Και όμως! Μπορεί να φαίνεται απίθανο για την Ελλάδα ή για κάποιους »έξω από το κλίμα» των μαθητών, είναι ωστόσο γεγονός!Το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής πραγματοποιείται το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην περιοχή Στρεμπενιώτη στη Νεάπολη (Θεσσαλονίκης) , με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.
Κεντρικός σκοπός είναι να αποδειχθεί ότι η ρομποτική ενεργοποιεί τη φαντασία, την επινοητικότητας και τη δημιουργικότητα, και παράλληλα προωθεί ίσες ευκαιρίες χωρίς διακρίσεις, συνδέοντας τα παιδιά με δεσμούς υγιούς άμιλλας και φιλίας. Κι αυτό καθώς μπορούν όλοι να συμμετάσχουν με στοιχειώδη εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό!
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα της Διοικούσας Επιτροπής των Πρότυπων Πειραματικών και διοργανώνεται από το Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με το δήμο Νεάπολης-Συκεών, την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, τους Σχολικούς Συμβούλους Πληροφορικής Κ. Μακεδονίας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης και ΔΕΠ του Α.Π.Θ. και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Πολλές οι καινοτομίες
Όπως μας πληροφορεί αναλυτικό ενημερωτικό του φιλοξενούντος δήμου, αλλά και η ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, τη μεγάλη αυτή γιορτή της ρομποτικής θα συμμετάσχουν μαθητές από σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας, της Ξάνθης, της Αθήνας, από την οργάνωση «Φάρος του Κόσμου» του πατρός Αθηναγόρα, του ιερέα του Ι.Ν. Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου, καθώς και από το διεπιστημονικό δίκτυο ειδικής και διαπολιτισμικής αγωγής «Include», που προάγει την αρμονική συνύπαρξη παιδιών με αναπηρία με συνομηλίκους τους χωρίς ιδιαίτερες ανάγκες.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Ρομποτικής, όπως τονίζει η διευθύντρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, φιλόλογος, δρ. Ελένη Μούζουρα, «είναι το πρώτο σε αυτόν τον τομέα που διοργανώνεται στην Ελλάδα και αφορά μια ιδιαίτερα καινοτόμα δράση, καθώς τονίζεται η χαρά της συμμετοχής και της συνεργασίας. Οργανώνεται από ένα δημόσιο σχολείο και υλοποιείται από φορείς της εκπαίδευσης και της αυτοδιοίκησης, η συμμετοχή είναι εντελώς δωρεάν γιατί στηρίζεται στον εθελοντισμό εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών, κ.ά., και οι δαπάνες της διοργάνωσης καλύφθηκαν από χορηγίες, έτσι ώστε να έχουν ίσες ευκαιρίες συμμετοχής όλα τα ενδιαφερόμενα παιδιά».
Σύμφωνα με την ίδια, η σημαντικότερη καινοτομία του αφορά το γεγονός ότι στοχεύει στην ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της επινοητικότητας των μαθητών, αφού μπορούν όλοι να συμμετάσχουν με στοιχειώδη εξοπλισμό και να αξιοποιήσουν κάθε υλικό (κολλητική ταινία ή άλλα αντικείμενα) για να δημιουργήσουν την τελική τους πρόταση με την οποία και θα διαγωνιστούν. Άλλη καινοτομία είναι η δυνατότητα που έχουν οι μαθητές να επιλέξουν οι ίδιοι το επίπεδο δυσκολίας της ρομποτικής αποστολής τους. Έτσι, ο διαγωνισμός είναι κατάλληλος για όλες τις ηλικίες και όλους τους βαθμούς εξοικείωσης που έχουν οι μαθητές με αυτό το νέο τεχνολογικό αντικείμενο, ενώ ενθαρρύνονται οι συμμετοχές αρχάριων ομάδων.
Στα βήματα του Πειραματικού Γυμνασίου…
Αφορμή της διοργάνωσης αποτέλεσαν οι μεγάλες διακρίσεις και το πάθος της Ομάδας Ρομποτικής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου Μακεδονίας και της υπεύθυνης καθηγήτριας Κατερίνας Χατζηφωτεινού.
Επίσης, η κοινή προσδοκία της διεύθυνσης του σχολείου και της δημοτικής αρχής Νεάπολης-Συκεών για τη δημιουργία ενός θεσμού στη δημόσια εκπαίδευση, ο οποίος να ενθαρρύνει την ενασχόληση των μαθητών με τη δημιουργία και τον προγραμματισμό αυτοσχέδιων ρομποτικών κατασκευών, την ομαδική εργασία, την ανάληψη πρωτοβουλιών, την καινοτομία και την ευρεσιτεχνία.
Αυτό, άλλωστε, τονίστηκε και σε συνάντηση που είχε προ μηνών ο δήμαρχος κ. Σίμος Δανιηλίδης με την Ομάδα Ρομποτικής «Roborockers» μετά την κατάκτηση, μεταξύ άλλων, και του 1ου Βραβείου στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Έρευνας και Ρομποτικής FLL Greece 2013, για την εφαρμογή G.E.A.R.S. (Generic EARthquake Solution). Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο μέρος της εφεύρεσης αφορούσε την κατασκευή ενός ειδικού ρομπότ από τουβλάκια λέγκο, μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η πρόσβαση διασωστικών ομάδων ακόμα και στα πιο δύσβατα σημεία σε περίπτωση σεισμού, ενώ το δεύτερο μέρος αφορά μια μέθοδο αυτόματης απεμπλοκής θυρών σε περίπτωση σεισμού και προστασίας από την πτώση σπασμένων τζαμιών μέσα και έξω από κτίρια.
Το πρόγραμμα του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής
Το Φεστιβάλ έχει διαγωνιστικό και εκθεσιακό μέρος, που επίσης περιλαμβάνει αξιολόγηση και βράβευση.
Το αγωνιστικό μέρος θα διεξαχθεί το Σάββατο στις εγκαταστάσεις του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (περιοχή Στρεμπενιώτη, Γ΄ Πτέρυγα στο παλιό πολυκλαδικό). Θα αρχίσει στις 9 το πρωί, με την επίσημη έναρξη να γίνεται στις 2.30μ.μ. και των αγώνων στις 3.30μ.μ. Η ανάδειξη των νικητών και οι απονομές θα γίνουν στις 7μ.μ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η διαδικασία προετοιμασίας των μαθητών για το αγωνιστικό μέρος θα γίνει στις αίθουσες του σχολείου χωρίς τη συμμετοχή προπονητή της ομάδας, προκειμένου να συμμετέχουν ισότιμα και να αξιολογηθούν οι δεξιότητες και η επινοητικότητά τους.
Το εκθεσιακό μέρος θα φιλοξενηθεί από τις 9 το πρωί της Κυριακής στην Αίθουσα Τέχνης του δήμου Νεάπολης-Συκεών (δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, Βενιζέλου 125) και στις 4 το απόγευμα θα αρχίσουν οι απονομές και οι βραβεύσεις.
Info:
● Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το αγωνιστικό ή να επισκεφτούν το εκθεσιακό μέρος μπορούν να αναζητήσουν αναλυτικές πληροφορίες στον ιστότοπο του 1ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ρομποτικής (http://mfr.sch.gr/).