Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο ΥΦΥΠΕΞ Δ. Κούρκουλας έδωσε συνέντευξη στο ΡΣ ΒΗΜΑ FM και στους δημοσιογράφους Άρη Ραβανό και Μπάμπη Παπαναγιώτου,από το Αλγέρι. Μίλησε για του λόγους της επίσημης επίσκεψης στην Αλγερία, αλλά και την οξυμμένη κατάσταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο μετά τις τουρκικές προκλήσεις προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Διαβάστε παρακάτω την αποδελτίωση της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στον κ. Δημήτρη Κούρκουλα, τον Υφυπουργό Εξωτερικών ο οποίος βρίσκεται στην Αλγερία. Κύριε Υπουργέ καλό μεσημέρι.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Καλό μεσημέρι. Καλημέρα από το Αλγέρι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν πούμε για ποιο λόγο είστε εκεί – γιατί έχει ενδιαφέρον αυτό το οποίο συμβαίνει εκεί – θέλετε να μας δώσετε μια τελευταία εκτίμηση – εικόνα, της έντασης που υπάρχει ευρύτερα στην περιοχή ή στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου συμπεριλαμβάνεται βεβαίως και το θέμα της Κύπρου με τις τουρκικές προκλήσεις. Δηλαδή αυτές οι βόλτες της τουρκικής φρεγάτας που είχαμε χθες, είναι απίστευτα πράγματα.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Βεβαίως. Έχετε απόλυτο δίκιο.
Mε τους Αλγερινούς φίλους εδώ που συζήτησα, υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία για όλη τη ρευστότητα στην περιοχή και βεβαίως αυτά που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή με τις τουρκικές προκλήσεις είναι το κερασάκι στην τούρτα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να βοηθήσουμε, κ. Υπουργέ κι εμείς από την πλευρά μας να επικρατήσει το γρηγορότερο δυνατόν και με πιο μεγάλη ασφάλεια η σύνεση, υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει να κάνουμε ή απλώς πρέπει να τους αφήνουμε, σε εισαγωγικά, να εκτίθενται;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Νομίζω ότι έχουμε δείξει, από την πρώτη στιγμή, ότι το πρώτο που έχουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τη χώρα μας ως πόλο σταθερότητας. Αυτό είναι το μεγαλύτερο στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή. Δεύτερον, πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα, αλλά και με ηρεμία και ψυχραιμία να αντιμετωπίζουμε κάθε είδους πρόσκληση. Αυτό που κάνουμε μέχρι τώρα. Υπενθυμίζω ότι υπάρχει και πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πριν από δυο εβδομάδες, στη συνάντηση Κορυφής των Βρυξελλών, η οποία είναι ξεκάθαρη όσον αφορά στο αίτημα προς την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο λόγος για τον οποίο βρίσκεστε στην Αλγερία είναι στο πλαίσιο της λεγόμενης οικονομικής διπλωματίας; Η Αλγερία απ’ ό,τι λένε οι πληροφορίες, αναζητά ένα άνοιγμα προς την Ευρώπη και θέλει γι’ αυτό το άνοιγμα να πατήσει και στη χώρα μας. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν την Ελλάδα σαν πύλη για να προσεγγίσουν την Ευρώπη. Το ερώτημα είναι αν προκύπτουν συγκεκριμένες επενδύσεις, διάθεση για επενδύσεις αυτή τη στιγμή από την Αλγερία.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Αλγερία είναι η μεγαλύτερη βορειοαφρικανική χώρα. Είναι σε έκταση 25 φορές η Ελλάδα, έχει ένα πληθυσμό 38 εκατομμυρίων, έχει τεράστιες ενεργειακές πηγές και σε φυσικό αέριο και σε πετρέλαιο και συνεχίζει να ανακαλύπτει μεγάλα κοιτάσματα. Είναι μια χώρα, η οποία είναι σήμερα πολιτικά σταθερή και έχουν ένα τεράστιο 5ετές πρόγραμμα οικονομικής ανάπτυξης, από το 2015 έως το 2019, όπου προβλέπονται και σε επίπεδο δημοσίων έργων και σε επίπεδο κατοικιών, τεράστιες επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Πέραν αυτού, η Αλγερία δεν επιδιώκει μόνο ένα άνοιγμα στην Ευρώπη. Επιδιώκει ένα άνοιγμα στην Ελλάδα. Όπως είπα, έχουμε καλλιεργήσει τα τελευταία χρόνια άριστες σχέσεις με την Αλγερία και κατά την διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. υπήρχαν συχνές συναντήσεις του Έλληνα Αντιπροέδρου και Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Βενιζέλου με τον Αλγερινό ομόλογό του και στην Αθήνα, όταν έγινε η συνάντηση του Αραβικού Συνδέσμου και στη Νέα Υόρκη. Όλο αυτό έχει καλλιεργήσει ένα εξαιρετικό κλίμα, το οποίο παραδοσιακά βέβαια υπήρχε.
«Η Αλγερία δεν επιδιώκει μόνο ένα άνοιγμα στην Ευρώπη. Επιδιώκει ένα άνοιγμα στην Ελλάδα.»
Υπενθυμίζεται ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες που αναγνωρίσαμε την Αλγερία μετά τον αγώνα ανεξαρτησίας της που έδωσε την δεκαετία του ’50 και ’60. Υπάρχουν λοιπόν δεσμοί πολύ στενοί. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός και εκτίμηση.
Μας καλούν λοιπόν, και γι’ αυτό ήρθα εδώ, με μια πολυάριθμη αντιπροσωπεία Ελλήνων επιχειρηματιών. Ήδη, μερικές ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και δραστηριοποιούνται πολύ αποτελεσματικά, στον τομέα της ενέργειας, στον τομέα των δημοσίων έργων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κεφάλαια από την Αλγερία θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα;
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Η Αλγερία αυτή τη στιγμή χρηματοδοτεί την δική της οικονομική ανάπτυξη. Έχει και ένα μεγάλο πληθυσμό ο οποίος αυξάνεται, αλλά η Αλγερία έχει χρήματα, έχει πλεόνασμα, τεράστιο πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της λόγω της ενέργειας. Γι’ αυτό μπορεί να χρηματοδοτήσει, άμεσα, έργα στην Αλγερία, τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν από ελληνικές εταιρείες.
Μας θέλουν. Ξέρουν ότι διαθέτουμε τεχνογνωσία πολύ σημαντική σε ορισμένους τομείς. Δεν θέλω να σας κουράσω τώρα. Πάντως υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές για ελληνικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην Αλγερία, όπως επίσης υπάρχουν και προοπτικές στο εμπόριο, το οποίο ήδη είναι σημαντικό. Εξάγουμε αγαθά, αξίας γύρω στα 350 εκατομμύρια ευρώ στην Αλγερία.
Υπάρχει προοπτική γιατί υπάρχει μεγάλη εσωτερική αγορά, αυτό να αυξηθεί. Όπως υπάρχουν προοπτικές στον τουρισμό και με το να έρθουν Αλγερινοί τουρίστες, γιατί υπάρχει μια μεσαία τάξη, η οποία αγαπάει και θέλει να έρθει στην Ελλάδα, αλλά και κυρίως να δώσουμε την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στον τουρισμό, στην Αλγερία για να μπορέσει να αναπτύξει και εκείνη την τεχνογνωσία της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κούρκουλα να σας ευχαριστήσουμε πολύ. Να είστε καλά. Καλό σας μεσημέρι.
Δ. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ: Εγώ ευχαριστώ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ