Βρυξέλλες, Ελένη Παναγιώτου
Ο κίνδυνος να καταπατηθεί η εθνική μας κυριαρχία στο Αιγαίο, από το ΝΑΤΟ, είναι περισσότερο από ορατός, με την απόφαση που οδηγείται να λάβει η Συμμαχία.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με του ομολόγους του στο ΝΑΤΟ παρουσίασε την ελληνική πρόταση, η οποία συνοπτικά είναι η ακόλουθη:
- Να αναλάβει περιπολίες η ναυτική δύναμη Standing NΑΤΟ Maritime Group .
- Να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από την διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής δύναμης που θα αναπτυχθεί στο Αιγαίο για το προσφυγικό και να επεκταθεί και στο επόμενο εξάμηνο η διοίκηση της Γερμανίας.
- Να υπάρξει σεβασμός στην εθνική μας κυριαρχία και στο status έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.
- Τα ελληνικά πολεμικά πλοία να παραμείνουν στα ελληνικά ύδατα και τα τουρκικά στα παράλια της Μικράς Ασίας.
Η Ελλάδα σε πολιτικό επίπεδο είναι σύμφωνη με την λήψη απόφασης να αναπτυχθεί ΝΑΤΟϊκή δύναμη στο Αιγαίο. Ωστόσο, θέτει και προϋποθέσεις στο πεδίο της εφαρμογής.
- Κατά αρχήν πρέπει να υπάρξει απολύτως σεβασμός στην εθνική κυριαρχία και στις απορρέουσες υποχρεώσεις από αυτήν.
- Το δεύτερο είναι ότι η επιτήρηση πρέπει να στοχεύει στις ακτές Μικράς Ασίας και να καθοδηγείται μέσα από τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
- Το τρίτο σημείο είναι ο απόλυτος σεβασμός της ευθύνης της Έρευνας και της Διάσωσης από τα προκαθορισμένα κέντρα που μέχρι σήμερα υπάρχουν.
- Οποιαδήποτε άδεια για έρευνα και διάσωση εντός των δικών μας χωρικών υδάτων θα περνάει μέσα από αυτό το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης. Αυτό σημαίνει ξεκάθαρα ότι οι νατοϊκές δυνάμεις θα πρέπει να καταθέσουν σχέδια πτήσεων περίπτωση που αφορά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας. Τέταρτο η συνεργασία με την FRONTEX και η εύρεση δρόμου συνεργασίας με την FRONTEX. Η FRONTEX έχει μια μεγάλη ευκαιρία: να μπορέσει να επιχειρεί στα τουρκικά χωρικά ύδατα και να βοηθάει την τουρκική ακτοφυλακή στον μη απόπλου των σκαφών με πρόσφυγες.
- Το πέμπτο θέμα είναι η διοίκηση της ΝΑΤΟϊκής. Η Διοίκηση αυτής της Δύναμης αυτή τη στιγμή είναι στη Γερμάνια αλλά ο επόμενος που έχει σειρά είναι η Τουρκία. Η Ελλάδα αυτό δεν μπορεί να το δεχθεί.
- Προτείνει έτσι να εξαιρεθεί η Τουρκία και η Ελλάδα από την διοίκηση αυτής της Δύναμης και να επεκταθεί η διοίκηση της Γερμανίας και το επόμενο εξάμηνο, ή μέχρι να βρεθεί άλλη ικανοποιητική λύση.
- Τέλος, ένα ακόμα θέμα είναι ότι όσοι διασώζονται στη Θάλασσα θα αποστέλλονται πίσω στην Τουρκία. Το βασικό ουσιαστικά είναι από την μεριά του ΝΑΤΟ να διασφαλίσει την εφαρμογή των διεθνών κανόνων και συμφωνιών. Της επαναπροώθησης ιδίων των παράνομων μεταναστών και στα πλαίσια αυτά θεωρούμε ότι μπορεί να υπάρχει μια συνεργασία. θα συνεδριάσει το συμβούλιο υπουργών άμυνας οπού εκεί θα έχουμε μια πρώτη πολιτική απόφαση αύριο και όλες οι άλλες λεπτομέρειες θα οριστούν από την μόνιμη αντιπροσωπεία μας και τα τεχνικά κλιμάκια.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις στον ΓΓ του ΝΑΤΟ και στην Γερμανίδα ομόλογό του, ενώ θα παρουσιάσει επίσημα την ελληνική πρόταση κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών άμυνας η οποία θα ΄γινει την Τετάρτη το απόγευμα.