Μήνυμα για την Ειρήνη στον κόσμο και τους πρόσφυγες έστειλε από τα ερείπια της Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Παναγίας Φανερωμένης στην Αρτάκη Κυζίκου (Κιζαρλί) Μικράς Ασίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Στην λειτουργία- που χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης - παρέστησαν 150 άτομα, που είχαν έρθει στην περιοχή από τη Νέα Αρτάκη της Εύβοιας. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά την ομιλία του, είπε «Τώρα πλέον θα πρέπει να περπατήσουμε όλοι μαζί. Σήμερα έχουμε μεγάλη ανάγκη από την ειρήνη, την ενότητα και την ομοψυχία. Προσευχηθήκαμε εδώ για την ειρήνη και την ενότητα», γράφει η έκδοση Προύσας της Hurriyet με τον τίτλο «Προσευχή για την ειρήνη από τον Πατριάρχη». Η Daily Sabah με τίτλο «Orthodox patriarch presides over Divine Liturgy in ruins» που επισημαίνει ότι από το ιστορικό μοναστήρι της βορειοδυτικής Τουρκίας (στην επαρχία του Μπαλικεσίρ περιοχή Erdek),παραμένουν μόνο μισογκρεμισμένοι μερικοί από τους τοίχους του.Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είπε ότι ο κόσμος χρειάζεται ειρήνη και την ενότητα περισσότερο από ποτέ σήμερα, ειδικά με τη Μέση Ανατολή που έχει βυθιστεί σε συγκρούσεις. Αναφερόμενος στους Σύριους που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία, ο Πατριάρχης είπε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι, τα παιδιά ζητιανεύουν στους δρόμους και οι άνθρωποι ξοδεύουν ό, τι έχουν να περάσουν στην Ευρώπη . Στη συνέχεια υπενθύμισε την ανταλλαγή των πληθυσμών: «Οι άνθρωποι που έρχονται από εδώ έχουν βιώσει παρόμοια πράγματα Έχουν αφήσει τα πάντα είχαν εδώ και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν Προσευχόμαστε για εκείνους που πέρασαν από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία και για εκείνους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους (στην Συρία και άλλες περιοχές)σήμερα », είπε στο κήρυγμά του. Ακόμα ευχαρίστησε τους πιστούς, μεταξύ των οποίων και απόγονοι των Ελλήνων που έφυγαν από την Τουρκία με τις ανταλλαγές, για την μεγάλη συμμετοχή στην Θεία Λειτουργία. Ο Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι η απόδοση της μεγάλης εορτής της Κοιμήσης της Θεοτόκου είναι «η κορύφωση και το επιστέγασμά της και ο χαρμόσυνος επίλογός της». Τα «εννιάμερα της Παναγίας» όπως τα ονομάζει ο λαός, σημαίνουν -είπε ο κ. Βαρθολομαίος- περισσότερες από είκοσι χιλιάδες πανηγύρεις μόνο στον γεωγραφικό χώρο της Ελλάδος. Επίσης πρέπει να προστεθούν οι λίγες,συνέχισε,που απέμειναν και εδώ, στην Πόλη, στην Ίμβρο και «στο μέγα πέλαγος της ανά την οικουμένη Διασποράς μας, προσθέσατε την Κύπρο και θα αντιληφθείτε τι σημαίνει η Παναγία και η εορτή της για το ευσεβές Γένος μας».
«Ελπίζω ότι θα αναφέρεται πόσο φιλόξενοι είναι στην Τουρκία και για την ελευθερία της θρησκείας στην Τουρκία, όταν θα επιστρέψετε στη χώρα σας», είπε στους πιστούς.
Οι τοπικές αρχές της Αρτάκης (Erdek) δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην έναρξη επισκέψεων από την Ελλάδα στα πλαίσια του θρησκευτικού τουρισμού, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αρτάκης, κ. Huseyin Sari.
Το μοναστήρι με τα 99 δωμάτια χτίστηκε το 1895 στις παρυφές του βουνού και εγκαταλείφθηκε το 1923, κατά την ανταλλαγή πληθυσμών.Μέχρι το 1922 πλήθος πιστών από την χερσόνησο της Κυζίκου προσερχόταν στην Μονή την ημέρα της απόδοσης της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η Μονή ήταν πολύ γνωστή για τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης (1ος μ.Χ . αιώνας), για την οποία υπήρχε η παράδοση ότι τη ζωγράφισε ο Ευαγγελιστής Λουκάς. Κατά την έξοδο τους από τα πάτρια εδάφη οι κάτοικοι της Αρτάκης κατάφεραν και διέσωσαν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, η οποία φυλάσσεται στον Πατριαρχικό Ναό στο Φανάρι. Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τον Οκτώβριο του 2014 επισκέφτηκε την περιοχή και τότε τελέστηκε στην Μονή Θεία Λειτουργία από ιερέα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.Ο Δήμος Αρτάκης προσέφερε σε όσους παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία τυρί, ελιές, αϊράνι και τηγανίτες.
Το μεσημέρι ο Δήμαρχος Αρτάκης παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη στο οποίο παρακάθησαν και οι απόγονοι Αρτακινών, Περαμίων και Κυζικινών που ήρθαν για τη Θεία Λειτουργία.