Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην συμμετάσχει στη σύνοδο για την αντιμετώπιση του ISIS στην οποία προήδρευσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα. Η επιλογή οφείλεται στην επιμονή των ΗΠΑ να χρησιμοποιούν την ονομασία “Μακεδονία” για τα Σκόπια. Και αυτή η επιμονή εκφράστηκε και στην σύνοδο για τον ISIS ,όπου η ταμπέλα με το όνομα “Μακεδονία” κι έτσι η ελληνική πλευρά αρνήθηκε τη συμμετοχή της στη σύνοδο.
Οπως μεταδίδει ο Μιχάλης Ιγνατίου από τη Νέα Υόρκη οι αμερικανοί χαρακτηρίζουν υπερβολική την αντίδραση.
“Η Ελλάδα δεν είναι μέλος της εν λόγω συνόδου για την αντιμέτωπιση των τζιχαντιστών και στην περίπτωση παρουσίας του Πρωθυπουργού δεν θα είχε το δικαίωμα ο κ. Τσίπρας να απαντήσει εάν ο Σκοπιανός πρωθυπουργός αναφερόταν στο θέμα της ονομασίας”, γράφει ο Μ.Ιγνατίου.
Ποιος απάντησε αρνητικά από τις ΗΠΑ στο αίτημα να μην χρησιμοποιηθεί το όνομα “Μακεδονία”;
Η υφυπουργός Εξωτερικών Βικτώρια Νούλαντ ανέλαβε να μας πει το όχι .
Η αναγνώριση των Σκοπίων ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας» έγινε τον Νοέμβριο του 2004, το βράδυ της επανεκλογής του Τζόρτζ Μπους στην προεδρία, όταν πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κώστας Καραμανλής. Τότε θεωρήθηκε –και ήταν- ανθελληνική ενέργεια που οδήγησε σε κρίση τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις.
Οι αμερικανικές πηγές δεν θεωρούν ότι το περιστατικό θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σε μία περίοδο κατά την οποία ο Λευκός Οίκος και το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζουν πλήρως τη χώρα μας στα θέματα της οικονομίας. Τονίστηκε ότι δεν είναι προς το συμφέρον της παρούσας ελληνικής κυβέρνησης να εισέλθει σε πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας έχει αποφασίσει να μην επιτρέψει άλλο περιστατικό, όπως η υπόθεση του Σάββα Ξηρού, που έθεσε σε κίνδυνο τις σχέσεις.