Κυπριακό: Το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής συγκαλεί ο Κοτζιάς

Τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) θα ενημερώσει αναλυτικά, τη Δευτέρα στις 5.00 μ.μ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ο Υπουργός Εξωτερικών συγκαλεί το ΕΣΕΠ τρεις μέρες μετά το ναυάγιο της πενταμερούς Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξήχθη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, στην οποία η Ελλάδα κατέβαλε κάθε προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στη λύση του Κυπριακού.

Ο κ. Κοτζιάς θα αναφερθεί σε αυτές τις προσπάθειες που κατέβαλε η ελληνική πλευρά επί ένα δεκαήμερο και προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας η οποία, όπως τόνισε σε ανακοίνωσή του χθες το ΥΠΕΞ, διέψευσε όλους όσους είχαν ελπίσει ότι κάτι θα άλλαζε στη στάση της, οδήγησε σε αδιέξοδο και τίναξε στο αέρα τη Διάσκεψη, αποκαλύπτοντας και επιβεβαιώνοντας τις πραγματικές της προθέσεις που στρέφονται ενάντια στο διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Ο κ. Κοτζιάς θα αποσαφηνίσει επίσης ότι παρά τη μη επίτευξη του στόχου, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται ανυποχώρητα με όλα τα μέσα που διαθέτει, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή Τρίτη την Ολομέλεια της Βουλής.

Σύμφωνα με την Handelsblatt, «τον τόνο στο Κραν Μοντανά δεν έδινε ο (Τουρκοκύπριος ηγέτης) Μουσταφά Ακιντζί, αλλά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Και αυτός είχε σαφείς οδηγίες από τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Το ότι ο Ερντογάν δεν έχει κανένα κίνητρο να προβεί σε υποχωρήσεις στο Κυπριακό διαφαινόταν ήδη πριν από την έναρξη της διάσκεψης».

Στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στο Κρανς Μοντάνα, αναφέρθηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των G20 στο Αμβούργο, το απόγευμα του Σαββάτου τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

«Λυπάμαι για την αποτυχία της συνόδου για το Κυπριακό. Δείξαμε καλή θέληση. Θα προσπαθούμε για να βρεθεί λύση. Όμως αν δεν βρεθεί, τότε μπορούμε να εφαρμόσουμε και το σχέδιο Β ή το σχέδιο Γ. Θα συνεχίσουμε να συνεισφέρουμε στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα και το ίδιο περιμένουμε από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, δημιουργώντας -πλέον- ερωτήματα για το περιεχόμενο αυτών των σχεδίων που ανέφερε.

Με πληροφορίε απο IBNA