Την «πραγματική πολιτική βούληση» για τη διεύρυνση σε όλα τα επίπεδα της ήδη στενής συνεργασίας στις σχέσεις Ελλάδας-Αιγύπτου επισφράγισαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Σαχέμ Σούκρι, κατά τη σχεδόν δίωρη «ουσιώδη και εποικοδομητική» συζήτηση που είχαν σήμερα στο Κάιρο.
Οι δύο χώρες, όπως εξήγησαν αμφότεροι σε κοινή συνέντευξη Τύπου, αποφάσισαν να πάρουν πρωτοβουλίες και για την ανάπτυξη ενός ευρύτερου συστήματος ασφάλειας στην περιοχή ΝΑ Μεσογείου. «Υπάρχει», τόνισε ο κ. Σούκρι «μία κοινή γραμμή και συμφωνία ιδίως για τις προκλήσεις που επείγουν αυτή τη στιγμή, όπως ο τομέας της ασφάλειας».
«Για εμάς η Αίγυπτος είναι η καρδιά του αραβικού κόσμου» και «θεμέλιος λίθος για τη σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο κ. Κοτζιάς επισημαίνοντας ότι «η σταθερότητα και η ασφάλεια της Αιγύπτου είναι αποφασιστική για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της Μεσογείου». Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, «η Ελλάδα υπερασπίστηκε την Αίγυπτο σε όλα τα φόρουμ γιατί αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της ΕΕ». «Η άνοδος του τζιχαντισμού και της τρομοκρατίας είναι κοινός μας αντίπαλος», προσέθεσε.
Την ευγνωμοσύνη του, τόσο προσωπικά προς τον κ. Κοτζιά, όσο και προς την ελληνική κυβέρνηση είχε εκφράσει προηγουμένως ο κ. Σούκρι για τη στήριξη που είχε η χώρα του από την Ελλάδα: «Η Ελλάδα προσέφερε μεγάλο έργο στην Αίγυπτο, ήταν η χώρα που κατάφερε να μεταφέρει στην Ευρώπη την πραγματική εικόνα που επικρατούσε και όχι αυτή που διέδιδαν ορισμένοι», είπε και προσέθεσε ότι η Αίγυπτος ολοκλήρωσε τον πολιτικό οδικό χάρτη που είχε θέσει στην αρχή της προεδρίας του ο πρόεδρος Σίσι με τη διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.
Ο πολιτικός διάλογος Ελλάδας-Αιγύπτου είναι συνεχής, είπαν οι δύο υπουργοί εκφράζοντας σύμπνοια απόψεων για την προσπάθεια ειρήνευσης στη Συρία, «από όπου προέρχονται τα μεγάλα προσφυγικά ρεύματα από τα οποία κινδυνεύουν Ελλάδα και Ευρώπη» όπως σημείωσε ο κ. Κοτζιάς. «Μόνη οδός είναι ο πολιτικός διάλογος και η εύρεση λύσης αποδεκτής από όλα τα μέρη» τόνισε ο κ. Σούκρι χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στη Συρία ως «απάνθρωπη».
Ιδιαίτερα θετική ήταν η αποτίμηση της τριμερούς συνεργασίας των δύο χωρών με την Κύπρο, μια συνεργασία προς όφελος των λαών, όπως τονίστηκε. Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίηση της χώρας μας για τα αναπτυξιακά έργα στη διώρυγα του Σουέζ και τις νέες συνεργασίες σε αυτά καθώς και για τη συνεργασία μεταξύ λιμένων των δύο χωρών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τη συνεργασία στα ενεργειακά.
Ο κ. Κοτζιάς εξήρε την αιγυπτιακή κυβέρνηση για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των χριστιανών που εκτέθηκαν σε μεγάλο κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, όπως και την προστασία όλων των κοινωνικών ομάδων.
Απαντώντας σε ερώτηση Αιγύπτιου δημοσιογράφου σχετικά με την «περίεργη» στάση της Τουρκίας στα εσωτερικά του αραβικού κόσμου, ο κ. Σούκρι επέκρινε το γεγονός ότι η Τουρκία πραγματοποιεί στρατιωτικά χτυπήματα σε αραβικές χώρες όπως το Ιράκ και τη Συρία, τονίζοντας ότι η Αίγυπτος αρνείται τη στρατιωτική δράση της εντός εδαφών που δεν της ανήκουν.
Ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας σε ερώτηση του ιδίου δημοσιογράφου για το προσφυγικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τόνισε ότι η χώρα μας «πληρώνει τους πολέμους άλλων, μερικοί εκ των οποίων μας κουνούν και το δάχτυλο» και επέρριψε ευθύνες στην ΕΕ τόσο σχετικά με την περιορισμένη οικονομική ενίσχυση των καταυλισμών στην Ιορδανία και τον Λίβανο, όσο και για την καθυστέρηση διαμόρφωσης πολιτικής στρατηγικής για το προσφυγικό, στην οποία επέμενε εξ αρχής η Ελλάδα.
Μία τρίτη αιτία στην ΕΕ, όπως είπε, είναι η μη εφαρμογή των συμφωνιών επανεισδοχής των μεταναστών από ορισμένες χώρες (δηλ. στην Τουρκία κ.λπ.) Ειδικότερα, αναφερόμενος στις διάφορες αιτίες που δημιουργούν το ρεύμα προσφύγων που περνά μέσω της Τουρκίας, σημείωσε ότι οι εσωτερικές μάχες στη γείτονα χώρα προκαλούν πλέον και μεγάλο ρεύμα Κούρδων μεταναστών, ενώ έκανε αναφορά και στα παράνομα δίκτυα διακίνησης προσφύγων και μερίδας του κατασταλτικού μηχανισμού της Τουρκίας που επωφελούνται από την κατάσταση. Υπογράμμισε δε ότι «η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τη συμφωνία που έκανε με την ΕΕ», σημειώνοντας ωστόσο ότι για «τη μη εφαρμογή της ευθύνονται και ορισμένα κράτη της ΕΕ που θέλουν να ασκήσουν εξωτερική πολιτική στην περιοχή μας σαν να ζούμε στον 19ο αιώνα».
Τέλος ο κ. Κοτζιάς σχετικά με το σχέδιο εφαρμογής της απόφασης του ΝΑΤΟ, είπε ότι οι διαφορές που υπάρχουν πρέπει να λυθούν, επισημαίνοντας όμως ότι «αυτό που δεν μπορεί να συμβεί είναι η λύση να είναι έξω από το πλαίσιο που έχει οριστεί εξ αρχής» και αυτό αποτελεί ένα «μήνυμα προς όλες τις πλευρές».
Εγκάρδια συζήτηση είχε ο κ. Κοτζιάς και με τον πρωθυπουργό της Αιγύπτου Σερίφ Ισμαήλ πριν αναχωρήσει για την Κύπρο, όπου θα μεταφέρει τα θετικά μηνύματα, όπως είπε, από το Κάιρο.