«Να ζυγίζει περισσότερο τα λόγια της όταν αναφέρεται στο προσφυγικό ζήτημα και στις δήθεν ευθύνες που φέρει η Ελλάδα γι’ αυτό», κάλεσε την υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κούτρας.
Η αναφορά αυτή γίνεται μετά τις δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να μετακινηθούν προς τη Δυτική Ευρώπη εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία.
Ο κ. Κούτρας απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων γύρω από αυτό το ζήτημα, επισήμανε επίσης ότι η κα Λάιτνερ «θα πρέπει να σκέφτεται περισσότερο με ευρωπαϊκό πνεύμα και όραμα και όχι με βάση τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Βιέννη», καθώς «θα μπορούσε έτσι να συμβάλλει ώστε να δοθεί συνέχεια στην πολιτική και δημοκρατική ολοκλήρωση της Ευρώπης στη λογική της οποίας δεν χωρούν ούτε καραντίνες ούτε αποκλεισμοί. Ο ψυχρός πόλεμος έχει τελειώσει».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο προχθές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους σχετικά με τις επιθετικές προς την Ελλάδα δηλώσεις της Αυστριακής υπουργού Εσωτερικών. «Οι φίλοι μας από την πρώην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία να είναι πιο προσεκτικοί όταν μιλάνε για τέτοια θέματα. Πρώτον να πάρουν βαθιά ανάσα, να μετρήσουν ως το 10 και μετά να εκφραστούν. Και δεύτερον, όταν εκφράζονται, αυτό να είναι προς όφελος της Ευρώπης και όχι προς όφελος κάποιας εσωτερικής εκλογικής αναμέτρησης ή αντιπαράθεσης. Η Ευρώπη παραείναι σημαντική για να κάνει κανείς συνεχώς πολιτική με την σκέψη στραμμένη προς το εσωτερικό ακροατήριο».
Ο κ. Κοτζιάς, παρέπεμψε επίσης στη δήλωση του Γερμανού ομολόγου του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, με τον οποίο είχε ο ίδιος συναντηθεί νωρίτερα, και ο οποίος χαρακτήρισε ως “ψευδολύση” την πρόταση της υπουργού Εσωτερικών της Αυστρίας να αποπεμφθεί η Ελλάδα από τη Ζώνη Σένγκεν εάν η Αθήνα “δεν κάνει επιτέλους περισσότερα για τη διασφάλιση των εξωτερικών συνόρων της”.
“Οι ψευδολύσεις, όπως ο αποκλεισμός χωρών από τη Ζώνη Σένγκεν, δεν προωθούν απολύτως τίποτα και, κυρίως, δεν περιορίζουν τις προσφυγικές ροές και διχάζουν την Ευρώπη”, απάντησε ο Σταϊνμάγερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τύπο.
«Θα έπρεπε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «να προσεγγίσουμε τα πραγματικά προβλήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή ευθυνόμαστε για την πολιτική ασφάλειας, για την οικονομική κρίση, για την προσφυγική κρίση. Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα αποκλείεται από την Σένγκεν, δεν μπορεί να το κάνει βέβαια αυτό κανείς. Δεν θα υπάρχουν πλέον πρόσφυγες; Ας υποθέσουμε ότι φτιάχνονται μεγάλα τείχη και ηλεκτροφόρα σύρματα. Θα σταματούσαν οι προσφυγικές ροές;».
«Όλα» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «είναι για εσωτερική κατανάλωση, το να λένε “είμαστε πολύ ικανές κυβερνήσεις εδώ στη Βιέννη, εδώ στην Βουδαπέστη και γνωρίζουμε τη λύση – να απομονώσουμε την Ελλάδα από την Σένγκεν”, αυτό για μένα είναι ένδειξη ανικανότητας», επαναλαμβάνοντας ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην αιτία του, που είναι ο πόλεμος στη Συρία και η κατάσταση στους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου και της Ιορδανίας.
Στις φωνές διαμαρτυρίας του υπουργείου Εξωτερικών προσετέθη χθες και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος επί των ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης. « Η Ελλάδα», τόνισε, «φυλάσσει τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά αυτό που δεν μπορεί να πράξει και δεν θα το πράξει ούτε αύριο, είναι να βυθίζει βάρκες και να πνίγει γυναικόπαιδα, γιατί το απαγορεύουν οι διεθνείς και ευρωπαϊκές συνθήκες και οι αξίες του πολιτισμού μας». Και πρόσθεσε: «η πίεση προς την Ελλάδα να αλλάξει τους όρους ελέγχου στο Αιγαίο συνεπάγεται τον κίνδυνο αύξησης του ήδη μεγάλου αριθμού θανάτων».
Σ. Αραβοπούλου, Αθηναϊκό Πρακτορείο, Αθήνα