Με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΟΗΕ για το Κυπριακό συναντάται σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εν τω μεταξύ, μακρά, ουσιαστική και εξαιρετική χαρακτήρισε την, σχεδόν τρίωρη, συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό που είχε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν το καθεστώς των εγγυήσεων και ο ρόλος που οι εγγυήτριες δυνάμεις μπορούν να διαδραματίσουν στην επίτευξη συμφωνίας.
Όπως μεταδίδει η Ελένη Μαυρούλη , ανταποκρίτρια του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, μετά τη συνάντηση δηλώσεις έκανε μόνο ο κ. Έιντε, ο οποίος σημείωσε ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε, είναι, με μεγάλη διαφορά, οι πιο εντατικές από τότε που ανέλαβε αυτήν τη θέση εδώ και δύο χρόνια.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί συναντώνται σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, εργάζονται με αφοσίωση και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα θέματα που παραμένουν στο τραπέζι, τόνισε.
Ο κ. Έϊντε είπε ότι η νέα εξέλιξη των τελευταίων μηνών, για την ακρίβεια των τελευταίων εβδομάδων, είναι ότι άρχισαν απευθείας συζητήσεις, υπό τη μορφή περισσότερο brainstorming, για τα θέματα της διευθέτησης του εδαφικού, που επί μακρόν είχε μείνει εκτός αλλά τώρα είναι στο τραπέζι, και τα θέματα της ασφάλειας που αφορούν μια μελλοντική ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.
Σημείωσε ότι γι’ αυτό το λόγο συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά και σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Αυτά, όπως είπε, είναι τα θέματα στα οποία οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα, η Τουρκία και η Μ. Βρετανία, εμπλέκονται περισσότερα άμεσα. Ο κ. Έιντε επεσήμανε ότι όλες οι εγγυήτριες δυνάμεις, με δική τους πρωτοβουλία, επέδειξαν μεγάλη προσοχή στο να μην εμπλακούν σε αυτά τα θέματα που οι Κύπριοι πρέπει να λύσουν μόνοι τους. Όμως, πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις διεθνείς συμφωνίες σε ισχύ και για να καταστεί εφικτή η αλλαγή, η κατάργησή τους ή η δημιουργία κάτι άλλου, είναι αναγκαία η υποστήριξη και η συνεργασία μεταξύ των εγγυητριών δυνάμεων.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμη πολλά να γίνουν και ότι δεν υπάρχει έτοιμη συμφωνία. Σημείωσε, όμως, ότι οι συγκλίσεις που έχουν επιτευχθεί είναι πολύ περισσότερες από ό,τι είχε συμφωνηθεί σε απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών μέχρι σήμερα.
«Όπως ξέρετε η τελική εκδοχή του σχεδίου Ανάν είχε προταθεί από τον ΟΗΕ. Τώρα έχει συμφωνηθεί ότι κάθε πρόταση, κάθε λέξη, κάθε κόμμα γράφεται από κυπριακό χέρι, μέσα από άμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή» τόνισε. Συνέχισε λέγοντας ότι οι συνομιλίες έχουν οργανωθεί σε έξι κεφάλαια. Τα τέσσερα εξ αυτών έχουν, σε μεγάλο βαθμό, ολοκληρωθεί αν και υπάρχουν και ορισμένα σοβαρά θέματα που απομένουν. Εντούτοις, είπε, σε αυτά τα τέσσερα κεφάλαια βλέπει κανείς το περίγραμμα μιας συμφωνίας.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες αλλά σημείωσε ότι μπορεί να πει ότι υπάρχουν πολλές κοινές προσδοκίες και απόψεις ως προς τα αποτελέσματα αλλά και ως προς το δρόμο που απομένει να διανυθεί. «Έχουμε κοινή αντίληψη σε μεγάλο βαθμό για το τι πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα παίξει το ρόλο της στη δημιουργία των συνθηκών υπό τις οποίες θα μπορέσει η 43χρονη διαίρεση της Κύπρου επιτέλους να πάρει τέλος».
Επεσήμανε ότι δεν είναι μη ρεαλιστής και ότι ξέρει ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν. Όπως είπε ο ίδιος, έχει μοιραστεί με τους ηγέτες και τις διαπραγματευτικές ομάδες την άποψη ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ακόμη να αντιμετωπίσουν, ιδιαίτερα όσον αφορά στην εφαρμογή μιας συμφωνίας, εφόσον υπάρξει συμφωνία. Θα πρέπει, όπως είπε, να υπάρχει ετοιμότητα εφαρμογής και εδώ υπάρχει μια μεγάλη λίστα αρκετών θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν. «Όμως η δέσμευση και η ώθηση είναι σαφώς προς αυτήν την κατεύθυνση» υπογράμμισε.
Όπως είπε, την Τετάρτη θα ξαναδεί τους δύο ηγέτες και μετά όλοι μαζί θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη, όπου προσφέρεται η ευκαιρία και στους δύο ηγέτες και στον ίδιο και σε κάθε άλλον που εμπλέκεται στη διαδικασία για διμερείς συναντήσεις, που θα αφορούν τόσο την οικονομική όσο και τη διεθνή διάσταση του θέματος. Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, δήλωσε ότι μια συμφωνία είναι πολύ πιο κοντά από όσο ήταν κάποιους μήνες νωρίτερα, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί. «Έχει επιτευχθεί πρόοδος. Μπορώ να σας πω ότι στα έγγραφα που έχουν τεθεί υπό διαπραγμάτευση, τα περισσότερα επισημαίνονται με μαύρο χρώμα, που είναι το χρώμα επίτευξης συμφωνίας, καθώς η ελληνοκυπριακή πλευρά σημειώνει με μπλε χρώμα και η τουρκοκυπριακή με κόκκινο. Τα πιο δύσκολα θέματα αναμένεται να επιλυθούν στην τελική φάση της διαδικασίας» κατέληξε.