Η «καλή» Άγκελα και ο «κακός» Σόϊμπλε το νέο «τρικ» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα

Η “καλή” Άγκελα και ο “κακός” Σόϊμπλε. Το “παιχνίδι” που παίζεται στις διαπραγματεύσεις Ελλάδας και δανειστών συνεχίζετε . Και σ΄ αυτό περιλαμβάνεται και το γνωστό από άλλες εποχές “τρικ” για εμάς τους Έλληνες του “κακού” και του “καλού” αστυνομικού. Ο ένας ο άγριος και ο άλλος ο “ευγενικός” που έλεγε “μίλα βρε παιδί μου να γλιτώσεις”.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt κάπως έτσι παρουσιάζει το δίδυμο Μέρκελ – Σόϊμπλε. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η καγκελάριος δεν θέλει σε καμία περίπτωση την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Γράφει μάλιστα οτι εκτιμά τον Αλέξη Τσίπρα ως ένα πολύ “σοβαρό διαπραγματευτή”. Η Μέρκελ γράφει η Welt δεν μπορεί να διανοηθεί ότι θα “αφεθεί η Ελλάδα να φύγει θορυβωδώς από το ευρώ, να βυθιστεί στην αναταραχή και στο χάος, ίσως μάλιστα να στραφεί και προς τους Ρώσους, και όλα αυτά για μερικά δισεκατομμύρια. Και μάλιστα τη στιγμή που εκφράζεται η διάθεση να δοθούν δισεκατομμύρια και στην Ουκρανία, προκειμένου να προσδεθεί η χώρα αυτή στην Ευρώπη».

Από την άλλη έχουμε την περίπτωση Σόϊμπλε. Μπορεί όπως γράφει η Welt να μην επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ,αλλά δεν θέλει να την αποκλείσει κιόλας. Κυρίως για διαπραγματευτικούς όρους . Ο Σόϊμπλε έχει την άποψη ότι αν το ενδεχόμενο Grexit αποκλειστεί η διαπραγματευτική θέση της Γερμανίας θα εξασθενούσε. Τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών στην Ισπανία προφανώς θα τον έχουν “ερεθίσει” ακόμη περισσότερο,αφού η …επιτυχημένη κατά τα δικά του πρότυπα Ισπανία, ψήφισε κατά της συνταγής του που με επιμέλεια εκτελεί ο Ραχόϊ.

Ποια πλευρά θα επικρατήσει; Το δημοσείευμα της Welt αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Μπορεί η Μέρκελ να είναι αυτή που έχει την τελευταία λέξη , αλλά κανείς δεν υποτιμά τις ικανότητες του Σόϊμπλε στο παρασκήνιο.