«Για λεφτά στο Eurogroup» είπε η Μέρκελ – Πως αντιμετώπισε ερώτηση περί «τζιχαντιστών»

Η καγκελάριος Μέρκελ “έδειξε” το Eurogroup για το πρόβλημα της ρευστότητας στην οποία έχει “καταδικαστεί” η Ελλάδα. Μετά από την συναντησή της με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κ.Μέρκελ προσπάθησε με επιμονή να πείσει ότι δεν είναι η Γερμανία που καθοδηγεί τις αποφάσεις για την Ελλάδα. Το αντιγερμανικό κλίμα σ΄ όλη την Ευρώπη προφανώς προβληματίζει το Βερολίνο. Αλλά ποιος μπορεί να πιστέψει ότι η Ευρώπη όλη δεν εχει “παραδοθεί” στην γερμανική παντοδυναμία που καθορίζει τις αποφάσεις;

Από τις δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ προκύπτει ότι γίνεται προσπάθεια να αποφορτιστεί η ένταση που υπάρχει στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Ο κ.Τσίπρας “στρογγύλεψε” όσο μπορούσε στο θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου. Και η Μέρκελ τον “έβγαλε από τη δύσκολη θέση” όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε για τις δηλώσεις Κοτζιά -Καμμένου περί “εισβολής τζιχαντιστών στην Ευρώπη αν καταρρεύσει η Ελλάδα. Η Μέρκελ πήρε το λόγο χωρίς να τον αφήσει να απαντήσει.

Τι είπε ο πρωθυπουργός μετά από την συνάντηση:

Στην ανάγκη σεβασμού, όχι μόνο της τήρησης των συνθηκών αλλά και της λαϊκής κυριαρχίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.
 
Ο κ. Τσίπρας, που επανέλαβε ότι δεν αποτέλεσε «success story» το «πρόγραμμα διάσωσης» σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται είναι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της διαδικασίας προσαρμογής αλλά και τη διεύρυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
 
Σημείωσε μάλιστα ότι το ζητούμενο δεν είναι να γκρεμίσουμε ότι θετικό έχει γίνει τα τελευταία χρόνια αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής για την αντιμετώπιση των παθογενειών.
 
Ως προτεραιότητες, ο κ. Τσίπρας έθεσε (1) το σπάσιμο των εκατέρωθεν προκαταλήψεων πχ ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες και οι Γερμανοί υπεύθυνοι για τα δεινά της Ελλάδας, (2) την από κοινού προσπάθεια για καταπολέμηση της διαφθοράς όπως η συνδρομή του Βερολίνου για υποθέσεις όπως της Ζίμενς και (3) η επίλυση διαφορών του παρελθόντος που «ρίχνουν σκιές», όπως το θέμα του κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων.

Η δήλωση Μέρκελ

Την επιθυμία της να συνεχίσει τη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση σε πνεύμα εμπιστοσύνης εξέφρασε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ σε κοινές δηλώσεις της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, μετά τη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο.
 
Σημείο εκκίνησης αποτελεί η δήλωση της 20ής Φεβρουαρίου, δήλωσε η Καγκελάριος Μέρκελ μετά τη συνάντηση, και τόνισε την ανάγκη να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη χρήση της επιμήκυνσης του προγράμματος. Είναι σημαντικό, τόνισε, να υπάρχουν τα οικονομικά στοιχεία και να δούμε ποιες μεταρρυθμίσεις μπορούν να εφαρμοστούν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν είναι η Γερμανία που αποφασίζει, αλλά η Ευρωζώνη.
 
«Επιθυμούμε η Ελλάδα να είναι ισχυρή οικονομικά, να έχει ανάπτυξη, να ξεπεράσει την ανεργία ιδιαίτερα των νέων, να υπάρξουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, λειτουργική διοίκηση κλπ», δήλωσε η Καγκελάριος και, αναφερόμενη στις διμερείς σχέσεις, σημείωσε ότι θα συζητηθεί το πώς η Ελλάδα θέλει να συνεχιστεί η συνεργασία Αθήνας-Βερολίνου στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Εταιρικής Σχέσης αλλά και της Task Force.
 
«Και οι δυο έχουμε τη διάθεση να συνεργαστούμε σε κλίμα εμπιστοσύνης, να είμαστε σε θέση να απευθύνουμε δύσκολες ερωτήσεις, αλλά σε πνεύμα συνεργασίας. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε πεπεισμένοι ότι το οικοδόμημα ειρήνης που είναι η Ευρώπη αποτελεί τεράστια επιτυχία και θα πρέπει να συνεχιστεί από την επόμενη γενιά. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε», δήλωσε η κα Μέρκελ.-