία μεταξύ των ανωτέρω αναφερόμενων κατηγοριών Αξιωματικών, πρέπει να είναι ανάλογη και να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν απ τους νομοθετούντες. Διαφορετικά πρέπει να επανέλθει το προ του ν. 3883 καθεστώς, για όλες τις κατηγορίες. Αυτονόητο είναι οτι το ίδιο ισχύει και στις αντίστοιχες κατηγορίες Υπαξιωματικών.
Υ.Γ. Όσο αφορά στις αιχμές για τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ, είναι αφενός παραπλανητικές, εκ του πονηρού και άτοπες καθώς όλοι οι τρόποι είναι οι εγκεκριμένοι του Υπ. Παιδείας που ίσχυαν κατά την περίοδο εισαγωγής, αφ ετέρου επικίνδυνοι καθώς εγείρουν έμμεσα θέμα αξιοκρατίας για όλη την ηγεσία των Ε.Δ και όλων των ανωτάτων Αξιωματικών αφού κι εκείνοι εισήχθησαν με το προ των πανελληνίων εξετάσεων σύστημα!!!
Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία,
ένας περήφανος απόφοιτος ΑΣΣΥ
Διαβάστε περισσότερες προτάσεις ΕΔΩ
Στείλτε τα σχόλιά σας και τις παρατηρήσεις σας στο Onalert (e-mail: info@onalert.gr) ή πιο απλά κάνοντας κλικ ΕΔΩ