Ο Τσίπρας απέναντι στην Μέρκελ σ΄ ένα ραντεβού που πολλά αναμένεται να συζητηθούν. Όχι όλα πάντως.
Δύο πράγματα δεν θέλουν να ακούν οι Γερμανοί από την Ελλάδα. Το ένα είναι οι γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το δεύτερο οι υποθέσεις μίζας στις οποίες έχουν εμπλακεί εταιρείες τους στην Ελλάδα.
Στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων το Βερολίνο έχει “οχυρωθεί” πίσω από το σαθρό επιχείρημα του “χρόνου που πέρασε”. Και θα επιμείνει στην άποψη αυτή μέχρι τέλους.
Για τη διακίνηση “μαύρου χρήματος” όμως δικαιολογίες πολύ δύσκολα μπορούν να βρεθούν και να στηριχθούν με την λογική. Δεν μπορεί από τη μία να κουνάνε όλη μέρα το δάχτυλο στην Ελλάδα για θέματα διαφθοράς και να μην παρέχουν άμεσα και χωρίς περιστροφές όσα στοιχεία ζητά η Ελλάδα για τα γερμανικά εξοπλιστικά προγράμματα.
Το Βερολίνο από τη μία αναγνωρίζει αυτή την αδυναμία του,αλλά από την άλλη δεν θέλει να προκαλέσει προβλήματα σε εταιρείες κολοσσούς, όπως για παράδειγμα η Thyssen που βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις ή έχει ήδη κερδίσει συμβόλαια κι άλλων υποβρυχίων 214 .
Δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ακούγεται έστω και ότι ερευνώνται υποθέσεις που έχουν να κάνουν με την KMW την εταιρεια που μας προμήθευσε τα Leopard.
Μέχρι στιγμής μόνο η Rheimentall ,η ATLAS και η STN φείνεται ότι δεν μπορέσουν να αποφύγουν να πληρώσουν βαρυτατα πρόστιμα στην Ελλάδα για υποθέσεις δωροδοκίας σε εξοπλιστικά προγράμματα. Η πρώτη μάλιστα έχει ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον της για “εξωδικαστικό συμβιβασμό, με πηγές του ΥΠΕΘΑ να κάνουν λόγο για πρόστιμο που θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια! Στην Γερμανία η Rheimentall έχει πληρώσει ήδη 37 εκτομμύρια.
Μπορεί βέβαια οι Γερμανοί να μην θέλουν να ακούν γι΄ αυτά τα θέματα. Αλλά εμείς πρέπει συνεχώς να τα βάζουμε στο τραπέζι. Το “φούσκωμα” του χρέους μας έχει σχέση και μ΄ αυτά.