ΗΠΑ: Γιατί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας δεν βλέπει τον Καμμένο;

Γράφει η ΙΩΑΝΝΑ ΗΛΙΑΔΗ
info@onalert.gr 

Επιστρέφει από το ταξίδι του στις ΗΠΑ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, χωρίς να έχει καταφέρει -τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο- να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του ή τουλάχιστον με κάποιο σημαίνον κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ.

Εάν τελικά δεν κλείσει τις επόμενες ώρες κάποιο ραντεβού,  θα πρόκειται για το δεύτερο ταξίδι του στις ΗΠΑ χωρίς να καταφέρει να συναντηθεί με τον ομόλογό του Ας Κάρτερ. 

Το θέμα αυτό σχολιάζεται, καθώς όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. «Για να μην θέλει ο Κάρτερ να τον δει, κάτι συμβαίνει«, έλεγαν χαρακτηριστικά επιφανή μέλη της ομογένειας που γνωρίζουν πολύ καλά πρόσωπα και πράγματα στην Ουάσιγκτον. Άφηναν όμως κι ένα μικρό περιθώριο, λέγοντας ότι «εάν καταφέρει να κλείσει ραντεβού την τελευταία στιγμή πριν φύγει, θα είναι θαύμα».

Αν κάποιος ωστόσο δώσει σημασία στη σημειολογία, θα διαπιστώσει ότι το κλίμα δεν ήταν και ιδιαίτερα φιλόξενο.

Είναι χαρακτηριστικό για παράδειγμα ότι το προεδρικό αεροσκάφος με το οποίο μετέβη ο υπουργός και η συνοδεία του στην Φλόριντα των ΗΠΑ δεν προσγειώθηκε στην στρατιωτική βάση MacDill, αλλά στο διεθνές αεροδρόμιο στην Τάμπα.

Σε δηλώσεις του ωστόσο ο κ. Καμμένος χαρακτήρισε την επίσκεψη σημαντική, καθώς είχε την ευκαιρία να συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο της AIPAC, «μίας εκ των μεγαλύτερων και πιο σημαντικών οργανώσεων των Ισραηλινών στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο κ. Καμμένος υποστήριξε πως «η συμφωνία του ΝΑΤΟ γίνεται αποδεκτή από την πλευρά της Τουρκίας, παρότι είχε υπογραφεί αλλά δεν είχε εφαρμοστεί και πιστεύω ότι η εκ νέου κύρωση αυτής της συνθήκης στο πλαίσιο πλέον και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και ουσιαστικά σταματούν να υπάρχουν εκείνες οι φωνές που ακούστηκαν στην αρχή και δημιουργήθηκαν ορισμένοι φόβοι για αυτή τη συμφωνία».

Τέλος αναφέρθηκε σε επαφές που έξανε στις ΗΠΑ σχετικά με την ελληνική οικονομία, από τις οποίες αποκόμισε την εντύπωση πως «από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης η αξιολόγηση είναι σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ελπίζω ότι θα υπάρξουν εκείνες οι λύσεις, οι οποίες θα υποβοηθηθούν και από την πολιτική πλευρά από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ώστε να διευκολύνουν να ληφθεί η τελική απόφαση εξόδου της χώρας από τα μνημόνια πριν από την 1η Μαΐου».