Στην πρώτη γυναίκα αεροπόρο της Πολεμικής Αεροπορίας στην ιστορία του Αφγανιστάν, αλλά του αφγανικού στρατού, ύστερα από την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν το 2001 απονεμήθηκε το ετήσιο Διεθνές Βραβείο Γυναικείου θάρρους του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Πρόκειται για την Niloofra Rahmani, 23 ετών, η οποία αψήφισε της απειλές κατά της ζωής της που δέχθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και τις αντιρρήσεις που εξέφρασε η οικογένεια της.
Το όνειρό της έγινε πραγματικότητα
Η αγάπη της Rahmani για τα αεροπλάνα ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια. Ήταν μόλις 18 ετών, όταν διάβασε μια ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας του Αφγανιστάν για στρατολόγηση νέων πιλότων.
Από την στιγμή που διάβασε την ανακοίνωση, η Αφγανή ήθελε να κάνει το όνειρο της πραγματικότητα και να γίνει πιλότος. Για αυτό το σκοπό, επί ένα χρόνο μελετούσε αγγλικά, ούτως ώστε να είναι σε θέση να φοιτήσει σε σχολή επαγγελματιών χειριστών.
Έτσι, λοιπόν, το 2010 μπήκε στο πρόγραμμα εκπαίδευσης της Αφγανικής Πολεμικής Αεροπορίας και τον Ιούλιο του 2012 αποφοίτησε με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού.
Η πρώτη της πτήση έγινε μένα ένα Tσέσνα 182. Η αεροπόρος, ωστόσο, ήταν αποφασισμένη να πετάξει με ακόμη μεγαλύτερα αεροσκάφη. Αφού παρακολούθησε μαθήματα σε ανώτερη σχολή πιλότων, κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να πετάξει με το στρατιωτικό τύπου αεροσκάφος C- 208, που χρησιμοποιείται για μεταφορά φορτίων.
Μάλιστα, η αγάπη της για τα αεροπλάνα την οδήγησε σε μια πράξη θάρρους που προκάλεσε αρκετές θετικές εντυπώσεις για τις ικανότητες της. Παρ’ όλο που απαγορεύεται παραδοσιακά στις γυναίκες να μεταφέρουν νεκρούς ή τραυματίες στρατιώτες, η Rahmani αψήφισε τις συγκεκριμένες διαταγές, όταν, κατά τη διάρκεια μιας αποστολής, εντόπισε τραυματίες και τους μετέφερε άμεσα στο νοσοκομείο.
Έκπληκτοι οι ανώτεροι της από την πράξη της, επέλεξαν να μην τις επιβάλλουν διοικητικές κυρώσεις.
Όταν έγινε, όμως, γνωστό το συγκεκριμένο περιστατικό, η οικογένεια της νεαρής Αφγανής δέχθηκε απειλές από συγγενικά μέλη, αλλά και τους Ταλιμπάν, που αποδοκίμασαν έντονα τις επαγγελματικές της επιλογές.
Θέλει να γίνει εκπαιδευτής για να εμπνεύσει και άλλες γυναίκες
Λόγω των απειλών από τους Ταλιμπάν, η οικογένεια της Rahmani έχει αναγκαστεί να μετακομίσει αρκετές φορές για λόγους ασφαλείας.
Ωστόσο, η Rahmani είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την καριέρα της στην Πολεμική Αεροπορία του Αφγανιστάν, θέτοντας, πλέον, ως επόμενο στόχο, να γίνει εκπαιδευτής. Η ίδια σκοπεύει, μάλιστα, να εμπνεύσει και άλλες νεαρές γυναίκες με το παράδειγμα της και να της ενθαρρύνει να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό της Αεροπορίας Στρατού.
«Δεν μπορείς να βλέπεις μόνο τον εαυτό σου ως γυναίκα, αλλά ως έναν άνθρωπο και, επίσης, να πιστεύεις στον εαυτό σου» είπε σε δηλώσεις της η Rahmani. Η ίδια εξομολογήθηκε επίσης, ότι δεν ήταν αρκετά εύκολο να «τελειώσει» την σχολή για να γίνει επαγγελματίας χειριστής, ωστόσο, όπως είπε, «κάποιος έπρεπε να πάρει το ρίσκο, έτσι ώστε και άλλες γυναίκες να μπορούν να κάνουν αυτό που ονειρεύονται»
Κατά την τελετή απονομής των βραβείων την περασμένη εβδομάδα η Πρώτη Κυρία Μισέλ Ομπάμα τίμησε την Rahmani για την γενναιότητα, την αφοσίωση, καθώς και την προσπάθεια για την χειραφέτηση των γυναικών στο Αφγανιστάν. Μαζί της, βραβεύτηκαν επίσης και άλλες εννέα ακόμη γυναίκες από όλο τον κόσμο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι το συγκεκριμένο βραβείο ιδρύθηκε το 2007 και τιμά εκείνες τις γυναίκες, που έχουν επιδείξει εξαιρετικό θάρρος και μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα των γυναικών, καθώς και την κοινωνική πρόοδο, συχνά με τεράστιο προσωπικό κίνδυνο.