Μετά από τον Γιούνκερ η σειρά της Μέρκελ . Στην πρώτη της δημόσια τοποθέτηση για την Ελλάδα μετά από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος η
Άνγκελα Μέρκελ έστειλε τελεσίγραφο σύμφωνα με το οποίο τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς την Τετάρτη ολοκληρώνεται το πρόγραμμα και δεν μπορεί να δoθεί άλλη ρευστότητα.
Τόνισε πως είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει δημοψήφισμα αλλά δικαίωμα και των υπολοίπων 18 χωρών της ευρωζώνης να μην δεχτούν να δώσουν παράταση στην Ελλάδα.
Διεμήνυσε ότι αν μετά το δημοψήφισμα η Ελλάδα ζητήσει νέο γύρο διαπραγματεύσεων, η ευρωζώνη δεν θα αρνηθεί.
Στη γραμμή του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Φρανσουά Ολάντ η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, διεμήνυσαν στην Ελλάδα πως ένα όχι στο δημοψήφισμα θα σημάνει και έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ!
Η καγκελάριος Μέρκελ ρωτήθηκε αν είχε ενημερωθεί από τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα και απάντησε:
“ Δεν θέλω να αποκαλύψω τι συζήτησα στην τελευταία τηλεφωνική μου επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα και τον κ. Ολάντ, όπως πάντα άλλωστε”.
Η Α.Μέρκελ επεσήμανε ότι “δεν υπάρχει νομική βάση για να δώσουμε λεφτά στην Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχουν κανόνες που διατυπώνονται σε νομικά κείμενα” και διαβεβαίωσε ότι “οι προϋπολογισμοί της Γερμανίας δεν κινδυνεύουν”.
Τι σημαίνει το όχι
Η καγκελάριος είπε για το δημοψήφισμα ότι “η Ελλάδα είναι φίλος και μέλος της ευρωζώνης αλλά πρέπει να πουμε σαφώς τι σημαίνει το όχι. Ο ελληνικός λαός να πει την άποψή του αλλά εμεις οι 18 της ευρωζώνης λέμε: οι Έλληνες πολίτες είναι ώριμοι, μπορούν να αποφασίσουν αλλά πρέπει και να ξέρουν τι θα σημαίνει αυτό…Αν αποτύχει το δημοψήφισμα, αν ο ελληνικός λαός πει ΟΧΙ, θα είναι μια απόφαση κατά της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Θα κάνουμε τα πάντα για να είναι η ευρωζώνη σταθερή ό,τι κι αν κάνει η Ελλάδα!”
“Δώσαμε κονδύλια στους Έλληνας για να αντιμετωπιστεί η κρίση και δεχτήκαμε να μην αυξηθούν φόροι στα φάρμακα ή οι στρατιωτικές δαπάνες”, είπε η Μέρκελ.