Την εκτίμηση ότι η συνεχιζόμενη προσπάθεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας για την απόκτηση οπλικών συστημάτων, εντάσσεται στο πλαίσιο της επιδίωξής του να δημιουργήσει προϋποθέσεις «απόκτησης ελευθερίας κινήσεων έναντι της Κίνας» διατυπώνει ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων της Σχολής Κοινωνικών, Ανθρωπιστικών Επιστημών και Τεχνών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ηλίας Κουσκουβέλης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».
Ο ίδιος εκτιμά, ότι βρισκόμαστε εν μέσω «μιας εν εξελίξει κρίσης, χωρίς κορύφωση» με την πλευρά της Δύσης και των ΗΠΑ να οδηγούν τις εξελίξεις «σε μια ελεγχόμενη κλιμάκωση» στο πεδίο των εκατέρωθεν κινήσεων.
Ο κ. Κουσκουβέλης τονίζει, πως είναι προφανές πως «οι σκληρές κυρώσεις που έχει επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ομοφώνως δεν έχουν αποδώσει με τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας να συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση σε ό,τι αφορά και τις πυραυλικές δοκιμές».
Κατά τον καθηγητή, αυτή τη στιγμή το σύνολο της πίεσης στρέφεται προς την Κίνα που είναι και «το μόνο κράτος που μπορεί και θα μπορούσε με ειρηνικό τρόπο να προχωρήσει σε περισσότερες κινήσεις για να περιοριστεί η συμπεριφορά αυτή (σσ της Βορείου Κορέας)».
Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Κουσκουβέλης τονίζει πως οι κινήσεις του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ «δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσουν στη σύγκρουση, αν και αυξάνεται η ένταση στη συγκεκριμένη χερσόνησο» όπου αυτή την περίοδο εντατικοποιούνται τα εξοπλιστικά προγράμματα που σχεδιάζονται από χώρες «όπως η Ιαπωνία που υπερδιπλασιάζει τον αμυντικό της προϋπολογισμό» ενώ «παρατηρείται και συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή από τις ΗΠΑ».