Όλη η Ευρώπη έχει στρέψει το βλέμμα προς της Αθήνα που μέχρι στιγμής δείχνει να βρίσκεται σε μια αναπόφευκτη πορεία σύγκρουσης με το Βερολίνο. Την ίδια ώρα το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει σε ρεπορτάζ του ότι “η γερμανική κυβέρνηση φέρεται να είναι υπέρ της χορήγησης ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα από το ταμείο του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης”!
Η προδημοσίευση του ρεπορτάζ μεταδίδεται από το γερμανικό πρακτορείο dpa . Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η βοήθεια θα είναι 20 δις ευρώ . Παρά την διάψευση από τον εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ το Spiegel επιμένει αποδίδοντας την διάψευση στην ενόχληση του Βερολίνου από τις δηλώσεις Βαρουφάκη. Το περιοδικό επικαλείται πηγές του για να υποστηρίξει ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να δώσει την βοήθεια εφόσον η Ελλάδα ανταποκριθεί στις “υποχρεώσεις”της.
Ποιες είναι αυτές σύμφωνα με το ρεπορτάζ;
Να αποδεχτεί ο Τσίπρας όρους για μεταρρυθμίσεις και εποπτεία από την τρόϊκα
Παρέμβαση ΗΠΑ;
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Newsit λίγες ώρες μετά την… επεισοδιακή συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε αργά τη νύχτα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ζητώντας τη στήριξή του.
Σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου και το MEGA, ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε τη συνάντηση Βαρουφάκη – Ντάισεμπλουμ, ούτε την άρνηση της κυβέρνησης να συνεργαστεί με την Τρόικα.
Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λιου, τόνισε ότι σε γενικές γραμμές ο Μπάρακ Ομπάμα είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί με την Ελλάδα και “μαζί να επιλύσουμε την οικονομική και δημοσιονομική κρίση”.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, θεωρεί ότι η κρίση στην Ευρωζώνη, φέρνει αστάθεια, επιπλοκές και επιπτώσεις και στην αμερικανική οικονομία αλλά και στην παγκόσμια. Αυτός είναι και ο λόγος, που σκοπεύει να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα για να επιλυθούν οι διαφορές.
Μέχρι στιγμή, πάντως, η Ουάσινγκτον δεν έχει απευθύνει επίσημη πρόσκληση στον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφτεί τη χώρα.
Τι γράφουν οι γερμανικές εφημερίδες
•Η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt υποστηρίζει ότι αν η πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης περάσει τότε “θα μπορούσε να μετατραπεί η ΕΕ από μία πολιτική κοινότητα σε μία αυτοκαταστροφική αγέλη εθνικών κρατών. Γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να προσέξουν ώστε να μην επιτρέψουν να τους εμπλέξει ο Τσίπρας σε ένα σπιράλ εκατέρωθεν απειλών. Εν τέλει οι Βρυξέλλες και το Βερολίνο έχουν καλύτερα ‘χαρτιά’: Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει μία μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζές της, ούτε μπορεί ο Τσίπρας να δανειστεί χρήματα από τις κεφαλαιαγορές για τις ακριβές προεκλογικές του υποσχέσεις. Ούτε οι έλληνες ψηφοφόροι του έδωσαν την εντολή να μετατρέψει τη γενέτειρα της δημοκρατίας σε υποτελή του αυταρχικού Πούτιν. Η προσπάθειά του να εκβιάσει, εφόσον την εννοεί πραγματικά, είναι επομένως μία μεγάλη μπλόφα».
•Η Die Welt επισημαίνει ότι «αν η πολιτική του Τσίπρα έχει επιτυχία, τότε θα αισθανθούν δικαιωμένοι και οι υπόλοιποι αριστεροί και δεξιοί εθνικιστές στην Ευρώπη. Όσο μεγαλύτερες οι επιτυχίες του, τόσο πιο μεγάλοι οι πόθοι. Οι φυγόκεντρες δυνάμεις στην ευρωζώνη θα γίνονταν αβάσταχτα ισχυρές. Σε βάρος του συνόλου της κοινότητας».
• Η Berliner Zeitung, υπογραμμίζει ότι «είναι πιθανό να γίνει ένα κούρεμα κάποια στιγμή. Αλλά αυτό δεν αποτελεί εργαλείο διαχείρισης των προκλήσεων που πιέζουν αυτήν την ώρα».
•Η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στην διάσκεψη για το χρέος. «Η Αθήνα δεν είναι Λονδίνο» επισημαίνει η ίδια εφημερίδα στις οικονομικές της σελίδες, αναφερόμενη στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί μία διεθνής διάσκεψη για το χρέος στα πρότυπα εκείνης του Λονδίνου το 1953, όπου και διαγράφηκε μέρος του χρέους της Γερμανίας. Η εφημερίδα της Φραγκφούρτης σημειώνει ότι «η Ελλάδα ψάχνει συμμάχους στην Ιταλία», ωστόσο «’μία διάσκεψη για το χρέος είναι ελάχιστα πιθανή στο σημερινό περιβάλλον’, λέει η Τούλια Μπούκο από το τμήμα δημοσιονομικών του τραπεζικού ομίλου Unicredit. Όπως λέει η ίδια, άλλωστε η ΕΚΤ μόλις αποφάσισε να προβεί σε αγορά κρατικών ομολόγων, η οποία θα μειώσει τα επιτόκια και θα διευκολύνει και την Ελλάδα στη διαχείριση των χρεών. Ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να ενεργοποιηθεί στην Ευρώπη ένα σπιράλ λαϊκισμού σε χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία».
ΠΗΓΗ: DW