Μήνυμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταφέρει αύριο στη Βηρυττό ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη από κοινού με τους ομολόγους του της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, και της Βουλγαρίας, Ντάνιελ Μίτοφ. Επίσκεψη που θεωρείται πολύ σημαντική αυτή την ιδιαίτερη στιγμή για τον Λίβανο που σηματοδοτεί το τέλος μιας σοβαρής θεσμικής κρίσης, που διήρκεσε περισσότερο από δύο χρόνια, με την πρόσφατη εκλογή του Μισέλ Αούν στην προεδρία της χώρας και διαμορφώνονται πλέον οι κατάλληλες συνθήκες για την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου και σταθερότητας στη χώρα.
Σημείο στο οποίο έδινε, από την πρώτη στιγμή της θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερη σημασία ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας σε κάθε ευκαιρία και προς πάσα κατεύθυνση, ότι ο Λίβανος είναι μία χώρα-κλειδί για τη σταθερότητα όλης της Μέσης Ανατολής, γι’ αυτό και θα έπρεπε να στηριχθεί -μαζί με την Ιορδανία- οικονομικά, καθώς είναι σε ποσοστιαία βάση η χώρα με τους περισσότερους πρόσφυγες και συνιστά πρότυπο θρησκευτικού και πολιτιστικού πλουραλισμού που πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού.
Η πρωτοβουλία για την κοινή επίσκεψη Κοτζιά-Κασουλίδη- Μίτοφ ελήφθη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, στη Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα, η οποία έφερε κοντά υπουργούς Εξωτερικών από ευρωπαϊκά και αραβικά κράτη. Είναι μία επίσκεψη η οποία, και με στόχο την προώθηση της ατζέντας της Διάσκεψης, θεωρείται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αφενός ως μία έμπρακτη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τις λιβανικές αρχές και αφετέρου ως ένδειξη εμπιστοσύνης για το ρόλο του Λιβάνου στην περιοχή, ενώ υπογραμμίζει και τη στήριξη των προσπαθειών της Βηρυττού στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος.
Ο Λίβανος και η Ιορδανία ήταν οι δύο χώρες στις οποίες επεκτάθηκε το επιτυχημένο σχήμα των τριμερών συνεργασιών με Ελλάδα και Κύπρο, εντός του 2015, γεγονός που οδήγησε σε άριστο επίπεδο σχέσεων Ελλάδας και Λιβάνου και αντικατοπτρίζεται ευθέως και στην πολύ καλή προσωπική σχέση που αναπτύχθηκε μεταξύ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Λιβανέζο ομόλογό του Γκεμπράν Μπασίλ.
Στη Βηρυττό οι συζητήσεις, βάση της ατζέντας, πέραν των πρόσφατων εξελίξεων στον τομέα της ασφάλειας και στο προσφυγικό, πρόκειται, επίσης, να επικεντρωθούν σε θέματα ενέργειας, παιδείας και πολιτισμού, ενώ συγχρόνως, προγραμματίζονται ειδικές θεματικές συζητήσεις που θα εστιασθούν σε ζητήματα νεολαίας, δικτύωσης των πανεπιστημίων και πράσινης ενέργειας.
Ιδιαίτερα σημαντική αναμένεται να είναι, τέλος, η ανοικτή συζήτηση που θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο USEK του Λιβάνου, με θέμα «Ο κεντρικός ρόλος της Ιστορίας και της Ταυτότητας στη διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής».
Μια θεματική που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς συμπίπτει φέτος με τα 100 χρόνια από τη σύναψη της περιβόητης βρετανο-γαλλικής Συμφωνίας Σάικς-Πικό η οποία καθόρισε σε μεγάλο βαθμό, το 1916, την σύγχρονη ιστορία της Μέσης Ανατολής και τη διαμόρφωση των συνόρων των κρατών της, μεταξύ των οποίων και του Λιβάνου.