Η Τουρκία κλιμακώνει την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την κίνηση τη Κυπριακή Δημοκρατία για την κατάθεση συντεταγμένων για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) για την περιοχή βορείως της Κύπρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας mignatiou.com εντός των επόμενων ημερών η Λευκωσία αναμένεται να καταθέσει τις συντεταγμένες στη Διεύθυνση Ωκεανικών Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών και θα καλέσει την παράκτια χώρα, την Τουρκία, να αρχίσουν συζητήσεις επί του θέματος. Η ενέργεια αυτή, που είναι μονομερής, γίνεται, μεταξύ άλλων και ως απάντηση στις εξαγγελίες της Άγκυρας για την έναρξη παράνομων γεωτρήσεων στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα η προετοιμασία αυτής της κίνησης γίνεται εδώ και αρκετό καιρό, τώρα όμως κρίθηκε σε πολιτικό επίπεδο ότι θα πρέπει να προχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην κατάθεση των στοιχείων στα Ηνωμένα Έθνη.
Σήμερα ως απάντηση στην κίνηση της Κύπρου, η Τουρκία εξέδωσε σειρά παράτυπων NOTAM και NAVTEX, βγάζοντας εκ νέου το σεισμογραφικό Barbaros να αρμενίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα διεξαχθούν και παράνομες ασκήσεις έρευνας και διάσωσης με δέσμευση μεγάλου μέρους του FIR Λευκωσίας. Tο Barbaros θα εμφανίζεται σε ένα ευρύ γεωγραφικό φάσμα της κυπριακής ΑΟΖ από τα ανοιχτά της Πάφου μέχρι και τον Απόστολο Ανδρέα, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και άσκηση Έρευνας και Διάσωσης. Η άσκηση θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη (25.10.2017) από τις 7.00 μέχρι τις 9.00 το βράδυ. Εξάλλου, μέσω NOTAM δεσμεύει η Άγκυρα και μεγάλο μέρος του FIR Λευκωσίας, ενώ θεωρείται πως σε κάποιες εκ των τουρκικών ασκήσεων θα γίνει και χρήση πραγματικών πυρών.
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ newsit.com.cy
Σύμφωνα με δηλώσεις του Κύπριου Αναπληρωτή Κυβ. Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπολου, ήδη η Λευκωσία έχει απαντήσει με αντι-NAVTEΧ, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κ.Δ. βρίσκονται στη φάση συλλογής στοιχείων για καταγγελία των ενεργειών της Άγκυρας στα διεθνή φόρα.
Υπενθυμίζεται ότι με πρωτοβουλία της Κύπρου έγινε οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο.
Απο την πλευρά της η Τουρκία ισχυρίζεται ότι έχει δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και έχει καταθέσει και στοιχεία με συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη και ενημέρωση την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν το θέμα της ΑΟΖ με τρόμο. Λένε πως αν η Ελλάδα προχωρήσει σε οριοθέτηση, η Τουρκία θα απαντήσει με πόλεμο. Πρόκειται, στο μεταξύ, για αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας.
Στο μεταξύ, αναφέρει το mignatiou.com η Λευκωσία έχει προβεί σε διαβήματα σε διάφορα επίπεδα, γραπτώς και προφορικά, για την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην αγορά πλατφόρμας για γεώτρηση φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Η πλατφόρμα που αγοράστηκε από την Τουρκία ανήκε σε εταιρεία νορβηγικών συμφερόντων, ωστόσο, φαίνεται πως στη συνέχεια πωλήθηκε σε Κορεάτες, που συνεργάζονται επιχειρηματικά με Τούρκους.