Μετανάστευση: Η πρόταση Αβραμόπουλου που βρίσκει αντιστάσεις

Σχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά ανακατανομή μεταναστών που ζητούν άσυλο στο εσωτερικό της ΕΕ παρουσίασε ο Επίτροπος αρμόδιος για τη μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Για την Ελλάδα, η πρόταση είναι θετική καθώς ένα από τα βασικά αιτήματα της χώρας, δηλαδή η αύξηση της χρηματικής βοήθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ικανοποιήθηκε, καθώς εγκρίθηκε ο τριπλασιασμός της χρηματοδότησης της Frontex (27 εκατ. για το υπόλοιπο του έτους για τις επιχειρήσεις «Τρίτων» και «Ποσειδών»). Για πρώτη φορά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φραντς Τίμερμανς, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρηθεί το Δουβλίνο ΙΙ . Οπως ανέφερε, το 72% των αιτήσεων ασύλου στην Ε.Ε. γίνονται μόνο σε 5 κράτη-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ην. Βασίλειο και Σουηδία) «και αυτό πρέπει να αλλάξει».

Ποιο είναι το πρόβλημα; Ήδη η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τ. Μέι, δήλωσε ότι διαφωνεί με την κ. Μογκερίνι που υποστηρίζει ότι κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας που περισυλλέγεται στη θάλασσα δεν θα στέλνεται στην πατρίδα του πίσω παρά τη θέλησή του. Η επίσημη πρόταση της Κομισιόν στις κυβερνήσεις της Ε.Ε. θα γίνει τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας, ενώ το τελικό «πράσινο φως» θα πρέπει να το πάρει από τους αρχηγούς κρατών-μελών στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 26/6.