Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία.

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία για τη θρονική εορτή του Αγίου Ανδρέα, ιδρυτή της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης με την παρουσία παρουσία της Αυτού Αγιότητας, του Πάπα Φραγκίσκου.. Στην πανηγυρική Πατριαρχική Θεία Λειτουργία προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και μετέχουν τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, από το παραθρόνιο. Στον ναό παραβρέθηκαν, οι Άρχοντες του Πατριαρχείου απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο επιχειρηματίας κ. Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ομάδες πιστών από τις χριστιανικές κοινότητες της Πόλης, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και μεγάλη καθολική αντιπροσωπεία, η οποία συνόδευε τον Πάπα στην επίσκεψή του στην Τουρκία.Παρών στις εκδηλώσεις για την Θρονική Εορτή στην έδρα του Πατριαρχείου ήταν και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ και Υπεύθυνος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας για τα Θρησκεύματα, κ. Γιάννης Αμανατίδης, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Στο τέλος της λειτουργίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Πάπας αντήλλαξαν τα καθιερωμένα μηνύματα, που ανταλλάσσουν μετά την άρση του Σχίσματος των Εκκλησιών στη δεκαετία του ’60. Από τον εξώστη του Πατριαρχικού Οίκου, οι δύο θρησκευτικοί ηγέτες χαιρέτισαν τους πιστούς.

Με την υπογραφή κοινής δήλωσης για τον χριστιανικό Διάλογο αλλά και αναφορές στην ανησυχητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, ολοκληρώθηκε, σήμερα στο Φανάρι, η ιστορική επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου.

Στο κοινό ανακοινωθέν -που οι δύο Εκκλησίες και οι δύο Προκαθήμενοι είχαν επεξεργαστεί κατά διάρκεια της προετοιμασίας της επίσημης επίσκεψης- τονίζεται η ανάγκη για τη συνέχιση του ενδοχριστιανικού διαλόγου στην παράδοση που έχει ξεκινήσει μετά την άρση σχίσματος, αλλά και για πρώτη φορά τίθενται ευθέως πολιτικά ζητήματα, όπως η επιβίωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Οι χριστιανικές κοινότητες απειλούνται με πλήρη εξαφάνιση, τονίζεται στο ανακοινωθέν, στο οποίο επισημαίνεται: «Δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε μια Μέση Ανατολή χωρίς χριστιανούς».

Οι συζητήσεις του κ Βενιζέλου

Μετά την υπογραφή της κοινής διακήρυξης ακολούθησε γεύμα στην Πατριαρχική Τράπεζα στην οποία μετείχε ο Πάπας με την αντιπροσωπεία της Αγίας Έδρας.Στο γεύμα παρακάθισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο κ. Βενιζέλος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Αυτού Αγιότητα, τον Πάπα Φραγκίσκο και με τον Γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Καρδινάλιο Parolin, καθώς και με άλλα στελέχη της Αγίας Έδρας που τον συνόδευαν και στη συνέχεια, μετά την αναχώρηση του Πάπα, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Μετα το πέρας του γεύματος ο Πάπας ολοκλήρωσε την επίσκεψή του και αποχώρησε εν μέσω κωδωνοκρουσιών και ισχυρών μέτρων ασφαλείας.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί πανηγυρική θεία λειτουργία στον ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου, κατά τη διάρκεια της οποίας το Σύμβολο της Πίστεως (“Πιστεύω”), στην αρχική ελληνική εκδοχή του, διαβάστηκε από τον άρχοντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου κ. Θεόδωρο Αγγελόπουλο.

Το Σάββατο ο Πάπας Φραγκίσκος,που πραγματοποιεί ιστορική – όπως χαρακτηρίστηκε – επίσκεψη,έγινε δεκτός στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης, στο Φανάρι, επίσης με παρατεταμένες κωδωνοκρουσίες
»Γέφυρα» Δύσης και Ανατολής
,Ο Πάπας Φραγκίσκος εισήλθε στον πρόναο του Πατριαρχικού Ναού άναψε κερί και στη συνέχεια μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη προχώρησαν στον κυρίως ναό.
Απευθυνόμενος στον Πάπα Φραγκίσκο ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι τον υποδέχεται «με χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη» , διότι ήρθε από την Παλαιά, στη Νέα Ρώμη «γεφυρώνοντας συμβολικώς την Δύσιν και την Ανατολήν, κομιστής της αγάπης του Πρωτοκορυφαίου προς τον Πρωτόκλητο αυτάδελφο αυτού».
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος σημείωσε επίσης ότι η έλευση του Πάπα αποτελεί συνέχεια ανάλογων επισκέψεων που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Παύλος Ιωάννης – Παύλος και Βενέδικτος, και «μαρτυρεί τη βούληση της Εκκλησίας της Ρώμης να συνεχιστεί η σταθερά πορεία, προς αποκατάσταση της πλήρους κοινωνίας μεταξύ των Εκκλησιών».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαιρέτησε την επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στην έδρα της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης ως ιστορικό γεγονός, σε κρίσιμους καιρούς για την ανθρωπότητα.

ΠΗΓΕΣ : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ανακοινωση ΥΠΕΞ,Ανακοινωση ΣΥΡΙΖΑ