Την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα «εικονικό» θαλάσσιο τείχος για τους πρόσφυγες στο Αιγαίο, αλλά από την άλλη,λόγω και τηςευρωπαϊκής στάσης στο προσφυγικό, αποφεύγονται «προς το παρόν τουλάχιστον» χειρότερες εξελίξεις για την ελληνική πλευρά, εξέφρασε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9fm» στην εκπομπή «Δύο στις Δώδεκα» και στους δημοσιογράφους Φάνη Γρηγοριάδη και Νίκο Γιώτη.
«Είναι προφανές, ότι το ΝΑΤΟ δημιουργεί ένα τείχος εκεί, δηλαδή, η ιδέα είναι να δημιουργηθεί ένα θαλάσσιο, κατά κάποιο τρόπο,εικονικό τείχος φυσικά, βέβαια. Είναι το πρώτο τείχος κι επομένως και στην Ευρώπη. Είναι το πρώτο τείχος που χτίζει το ΝΑΤΟ μετά τέλος της πτώσης του τείχους του Βερολίνου. Βέβαια, φρόντισαν προηγουμένως να χτίσουν διάφορα ενδιάμεσα τείχη, όλες αυτές οι χώρες που παρεμβάλλονται ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία, κι αυτό είναι το αποκρουστικό, δηλαδή, η Ουγγαρία με τους Κροάτες, η Κροατία, η Σλοβενία, κ.λπ.» είπε ο κ. Κούλογλου και συνέχισε:
«Είναι ένα τείχος, από την άλλη τη μεριά είναι γεγονός ότι αυτό ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να γίνει, αυτή τη στιγμή, για την ελληνική πλευρά, διότι διαφορετικά, λόγω της απαράδεκτης στάσης που ακολουθούν στο θέμα των προσφύγων, δεν θέλουν να απορροφήσουν δεν δείχνουν ανθρωπισμό… η Ελλάδα κινδύνευε να αντιμετωπίσει μια τεράστια κοινωνική και πολιτική κρίση, εάν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβίζονταν μέσα στη χώρα. Αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, εάν λειτουργήσει αυτό το σχέδιο, αποφεύγεται. Δεν είναι ό,τι καλύτερο, ενδεχομένως να παραβιαστούν διεθνείς κανόνες, αλλά τουλάχιστον δεν θα τους παραβιάζει η ελληνική πλευρά, θα τους παραβιάζει το ΝΑΤΟ».
«Το καλύτερο που είναι να γίνει είναι να αντιμετωπιστούνε για μια,επιτέλους, φορά, οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν τα κύματα των προσφύγων, που είναι οι πόλεμοι και η αποσταθεροποίηση στη Μ. Ανατολή» προσέθεσε ο κ. Κούλογλου.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα σχέδια που υπήρχαν για τη δημιουργία ευρωπαϊκού σώματος, το οποίοκατά τα πρότυπα της frontex θα αναλάμβανε δράση στην ενδιάμεση περιοχή των θαλασσίων συνόρων, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Κούλογλου εκτίμησε ότι αυτό ήταν μια «παγίδα», καθώς η δημιουργία του θα απαιτούσε «τουλάχιστον ένα χρόνο» και εξήγησε:
«Θέλανε, εμείς να πούμε όχι, για να πούνε, να, η Ελλάδα φταίει. Και από τη στιγμή, που εμείς είπαμε, εντάξει, αφού ορίζονται σαφώς οι αρμοδιότητες αυτού του νέου σώματος και δεν θίγουν θέματα εθνικής κυριαρχίας, δεν έχουμε αντίρρηση, δεν μπορούσαν πλέον να μαςκατηγορήσουν για αυτό το πράγμα, ότι εμείς βάζουμε εμπόδια στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και ανακάλυψαν τα υπόλοιπα, τα hot spots, κ.τ.λ.
Ζητείτο ένα πρόσχημα, ώστε να κατηγορηθεί η Ελλάδα, με κάποιο τρόπο να κλείσουν τα σύνορα επειδήδήθεν αθετεί τις υποχρεώσεις της, έτσι ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα μεγάλο στρατόπεδο προσφύγων, όλων των προσφύγων που οι άλλες χώρες δε θέλουν να πάρουν παραβιάζοντας όλες τις σχετικές συμφωνίες».