Δύο κυανόκρανοι της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) σκοτώθηκαν και τριάντα άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια επίθεσης τζιχαντιστών στο στρατόπεδο της Minusma στο Κιντάλ (βορειοανατολικά), δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές της δύναμης του ΟΗΕ.
Πριν από μία εβδομάδα άλλη επίθεση, την ευθύνη για την οποία είχε αναλάβει η Αλ Κάιντα στο ισλαμικό Μαγκρέμπ (Aqmi), έθεσε στο στόχαστρο βάση των νιγηριανών αστυνομικών της Minusma σε ένα παλιό ξενοδοχείο στο Τιμπουκτού (βορειοδυτικά), με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης του Μαλί καθώς και τουλάχιστον τέσσερις από τους δράστες, σύμφωνα με τις αρχές του Μαλί.
«Το στρατόπεδό μας στο Κιντάλ δέχθηκε επίθεση σήμερα νωρίς το πρωί από τρομοκράτες. Ανταποδώσαμε, όμως δύο κυανόκρανοι σκοτώθηκαν και 30 άλλοι τραυματίστηκαν», δήλωσε στο AFP πηγή ασφαλείας της Minusma.
Οι «τρομοκράτες επιτέθηκαν με ρουκέτες. Τουλάχιστον για δύο ώρες σημειώνονταν ανταλλαγές πυρών», δήλωσε η πηγή αυτή.
Επιβεβαιώνοντας την πληροφορία, ένας στρατιωτικός της Minusma από τη Γουινέα διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι κυανόκρανοι που σκοτώθηκαν ανήκαν στο δικό του απόσπασμα.
Από τους τριάντα τραυματίες «οι επτά είναι σε σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο στρατιωτικός από τη Γουινέα.
Η Minusma, που έχει αναπτυχθεί στο Μαλί από τον Ιούλιο του 2013, είναι η αποστολή διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ με τις μεγαλύτερες ανθρώπινες απώλειες μετά τη Σομαλία το 1993-1995.
Το βόρειο τμήμα του Μαλί έπεσε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2012 στα χέρια τζιχαντιστικών ομάδων που συνδέονται με την Αλ Κάιντα έπειτα από την αποχώρηση του στρατού προ της εξέγερσης των ανταρτών, κυρίως Τουαρέγκ, οι οποίοι στην αρχή συνδέονταν με αυτές τις ομάδες που στη συνέχεια τους εκδίωξαν από τους κόλπους τους.
Αυτές οι τζιχαντιστικές ομάδες διασκορπίστηκαν και σε μεγάλο βαθμό εκδιώχθηκαν από τον βορρά μετά τη διεθνή στρατιωτική επέμβαση που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2013 με πρωτοβουλία της Γαλλίας και η οποία συνεχίζεται.
Όμως ολόκληρες περιοχές διαφεύγουν ακόμη από τον έλεγχο των δυνάμεων του Μαλί και των ξένων δυνάμεων παρά την υπογραφή τον Μάιο-Ιούνιο μιας συμφωνίας ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους πρώην αντάρτες.