Οι τελευταίες εξελίξεις στην Αλβανία και στην Κροατία, σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, επιβεβαιώνουν τις προοπτικές για τις έρευνες υδρογονανθράκων που πρόκειται να ξεκινήσουν στο νομό των Ιωαννίνων, με δεδομένες τις γεωλογικές ομοιότητες των περιοχών.
Σύμφωνα με την επιχειρηματική ενημερωτική πλατφόρμα SeeNews The Corporate Wire, η καναδέζικη εταιρεία Bankers Petroleum, η οποία εκμεταλλεύεται το γνωστό χερσαίο πετρελαϊκό κοίτασμα Delvina Gas στην Αλβανία, ανακοίνωσε για το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 3,6% στην παραγωγή πετρελαίου, η οποία πλέον υπερβαίνει τα 20.300 βαρέλια ημερησίως. Τα εκτιμώμενα αποθέματα στο Patos Marinza ,περιοχή που βρίσκεται 100 περίπου χιλιόμετρα βόρεια των ελληνικών συνόρων, είναι ύψους 7,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών, με το 10% από αυτά να θεωρούνται εκμεταλλεύσιμα.
Στην Κροατία, σύμφωνα με τον ενεργειακό ιστότοπο Energy Global, η κροατική ΙΝΑ και η ιταλική Εdison αποφάσισαν να προχωρήσουν στην έναρξη παραγωγής φυσικού αερίου από το θαλάσσιο κοίτασμα Izabela Gas, το οποίο βρίσκεται στη βόρεια Αδριατική. Η παραγωγή εκτιμάται ότι θα φθάνει τα 280 εκατ. κυβικά μέτρα σε ετήσια βάση, ενώ το κοίτασμα υπολογίζεται σε 1,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία αναμένεται η επικύρωση της σύμβασης για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα, στον Πατραϊκό και στο Κατάκολο από τη Βουλή, αλλά και λίγες μέρες μετά την παρουσίαση του νέου διαγωνισμού για έρευνες πετρελαίου και φυσικού αερίου σε 20 θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και της Κρήτης, την οποία πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν τον Μάιο από την κοινοπραξία της ελληνικής Energean Oil & Gas, η οποία παράγει πετρέλαιο στον Πρίνο Καβάλας και της καναδέζικης Petra Petroleum, το κοίτασμα των Ιωαννίνων εκτιμάται αρχικά σε 100 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ή σε 2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. Απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναικού Πρακτορείου, στέλεχος της εταιρείας διευκρίνισε ότι η ερευνητική περίοδος στο έργο διαρκεί επτά έτη ενώ έκανε λόγο για επενδύσεις ύψους 32 εκατ. ευρώ. Σε περίπτωση, όπως είπε, που οι έρευνες είναι επιτυχείς και προχωρήσει η ανάπτυξη του κοιτάσματος, οι επενδύσεις θα φτάσουν το μισό δισεκατομμύριο ευρώ, με την έναρξη παραγωγής να τοποθετείται σε επτά με οκτώ χρόνια από σήμερα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΟΖ υδρογονάνθρακες,οι επαγγελματίες πατριώτες και ο κίνδυνος «μικρασιατκής καταστροφής»
Κι αν δεν έχουμε όσους υδρογονάνθρκες πιστεύουμε τι κάνουμε; Δυο επιστήμονες ρωτούν