Μάχη Ρούπελ 1941: Ζήστε τη μάχη που »αναβιώνει» στις Σέρρες – ΒΙΝΤΕΟ


Την Κυριακή, 14 Μαΐου 2017 πραγματοποιείται αναβίωση της μάχης Ρούπελ στις Σέρρες.
Στην της επική μάχη του Απριλίου του 1941 εναντίον των δυνάμεων του Άξονα θα παραβρεθεί και η ΕΑΑΣ Ιμαθίας. 

Στη φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιήσουν επίδειξη και οι πολυβραβευμένες ομάδες επιδείξεων F-16 «ΖΕΥΣ» και Τ-6 «ΔΑΙΔΑΛΟΣ» της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Το θέαμα είναι ανεπανάληπτο και είναι λίγοι οι τυχεροί που θα μπορέσουν να το παρακολουθήσουν.

Σύμφωνα με το site των ΕΑΑΣ όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν από κοντά την αναβίωση μαζί με το παράρτημα των ΕΑΑΣ, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχής στα γραφεία του Παραρτήματος, καθημερινά 11:00 έως 13:30, από 3 Απριλίου μέχρι 5 Μαΐου 2017. Προτεραιότητα έχουν τα Μέλη, αλλά μπορούν να φιλοξενήσουν έναν ικανό αριθμό Φίλων.

Η ιστορία της Μάχης Ρούπελ 1941

Η Απάντηση του Αντισυνταγματάρχη Γεώργιου Δουράτσου, Διοικητή του Οχυρού Ρούπελ- στους Γερμανούς : «Τα οχυρά δεν παραδίδονται αλλά καταλαμβάνονται» αποτελεί ένα νέο «Μολών Λαβέ» που συνεχίζει να συγκινεί έως τις μέρες μας.

Το Ρούπελ αποτελεί διαχρονικό σύμβολο της ψυχής και της φιλοπατρίας του Έλληνα, που αντιστέκεται για την υπεράσπιση της πατρώας γης, χωρίς να υπολογίζει το υπεράριθμο και την ισχύ του εχθρού.

Ήταν ξημερώματα της 6ης Απριλίου 1941, όταν οι σιδηρόφρακτες ναζιστικές ορδές επιτέθηκαν μαζικά στα βόρεια σύνορα της χώρας, πιστεύοντας πως η υπερκέραση της “Γραμμής Μεταξά” θα ήταν εύκολη υπόθεση γι’ αυτούς. Γελάστηκαν όμως, αφού οι λιγοστοί υπερασπιστές των 21 οχυρών αντιστάθηκαν γενναία. Κάποια οχυρά έπεσαν μετά από επικό αγώνα και άλλα κράτησαν μέχρι το τέλος και παραδόθηκαν, αφού ο εχθρός κατέλαβε την Θεσσαλονίκη.

Δείτε εδώ το φιλμάκι για την προώθηση της εκδήλωσης του Δήμου Σινιτικής που διοργανώνει την αναβίωση της Μάχης: 


Mε πληροφορίες από eaasimathias.blogspot.gr