Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
Απρόθυμοι μέχρι στιγμής εμφανίζονται οι Σύμμαχοι να προσφέρουν περιπολικά σκάφη και πτητικά μέσα για τις περιπολίες στο Αιγαίο. Αν και η προθεσμία λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, μέχρι στιγμής σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές είναι “μηδέν εις το πηλίκον” ή κοινώς από θεωρία πάμε καλά, αλλά στην πράξη έχουμε μερικά προβληματάκια.
Στο μέτωπο της Τουρκίας που βρήκε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει το ΝΑΤΟ ως “Κερκόπορτα” για το Αιγαίο, φαίνεται να ακολουθεί τη γνωστή τακτική του “παζαριού”. Δεν έδωσε διπλωματική άδεια στον πλου του ΝΑΤΟϊκού πλοίου ώστε να εισέλθει σε τουρκικά χωρικά ύδατα, θέτοντας σαφώς θέμα γκρίζων ζωνών.
Η αντίδραση του Γερμανού τακτικού διοικητή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης να επιμείνει να πετάξει με ελικόπτερο από τα τουρκικά χωρικά ύδατα και όχι από διεθνή χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, ήταν και ένα μήνυμα προς την Άγκυρα ότι δεν θα αφήσει να “βουλιάξει” η ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση που ήταν πρόταση της καγκελαρίου Μέρκελ, για να εξυπηρετηθούν άλλες σκοπιμότητες.
Ο Γερμανός υποναύαρχος στις επαφές που είχε έλαβε τις προτάσεις – θέσεις της Άγκυρας και πλέον αναμένεται να προχωρήσει σε ανάλογες διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά.
Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί “δούρειους ίππους” και να δώσει πρόσφορο έδαφος στις τουρκικές διεκδικήσεις.
Εχει ήδη προτείνει συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες υπάρχει οξυμένο πρόβλημα προσφυγικών ροών και καλέι το ΝΑΤΟ να δράσει σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα διπλωμάτης ανέφερε στο Onalert πως το ΝΑΤΟ δεν έχει καμιά δουλειά να επιχειρήσει στο Κεντρικό Αιγαίο, καθώς πολύ απλά, εκεί δεν υπάρχουν προσφυγικές ροές. Οι ροές είναι αυξημένες στα τουρκικά παράλια στα σημεία που είναι πιο κοντά στην Ελλάδα. Συνεπώς κατά την ελληνική πρόταση, εκεί θα πρέπει να επικεντρωθεί η πρόσπάθεια αποτροπής των προσφυγικών ροών.
Άλλωστε τόσο ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλντενμπεργκ όσο και η στρατιωτική ηγεσία της Βορειοατλαντικής συμμαχίας έχουν δηλώσει πως ο ρόλος της ΝΑΤΟϊκής δράσης στο Αιγαίο θα περιοριστεί σε θαλάσσια επιτήρηση.
Υπό την έννοια αυτή, οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για περιπολικά του ΝΑΤΟ που θα επιστρέφουν πρόσφυγες στην Τουρκία, κινούνται στη σφαίρα της φαντασίες, τόνιζε διπλωματική πηγή.
Μάλιστα, πρόσφατα ο αναπληρωτής SACEUR Αντριαν Μπράντσοουσε μιλώντας στο Defensenews.com είπε σχετικά με την αποστολήξ ότι “ο ρόλος για τα πλοία του ΝΑΤΟ ειναι η συλλογή πληροφοριών και η επιτήρρηση”. Συμπλήρωσε δε, ότι “το ΝΑΤΟ ασχολείται με ένα πρόβλημα που μας απασχολεί όλους. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει η δυνατότητα να αναπτύξουμε τη συνεργασία μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για παράδειγμα, το οποίο θα δημιουργήσει προηγούμενο για άλλους σκοπούς”.
Σε ερώτηση για το αν η αποστολή θα μεγαλώσει και θα αλλάξει, δήλωσε:
“Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα να αναπτυχθούν ως έχουν. Οι άνθρωποι αποφασίζουν ακριβώς ποια θα ειναι η πλήρης έκταση της κάθε πιθανής δραστηριότητας. Υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να λύσουμε και βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, αλλά νομίζω ότι είναι καλό που ασχολούμαστε”.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν οι διαβουλεύσεις με την ελληνική πλευρά για τις περιοχές που θα αναπτυχθεί η ΝΑΤΟϊκή δύναμη, και να ασκηθούν πιέσεις στις χώρες να προσφέρουν πλωτά και εναέρια μέσα για να καλυφθούν οι περιοχές.