Λέοναρντ Όιλερ: Το Doodle της Google και το πρόβλημα των 36 αξιωματικών

Το σημερινό doodle της Google ειναι προς τιμήν του μαθηματικού – φυσικού Λέοναρντ Όιλερ. Ο Όιλερ έζησε τον 18ο αιώνα και θεωρείται ο πατέρας του συμβόλου f (x) για τις συναρτήσεις.

Ο Λέοναρντ Όιλερ (Leonhard Euler) γεννήθηκε στις 15 Απριλίου 1707 στη Βασιλεία της Ελβετίας, ήταν πρωτοπόρος Ελβετός μαθηματικός και φυσικός. Σπούδασε γεωμετρία στο πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Ο Όιλερ το 1782 έθεσε πρώτος το πρόβλημα των 36 αξιωματικών.

Έστω ότι έχουμε 6 διαφορετικά συντάγματα στρατιωτών όπου ονομάζονται σύμφωνα με τον
αύξοντα αριθμό τους ,το 1ο σύνταγμα , 2ο σύνταγμα ,3ο σύνταγμα και ούτω καθ εξής. Οι βαθμοί των αξιωματικών των 6 συνταγμάτων είναι συνταγματάρχης, αντισυνταγματάρχης , λοχαγός , υπολοχαγός , ανθυπολοχαγός, ανθυπασπιστής . Κάθε σύνταγμα έχει έναν αξιωματικό από κάθε βαθμό.

Είναι δυνατό αναρωτήθηκε ο Όιλερ στα κελιά ενός πίνακα έξι γραμμών και έξι στηλών ( 6χ6) να τοποθετήσουμε τους 36 αξιωματικούς έτσι ώστε σε κάθε γραμμή ή στήλη να μην υπάρχει ο ίδιος βαθμός ή το ίδιο σύνταγμα δυο φορές; Ο Όιλερ υποψιάστηκε ότι το πρόβλημα είναι αδύνατο, θεωρία που επιβεβαίωσε το 1901 Γαλλος ερασιτέχνης μαθηματικός, ο Γκαστόν Τάρι.

Πολλοί μαθηματικοί όροι φέρουν το όνομά του, όπως η σταθερά του Όιλερ, ο αριθμός του Όιλερ (το γνωστό e), οι μεταβλητές, η γραμμή και η εξίσωση του Όιλερ. Εισήγαγε στην επιστήμη την πιο σύγχρονη μαθηματική ορολογία και σημειογραφία και ήταν επίσης διάσημος για την εργασία του στη μηχανική, δυναμική των ρευστών, οπτική, και την αστρονομία. Από τα έργα του σπουδαιότερα είναι: Η μηχανή ή η επιστήμη της κίνησης (1736), Θεωρία των κινήσεων πλανητών και κομητών (1744), Εισαγωγή στην ανάλυση των απείρως μικρών (1748, 2 τόμοι), Γενικές αρχές του διαφορικού λογισμού (1755), Γενικές αρχές του ολοκληρωτικού λογισμού (1768 – 1774), Εγχειρίδιο άλγεβρας (1770),Θεωρία των κινήσεων της Σελήνης (1772). Τα έργα του σήμερα ξεπερνούν τους 75 τόμους συνολικά.

Θεωρείται μάλιστα ο «πατέρας» του γνωστού παιχνιδιού σουντόκου, αφού ο ίδιος διατύπωσε πρώτος τους κανόνες του.