Μετανάστες: Σειρά της Κροατίας να υποστεί τις συνέπειες της «ευρωπαϊκής αμηχανίας»

Ορισμένα στοιχεία του νέου νομοθετικού πλαισίου που διέπει πλέον το θέμα της διέλευσης των συνόρων της Ουγγαρίας είναι «πραγματικά ανησυχητικά» υποστηρίζει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), που εμφανίζεται θορυβημένη από την ενδεχόμενη αποστολή των μεταναστών πίσω στη Σερβία, αλλά και για τον χρόνο που θα αφιερώνουν οι ουγγρικές αρχές στην εξέταση των αιτημάτων όσων ζητούν άσυλο στη χώρα.

Ο Έρνε Σίμον, ο εκπρόσωπος της UNHCR στην Ουγγαρία, επισήμανε κυρίως την απόφαση της Βουδαπέστης να χαρακτηρίσει «ασφαλή τρίτη χώρα» για τους πρόσφυγες τη Σερβία, αλλά και τις ποινικές διώξεις που περιμένουν όσους αιτούντες άσυλο επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα τα σύνορα.
Αμφισβήτησε επίσης τις ανακοινώσεις των αρχών ότι θα εξετάζουν τα αιτήματα για άσυλο μέσα σε λίγες ώρες, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα» για τόσο περίπλοκες περιπτώσεις. «Υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες στον νέο νόμο, στο νέο νομοθετικό πλαίσιο, που είναι πραγματικά ανησυχητικές», είπε ο Σίμον μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Η Ύπατη Αρμοστεία υποθέτει ότι οι πρόσφυγες θα αναζητήσουν τελικά έναν καινούριο δρόμο για να φτάσουν στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ενώ ένας πρόσφυγας άφησε να εννοηθεί ότι ο δρόμος αυτός μπορεί να περνάει από την Κροατία και τη Σλοβενία.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, η εκπρόσωπος της UNCHR στη Γενεύη, είπε ότι συζητείται η πιθανότητα αυτή με πολλές χώρες, τις οποίες όμως δεν κατονόμασε. «Η UNHCR είναι έτοιμη να βοηθήσει (τις χώρες αυτές) όσο καλύτερα μπορεί. Θα δοθεί ο ίδιος αγώνας με αυτόν που δόθηκε στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Η Σερβία, όπου έχουν μπλοκαριστεί χιλιάδες πρόσφυγες καθώς τους απαγορεύεται πλέον η είσοδος στην Ουγγαρία, δεν είναι μέλος της ΕΕ. Όμως συνορεύει με τη Ρουμανία και την Κροατία, χώρες που είναι μέλη της ΕΕ. Η Κροατία με τη σειρά της συνορεύει με τη Σλοβενία και η τελευταία με την Ιταλία και την Αυστρία.
«Ίσως να προσπαθήσουμε μέσω της Κροατίας, μετά στη Σλοβενία και από εκεί στη Βιένη και τη Γερμανία», είπε ο Έμαντ, ένας πρόσφυγας από τη Δαμασκό που βρίσκεται στην ΠΓΔΜ. «Δεν ξέρω αν είναι καλό το σχέδιο, αλλά θα πρέπει να το δοκιμάσουμε», πρόσθεσε.

Η Κροατία έχει 6.000 αστυνομικούς που ελέγχουν τα σύνορά της και τη δυνατότητα να φιλοξενήσει περίπου 3.000 πρόσφυγες, ανέφερε ο Ζλάτκο Σόκολαρ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος στο υπουργειο Εσωτερικών, αρμοδιότητα του οποίου είναι η φύλαξη των συνόρων. Το Ζάγκρεμπ σχεδιάζει να καταγράφει όλους τους μετανάστες που θα φτάσουν στα σύνορα και να τους παράσχει βοήθεια, όμως θεωρεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς απλώς θα περάσουν από το έδαφος της Κροατίας, κατευθυνόμενοι βόρεια.

«Είναι σαν να έχουμε ένα σύστημα συγκοινωνούντων δοχείων (…) αν οι μετανάστες δεν μπορούν να πάνε σε ένα μέρος, αναμένουμε ότι θα πάρουν άλλους δρόμους και θα έρθουν προς τα εμάς» πρόσθεσε ο Ζόκολαρ.

Η κατάσταση πάντως στα σύνορα της Κροατίας με τη Σερβία προς το παρόν δεν έχει αλλάξει και όλα κυλούν ομαλά αφού δεν έχει καταγραφεί καμία προσπάθεια παράνομης εισόδου στη χώρα.

Η πρόσβαση από τη Σερβία στην Κροατία μέσω Βελιγραδίου είναι σχετικά εύκολη αφού οι μεθοριακές διαβάσεις βρίσκονται σε μια πεδιάδα. Το μεγαλύτερο εμπόδιο για να συνεχίσουν την πορεία τους οι πρόσφυγες είναι ο Δούναβης που σχηματίζει το φυσικό σύνορο των δύο χωρών σε μήκος 188 χιλιομέτρων (από το συνολικό μήκος των 326 χιλιομέτρων των μεταξύ τους συνόρων).
Ένας άλλος κίνδυνος που επισήμαναν πολλά τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι τα ναρκοπέδια που ενδεχομένως έχουν «ξεχαστεί» στην περιοχή αυτή από την περίοδο του πολέμου (1991-95). Ωστόσο, οι σερβικές υπηρεσίες διαβεβαίωσαν ότι η αποναρκοθέτηση της περιοχής έχει ολοκληρωθεί από το 2009. Το Ζάγκρεμπ, από την άλλη, επισήμανε ότι υπάρχουν ακόμη «ορισμένες ζώνες» με νάρκες οι οποίες όμως είναι «σαφώς οριοθετημένες και έχουν σημανθεί».

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ