OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home Uncategorized

Έρχεται ο SACEUR στην Ελλάδα – Τι συμβαίνει με το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

28/09/2016 - 20:21
Share on FacebookShare on Twitter

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Αυξήθηκαν το τελευταίο διάστημα οι πιέσεις από την πλευρά της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ να λήξει την ΝΑΤΟϊκή αποστολή στο Αιγαίο.

Το γεγονός έχει κινητοποιήσει την Ελλάδα, η οποία μελετά όλα τα σενάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τρίτη τέθηκε το θέμα, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα επισκεφθεί για πρώτη φορά τη χώρα ο νέος Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) Κέρτις Σκαπαρότι.

Η Ελλάδα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα, ανέφεραν πηγές στο Onalert.gr, κάτι που περιλαμβάνει ακόμα και Plan Β για την περίπτωση που το ΝΑΤΟ ενδώσει στις τουρκικές πιέσεις και περιορίσει ή ακόμα και αποσύρει την SNMG2 από το Αιγαίο.

Η χώρα μας έχει ταχθεί υπέρ της ΝΑΤΟϊκής παρουσίας στο Αιγαίο, ως δύναμης που εγγυάται ουσιαστικά τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών, και ιδιαίτερα εάν η Τουρκία τηρεί τη συμφωνία με την ΕΕ και δεν επιτρέπει την αύξηση των ροών στο Αιγαίο.

Η Τουρκία από την πλευρά της, θέλοντας να κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις της ανατολικά του 25ου μεσημβρινού, μέχρι σήμερα με τις ενστάσεις της έχει καταφέρει να περιορίσει τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη στην περιοχή της Λέσβου. Ωστόσο είναι άγνωστο πόσο θα συνεχίσει να συμβαίνει αυτό, καθώς το τελευταίο διάστημα καταγράφονται προσφυγικές ροές σε όλο το μήκος του Αιγαίου μέχρι το Καστελλόριζο και η Ελλάδα ζητά τη ΝΑΤΟϊκή παρουσία.

Οι πιέσεις που η Τουρκία ασκεί, επικεντρώνονται στην στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ, εκεί όπου η Τουρκία επιχείρησε να μπλοκάρει την απόφαση για ΝΑΤΟϊκή παρουσία στο Αιγαίο τον περασμένο χειμώνα. Ωστόσο, το θέμα φαίνεται να ξεπερνά την Στρατιωτική Επιτροπή και να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης, καθώς ήδη λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς, το ΝΑΤΟ έλαβε απόφαση για την αποστολή της ΝΑΤΟϊκής δύναμης στο Αιγαίο σε πολιτικό επίπεδο.

Το σκάκι που έχει αρχίσει να παίζεται είναι για δυνατούς παίκτες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επίσκεψη του SACEUR δεν μπορεί παρά να συνδεθεί με το μέλλον της ΝΑΤΟϊκής ναυτικής δύναμης SNMG2 στο Αιγαίο.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει συνάντηση με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ε. Αποστολάκη, ενώ θα επισκεφθεί και Μονάδες στην Κρήτη.

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του SACEUR από τότε που παρέλαβε τα καθήκοντά του (5/5/2016). Από ελληνικής πλευράς θεωρείται βέβαιο ότι θα τεθούν αρκετά θέματα, με πρώτιστο το θέμα της SNMG2.


Tags: SACEURΑΙΓΑΙΟΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣΓΕΕΘΑΝΑΤΟ

Related Posts

Κιμ Γιονγκ Ουν
Uncategorized

Κιμ Γιονγκ Ουν: Έφυγε από την ζωή σε ηλικία 70 ετών ο Ρώσος πρεσβευτής Αλεξάντρ Ματσεγκόρα

09/12/2025 - 08:18
Καιρός
Uncategorized

Καιρός: βροχές και χαλάζι προβλέπει η ΕΜΥ

17/04/2019 - 19:10
Uncategorized

Συναγερμός στην Ακρόπολη με δύο τραυματίες από κεραυνό

17/04/2019 - 17:17

Διαβάστε Επίσης

ΗΠΑ: Κρατείται ένα άτομο που πιθανώς σχετίζεται με τους πυροβολισμούς στο Πανεπιστήμιο Μπράουν

Σίδνεϊ: Αποφασισμένοι για μακελειό οι δράστες της επίθεσης – Είχαν και αυτοκίνητο με εκρηκτικά – 12 οι νεκροί

Κρεμλίνο: Επιπολαιότητα του Ρούτε να μιλήσει για πόλεμο με τη Ρωσία

Ζελένσκι: Χρειαζόμαστε μια αξιοπρεπή ειρήνη – Δεδομένο ότι θα υπάρξουν συμβιβασμοί

Ρωσία: Νέα ουκρανικά πλήγματα σε διυλιστήριο και αποθήκη πετρελαίου [vids]

Σίδνεϊ: Πυροβολισμοί σε δημοφιλή παραλία – Φόβοι για πολλούς νεκρούς και τραυματίες [vids]

Ζελένσκι: Θα έχει συναντήσεις με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους στο Βερολίνο

IDF: Ανακοίνωσε ότι «αναστέλλει προσωρινά» ένα πλήγμα εναντίον στρατιωτικών υποδομών της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

Top News

Η Τέιλορ Σουίφτ χάρισε 197 εκατομμύρια δολάρια στους συνεργάτες της: Ξέσπασαν σε κλάματα μόλις τους το ανακοίνωσε

Χριστόφορος Παπακαλιάτης και Κλέλια Ανδριολάτου στη Βουδαπέστη για τα γυρίσματα του «Maestro»

Αθηνά Οικοκομάκου και Μπρούνο Τσερέλα θα αλλάξουν χρονιά στο εξωτερικό: «Θα υποδεχθούμε το 2026 στην Αργεντινή»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έκλεισε το τηλέφωνο στη Σίσσυ Χρηστίδου: «Το θεωρώ πολύ άγριο να υφίσταμαι επίθεση on air»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert