Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ
Συναγερμός έχει σημάνει στις ελληνικές αρχές για την προστασία της Ψερίμου η οποία φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας που στέλνει μαζικά πρόσφυγες και μετανάστες στο νησί.
Το περιστατικό που σημειώθηκε πριν από δυο ημέρες στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καλύμνου και Ψερίμου ήταν ουσιαστικά προδιαγεγραμμένο, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παραθέτει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης για την προσφυγική κρίση και την μετανάστευση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει για την περίοδο 15 έως 21 Αυγούστου, η Ψέριμος είχε μπει στο στόχαστρο των Τούρκων τόσο ώστε «η ελληνική ακτοφυλακή ανέθεσε σε σκάφος να περιπολεί στην περιοχή, ως απάντηση στην συγκέντρωση αφίξεων στο νησί, που παρατηρείται τελευταία».
Το σκάφος αυτό ήρθε αντιμέτωπο πριν 2 ημέρες με το σκάφος Τούρκου διακινητή που προσπάθησε μάλιστα κάνοντας ελιγμούς να διαφύγει της σύλληψης.
Κατά τη διάρκεια ενός ελιγμού, μάλιστα, ο διακινητής βρέθηκε στη δεξιά πλευρά του σκάφους του Λιμενικού, επιχειρώντας από το σημείο εκείνο και μετά διαρκείς προσπάθειες εμβολισμού και βύθισής του, με συνέπεια τον τραυματισμό ενός εκ των δύο στελεχών και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του δεύτερου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βίτσας – Προσφυγικό: Να καταμεριστεί το βάρος σε όλες τις χώρες της Ευρώπης
Τα στελέχη του Λιμενικού, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας «Δημοκρατική», συνέχισαν την καταδίωξη του διακινητή, προσπαθώντας να ακινητοποιήσουν το ταχύπλοο σκάφος με προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, όπως επιτάσσουν οι κανόνες εμπλοκής σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στη συνέχεια και καθώς το καταδιωκόμενο σκάφος συνέχιζε τις προσπάθειες βύθισης του φουσκωτού του Λιμενικού, τα δύο στελέχη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έρριψαν στοχευμένες βολές προς τη μηχανή του Τ/Χ με σκοπό την ακινητοποίησή του. Μόλις το σκάφος του διακινητή ακινητοποιήθηκε, οι άνδρες του Λιμενικού επιβιβάστηκαν και συνέλαβαν το διακινητή του.
Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι μετανάστες που φθάνουν στην Ψέριμο μεταφέρονται στον δήμο Καλύμνου για προσωρινή καταγραφή και έπειτα στην Κω, όπου διαμένουν σε υπερπλήρη hotspots. Οι μετανάστες που έφθασαν πρόσφατα διαμένουν σε σκηνές».
«Την τελευταία εβδομάδα παρουσιάστηκε ρεκόρ αφίξεων στα ελληνικά νησιά, για τους τελευταίους τέσσερις μήνες, σύμφωνα με την Interpol. Ο αριθμός των αφίξεων αυξήθηκε απότομα στην Κω και διπλασιάστηκε στην Λέσβο, προκαλώντας ανησυχίες εξαιτίας του υπερπληθυσμού στα hotposts στα νησιά», αναφέρει η έκθεση.
Στα περισσότερα νησιά ο καθημερινός αριθμός των αφίξεων υπερβαίνει συστηματικά τον αντίστοιχο αριθμό αναχωρήσεων. Την εβδομάδα αμέσως μετά τον 15Αύγουστο ο συνολικός αριθμός αφίξεων στα ελληνικά hotposts ήταν 771 άτομα και πιο συγκεκριμένα:
- 467 στη Λέσβο
- 139 στη Χίο
- 25 στη Σάμο
- 30 στη Λέρο
- 110 στην Κω
Στις 21 Αυγούστου 2016 η χωρητικότητα των εγκαταστάσεων υποδοχής έφτασε τα 44527 άτομα στην ηπειρωτική χώρα και 7450 στα νησιά.
Η Ελλάδα ανέφερε απότομη πτώση στις αφίξεις των πιο συχνών εθνικοτήτων: Συρίων. Αφγανών, Ιρακινών και απότομη αύξηση στις αφίξεις νέων ανδρών από το Πακιστάν.