Μάχη με τον χρόνο και τα κύματα για τη σωτηρία 700 ανθρώπων δίνει η Φ/Γ ΥΔΡΑ

Τελευταία ενημέρωση: 17:31

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ισχυροί άνεμοι και μεγάλος κυματισμός εμποδίζουν την πρόσδεση του ακυβέρνητου πλοίου Baris με τους περίπου 700 παράνομους μετανάστες νοτίως της Ιεράπετρας. Το πλοίο προσπάθησε να δέσει για να το ρυμουλκήσει ένα παραπλέον εμπορικό πλοίο πλοίο, αλλά απέτυχε, όπως και άλλα νωρίτερα.Αυτή την ώρα η Φρεγάτα ΥΔΡΑ, προσπαθεί να προσεγγίσει το εν λόγω πλοίο με σκοπό να το ρυμουλκήσει, παρά τις αντίξοες επικρατούσες καιρικές συνθήκες (άνεμος ΒΔ εντάσεως 8 μποφώρ και ύψος κύματος 3 μέτρα). Από το Πολεμικό Ναυτικό επισημαίνεται η δυσκολία και η επικινδυνότητα της επιχείρησης.

Από πλευράς Ενόπλων Δυνάμεων υπάρχει συμμετοχή μέσων (Φρεγάτα ΥΔΡΑ του ΠΝ και ενός ελικόπτερο AS-332 Super Puma της ΠΑ) εν εξελίξει σε επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Ν. Κρήτης.

Δύτης διασώστης της ΠΑ κατήλθε από το ελικόπτερο στο ακυβέρνητο πλοίο και προσπαθεί να συντονίσει τις ενέργειες διάσωσης.

Υπενθυμίζουμε πως πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, μετα απο σχετικό αίτημα ΕΚΣΕΔ, το ΠΝ διέθεσε άμεσα τη Φ/Γ ΥΔΡΑ η οποία κατέπλευσε στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας και εχει αναλάβει το συντονισμό της επιχείρησης διάσωσης του Εμπορικού πλοίου BARIS (Ξένης σημαίας) που ειναι ακυβέρνητο. Στο εμπορικό επιβαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες περι τα 700 άτομα.

Στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες (άνεμοι Β-ΒΑ εντάσεως 7Β).

Το φορτηγό πλοίο BARIS – με σημαία Καραμπάτι- στο οποίο επιβαίνουν περίπου 700 παράτυποι μετανάστες διαφόρων εθνοτήτων, έχει μείνει ακυβέρνητο από τα ξημερώματα λόγω μηχανικής βλάβης, 60- 70 μιλίων νοτιανατολικά της Ιεράπετρας.

Για τις εξελίξεις ενημερώνεται συνεχώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, ο οποίος πραγματοποιεί προγραμματισμένη διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υπηρεσίες της Ιεράπετρας για τη φιλοξενία των εκατοντάδων παράτυπων μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο το οποίο έχει εκπέμψει σήμα κινδύνου 30 ναυτικά μίλια νοτιανατολικά της Κρήτης.

Επίσης, σε συναγερμό έχουν τεθεί και οι υγειονομικές υπηρεσίες του νησιού για την περίθαλψη όσων μεταναστών χρειασθεί και για την υποβολή τους σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ λαμβάνονται όλα τα μέτρα, λόγω και του Έμπολα.