ΝΑΤΟ: Αντάλλαξαν τηλέφωνα και είδαν χάρτες Γερμανός Υποναύαρχος και ΓΕΕΘΑ

 Τηλέφωνα και ανθρώπους που θα συνομιλούν όρισαν κατά τη διάρκεια των πολύωρων συζητήσεων ο Γερμανός Διοικητής της SNMG-2 και ο Ιταλός εκπρόσωπος της NATO Maritime Command (MARCOM), και οι Έλληνες επιτελείς.

Σύμφωνα με άτυπη (!) ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ «ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Γερμανό Διοικητή της SNMG-2, Rear Admiral Jorg Klein και τον Ιταλό Chief of Staff (COS) της NATO Maritime Command (MARCOM), Rear Admiral Giorgio Lazio, οι οποίοι επισκέπτονταν το ΓΕΕΘΑ, στο πλαίσιο συνομιλιών με αρμόδιους επιτελείς, αναφορικά με την αποστολή που έχει αναλάβει το ΝΑΤΟ για την αποκοπή των παράνομων μετακινήσεων προσώπων στο Αιγαίο».

Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως κατά τη διάρκεια των επαφών του Γερμανού και του Ιταλού με τους Έλληνες επιτελείς, από ελληνικής πλευράς έγινε ενημέρωση για το πού έχουν εντοπιστεί οι προσφυγικές ροές, με βάση στατιστικά στοιχεία όλου του χρόνου.

Έχουν εντοπιστεί συγκεκριμένα σημεία στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα περάσματα από τα οποία οι διακινητές περνούν τους πρόσφυγες.

Η συζήτηση έγινε επί αυτών των προτάσεων και ορίστηκαν άτομα με τα οποία θα γίνεται η τηλεφωνική επικοινωνία στο ΓΕΕΘΑ, αλλά και στο Εννιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ ). Οι ΝΑΤΟϊκοί δεν φαίνεται να συζήτησαν τις απόψεις της Άγκυρας.
Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα εργασίας και αναχώρησαν, ο ένας προς το Λονδίνο και ο Γερμανός υποναύαρχος με το ελικόπτερο της φρεγάτας ΣΑΛΑΜΙΣ προς το Αιγαίο. Θα πρέπει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να κάνει την αναφορά του για το πώς θα υλοποιηθεί η επιχείρηση, καθώς υπάρχει πίεση χρόνου να κατατεθεί από το SHAPE συγκεκριμένη πρόταση προς την Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, ίσως και μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ο Γερμανός υποναύαρχος χθες είχε αναφερθεί στους τρόπους επικοινωνίας μέσω VHF και τηλεφώνων, λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο ΓΕΕΘΑ.

Δείτε τι είχε πει: