Ξεκάθαρα μηνύματα αλλά και κάλεσμα προς την Τουρκία απηύθυναν οι υπουργοί άμυνας Ελλάδας και Κύπρου, στις δηλώσεις που παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας.
«Ειμαστε ανοιχτοί σε διευρυνση συνεργασίας και με αλλές χωρες της περιοχής. Στη βάση των αρχων του διεθνούς δικαίου», είπε ο Πάνος Καμμένος και τόνισε εμφατικά: «Βασικός όρος είναι ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα και στην εθνική κυριαρχία».
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ.Χριστόφορος Φωκαΐδης από την πλευρά αφού εξέφρασε την πεποίθηση του «οτι ο δρόμος της τριμερούς συνεργασίας(σ.σ. Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου), θα αποβεί ιδιαιτερα επωφελής» έκανε μια σαφή επισήμανση με αποδέκτη την Άγκυρα, αναφέροντας ότι: «ταυτόχρονα θα συμβάλλει για να γινει κατανοητό οτι σε αυτή την περιοχή δεν έχουν θέση ουτε οι απειλές, ούτε η δημιουργία εντάσεων».
Ο κ. Φωκαΐδης μάλιστα έκανε διακριτές αναφορές στις ενεργειακές προοπτικές τη περιοχής, σημειώνοντας ότι: «Κύπρος, Ελλάδα και Ισραήλ υπερασπίζονται οχι μονο τα κοινά μας συμφέροντα αλλα και τα συμφεροντα της ΕΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.»
Στη σημερινή συνάντηση πάντως μπήκε και το νέο περίβλημα στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου –Ισραήλ, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κ. Καμμένος συστάθηκε η συντονιστική επιτροπή που θα προετοιμάζει τις συναντήσεις των υπουργών Εθνικής Άμυνας σε ετήσια βάση.
Αναφερόμενος στην τριμερή συνεργασία ο κ. Καμμένος υποστήριξε ότι έχει λάβει τα χαρακτηριστικά της εταιρικής στρατηγικής σχέσης. «Μια ματιά στην γεωπολιτική πραγματικότητας στην περιοχή είναι αρκετή για να καταλάβει την αναγκαιότητα της υπαρξης αυτου του τόξου σταθερότητας» είπε ο υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας ότι: «Αναπτυξη και ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς ασφάλεια» και κατέληξε: «Είναι καθηκον μας να ενισχύσουμε την ασφάλεια και την αμυνα των χωρών μας».
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, κ. Αβιγκντόρ Λίμπερμαν, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι η τριμερής μπορεί να είναι ενας σταθερός πυλώνας πρόνοιας και ευημερίας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινές προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, το λαθρεμπόριο, και το εμπόριο λευκης σαρκός. Θα συνεχίσουμε σε επίπεδο ειδικών στους επομενους μήνες. Θα συζητήσουμε πιθανές κατευθύνσεις για αυτή τη συνεργασία.
«Ο διαχωρισμός που εχουμε στη Μεσόγειο δεν ειναι θρησκευτικός, αλλά ανάμεσα στις μετριοπαθείς και στις ριζοσπαστικές χώρες», ξεκαθάρισε ο κ. Λίμπερμαν και πρόσθεσε: «Ολες οι μετριοπαθείς χώρες θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπιστούν τα ριζοσπαστικά ρεύματα στην περιοχή», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του.