Mαίνεται για τρίτη μέρα η καταστροφική φωτιά στην Αττική. Μετά από νέες αναζωπυρώσεις η φωτιά πλησιάζει στην περιοχή Σαλαμίδι στο Καπανδρίτι με τρεις οικογένειες να έχουν ήδη εγκαταλείψει τα σπίτια τους λόγω της φωτιάς. Παράλληλα, νέος συναγερμός έχει σημάνει στην πυροσβεστική μετά από αναζωπύρωση στο Πολυδένδρι, ενώ η φωτιά φαίνεται ότι κατευθύνεται προς τη Μαλακάσα. Η Κύπρος στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα ενώ δραματική παράκληση των αρχών «Να μην έρχεται κανείς από Πολυδένδρι προς Μαλακάσα».
Για τρίτη συνεχόμενη μέρα η Αττική «φλέγεται». Οι Πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν τιτάνια μάχη με τη φωτιά. Ωστόσο αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις.
Σήμερα το μεσημέρι 15.08.2017, όπως έγινε γνωστό από την Πολιτική Προστασία – παρότι δεν υπάρχει σχετική εντολή – εκκενώθηκαν τρία σπίτια στον οικισμό Σαλαμίδι. Η εκκένωση έγινε με πρωτοβουλία του δημάρχου, διότι η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα. Γι’ αυτό κρίθηκε αναγκαίο να απομακρυνθούν οι άνθρωποι για να μην κινδυνεύσουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά πλησιάζει τη Μονή Χρυσοβαλάντου.
Η Κύπρος στέλνει βοήθεια στην Ελλάδα
Η Κύπρος έχει ετοιμάσει πεζοπόρο τμήμα 60 ανδρών, καθώς και έξι οχήματα για να συνδράμει στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών στην Ελλάδα. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ΝίκοΤόσκα και οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες συζητούν τώρα για τη διαδικασία μεταφοράς της δύναμης.
Συνεχείς αναζωπυρώσεις
Μια μεγάλη αναζωπύρωση στο μέτωπο που καίει προς την πλευρά του Καπανδριτίου έχει σημάνει συναγερμό στην Πυροσβεστική. Η φωτιά καίει σε περιοχή με πυκνό δάσος και σε δύσβατο σημείο. Εκεί είναι δύσκολο να επιχειρήσουν μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής.
Πλέον αυτό είναι το μέτωπο που θεωρείται επικίνδυνο ενώ οι πυροσβέστες πρέπει τα ταυτόχρονα να ελέγξουν και το μέτωπο μεταξύ Καλάμου και Μικροχωρίου το οποίο επίσης κινείται σε μια δύσβατη περιοχή όπου μόνο τα εναέρια μέσα μπορούν να επιχειρήσουν.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, αλλά και των δήμων, μαζί με εκείνες του στρατού έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά, έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες και στόχος τους είναι να μην “ξεφύγει” η φωτιά και περάσει περιοχές πυκνή βλάστηση ή περιοχές όπου βρίσκονται σπίτια.