ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: Πληρωμένη απάντηση Θάνου σ΄ όσους κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα

Απάντηση στην κριτική που ασκούν διάφοροι στην Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει την μεταναστευτική κρίση, έδωσε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου περιοδεύοντας σε Χίο και Λέσβο.
«Σε όσους διατυπώνουν πρόχειρη κριτική γειτνιάζοντας με κράτη – εταίρους να αναλογιστούν το μέγεθος της ευθύνης σε 16.000 χλμ. ακτογραμμής κατά πόσο η Ευρώπη του μέλλοντος μπορεί να ανοικοδομηθεί υψώνοντας τείχη» ήταν το αυστηρό μήνυμα της κ. Θάνου, μετά και την κριτική στην Ελλάδα που έχει ασκήσει ο Ούγγρος πρωθυπουργός.
Διεμήνυσε δε πως όλα τα κράτη «οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να σταματήσουν τα αίτια του προσφυγικού και όσο είναι σε εξέλιξη να το διαχειριστούμε όλοι μαζί».

Στην Χίο παρουσία του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Κώστα Μουσουρούλη, είχε συνάντηση με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Χριστίνα Καλογήρου καθώς και τον Δήμαρχο Χίου κ. Βουρνού, ενημερωθηκε για την εξέλιξη των ενεργειών που έγιναν στο νησί με στόχο τη διαχείριση των αυξημένων προσφυγικών ροών το τελευταίο διάστημα.
Η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός επεσήμανε την αρμονική συνεργασία που είχε με όλους τους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση του έκτακτου προβλήματος που προκάλεσε ο μεγάλος όγκος των εισροών ο οποίος αυξήθηκε απρόβλεπτα.
Στη συνέχεια η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, παρέστη σε γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου προς τιμήν της ΑΘΠ του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.
Κατά την προσέλευση στο γεύμα η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

ΑΘΠ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ κ.κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ: Εξοχότατη κυρία Πρωθυπουργέ, χαίρομαι που σας βλέπω. Μας συγκινεί η ευαισθησία σας για τους πρόσφυγες, για τους μετανάστες, για τους δυστυχισμένους αυτούς ανθρώπους. Κινητοποιήσατε τα πάντα.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΘΑΝΟΥ – ΧΡΙΣΤΟΦΙΛΟΥ:  Παναγιότατε, η χαρά είναι δική μου. Θεωρώ ότι όλοι οι Έλληνες διαθέτουν αυτή την ευαισθησία. Είναι γνωστό εξάλλου και από αρχαιοτάτων χρόνων η φιλοξενία των Ελλήνων, ήταν πάντοτε μέσα στο DNA τους, επομένως

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: …Ξένιος Ζευς 

Β. ΘΑΝΟΥ: Ακριβώς. Επομένως τα φιλάνθρωπα αυτά αισθήματα πάντοτε βρίσκονται προς όλους τους ανθρώπους.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Ως Πρωθυπουργός τα εκφράζετε εσείς κατά τον καλύτερο τρόπο,  τα προσωποποιείτε και τα εκφράζετε αυτήν τη στιγμή.

Β. ΘΑΝΟΥ: Οφείλαμε, αυτός είναι και ο ρόλος εξάλλου της κυβερνήσεως για όσο διάστημα διαρκεί αυτή η βραχεία θητεία της.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Βραχεία, αλλά καρποφόρος και αποτελεσματική.

Β. Θάνου: Έδωσε ο Θεός και ανταποκριθήκαμε, θέλω να ελπίζουμε επάρκεια.

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: Έγινε ήδη η αποσυμφόρηση στη Λέσβο.

Β. ΘΑΝΟΥ: Πηγαίνουμε αύριο και στη Λέσβο να δούμε και επί τόπου πως έχει η κατάσταση.  

Κατά τον χαιρετισμό της στο γεύμα που παρέθεσε ο Δήμος Χίου, η Υπηρεσιακή Πρωθυπουργός τόνισε ότι η παρουσία της στη Χίο, όπως και η αντίστοιχη, σήμερα στη Λέσβο, ήταν επιβεβλημένη λόγω του προβλήματος που υπέστησαν τα νησιά από την αυξημένη ροή προσφύγων, για την οποία όπως είπε: «κάναμε  ό,τι ήταν δυνατόν, όλοι οι υπουργοί, όλα τα μέλη της κυβερνήσεως, ώστε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, παρότι η μικρή θητεία είναι αντιστρόφως ανάλογη με τα βάρη τα οποία επωμίσθη (η κυβέρνηση)”.