Eργαζόμενοι στα ΕΑΣ: Βυθιζόμαστε! Τι θα συζητήσει η Βουλή για την αμυντική βιομηχανία

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

 Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκεται σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του σωματείου Εργαζομένων στα ΕΑΣ, η εταιρία, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, παρά τις υποσχέσεις.

Την ίδια ώρα στη Βουλή προγραμματίζεται συζήτηση για την αμυντική βιομηχανία την ερχόμενη Πέμπτη.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των σωματείων Εργαζομένων στα ΕΑΣ άλλη μια συνάντηση με την διοίκηση έγινε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν:

“Δυστυχώς, από την ενημέρωση του Συμβούλου, δεν βγήκε τίποτα αισιόδοξο για την εταιρεία και τους εργαζόμενους. Αντίθετα, φάνηκε ότι η Διοίκηση της εταιρείας είναι χαμένη σε αδιέξοδους δρόμους, χωρίς στόχους, χωρίς σχέδιο, ανίκανη να δώσει λύσεις στα μεγάλα Οικονομικά, Παραγωγικά και Διοικητικά θέματα που καθημερινά σφίγγουν ασφυκτικά πλέον τη θηλιά στο λαιμό της εταιρείας και των εργαζομένων.

Ήρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η αναμονή και η ελπίδα ότι η Διοίκηση και η Κυβέρνηση θα δώσουν προοπτική στην εταιρεία, αποδείχθηκαν ανέξοδες υποσχέσεις. Δυστυχώς, φτάνει η ώρα που θα μας «παραδώσουν» στα νύχια της Τρόικας εντελώς απροστάτευτους! Είναι προφανές πλέον, ότι οδηγούμαστε στο φουρτουνιασμένο ωκεανό χωρίς καν σωσίβιο!”

Πιο συγκεκριμένα επισημαίνουν ότι:

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ !

Η όλη συζήτηση απέδειξε, ότι είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα που μας οφείλουν. Επίσης, δύο από τα πιο ουσιαστικά ζητήματα που θα δημιουργούσαν ελπίδα για το αύριο της εταιρείας, η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα καθώς και η κεφαλαιοποίηση των χρεών, με ευθύνη της Κυβέρνησης παραμένουν ακόμη «σχέδια επί χάρτου».

Χρωστάμε παντού, η Παραγωγή δεν βγαίνει, το παραγωγικό έργο της εταιρείας διατίθεται στους ιδιώτες, η πώληση του ΣΕΕ συναντάει εμπόδια από τους χειρισμούς της Διοίκησης που επέλεξε τις μυστικές διαπραγματεύσεις, από τις νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες που θα εξασφάλιζε ένας ανοιχτός και δημόσιος διαγωνισμός. Γιατί άραγε…

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΔΕΝ ΤΗΡΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΑΣ !

Οι Κυβερνητικοί Παράγοντες, αφού μας φλόμωσαν στις υποσχέσεις, τελικά δεν υλοποιούν τίποτα από όσα είπαν για τα Ε.Α.Σ. Η κεφαλαιοποίηση δεν γίνεται, προσωρινή φορολογική ενημερότητα με ΠΝΠ δεν δίνεται, χρηματοδότηση και μισθοδοσία δεν βλέπουμε, συμβάσεις δεν τρέχουν, η εταιρεία έχει εγκαταλειφθεί και η Διοίκηση θα γίνει αργά ή γρήγορα εξιλαστήριο θύμα.

Ο αγώνας είναι η μόνη λύση ελπίδας. Για αυτό το λόγο, τα Σωματεία αποφάσισαν Στάση Εργασίας και Συγκέντρωση στο Υπουργείο Οικονομικών, τη Δευτέρα 21/11 στις 12:00 και την Τετάρτη 23/11 στις 09:30, νέα συνάντηση των Σωματείων στο εργοστάσιο της Ελευσίνας, ώστε λαμβάνοντας υπόψη και τις απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών να εκτιμήσουμε εκ νέου την κατάσταση και αν χρειαστεί θα ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα έως το τέλος.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την ίδια ώρα, την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να γίνει ενημέρωση στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα στους βουλευτές για τα θέματα που αφορούν στην κατάσταση της αμυντικής βιομηχανίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Βίτσας προγραμμάτισε συζήτηση θεμάτων της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας, στην διαρκή επιτροπή εξωτερικών και άμυνας της βουλής των Ελλήνων εντός δεκαπέντε ημερών, αποδεχόμενος σχετική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Λοβέρδου.

Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει:

“Οι έως σήμερα αντιφατικές απαντήσεις της κυβέρνησης σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα δελτία τύπου των σωματείων εργαζομένων στην ΕΑΣ ΑΕ και την εθνική αντιπροσωπεία, σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδριάσεων σε συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, παρέχουν ελλιπή και αμφιβόλου εγκυρότητας ενημέρωση για την πραγματική κατάσταση της εταιρείας, παρεμποδίζοντας έτσι τον εποικοδομητικό διάλογο, υπονομεύοντας το συμφέρον της εταιρείας και των εργαζομένων σε αυτή.

Κατόπιν αυτής της θετικής, κατά την άποψή μας, αποδοχής της πρότασής μας από τον κ. ΑΝΥΕΘΑ και προς αποφυγή διπλής προσπάθειας, αναμένουμε καταρχάς στη Βουλή (στην ανωτέρω επιτροπή) την ουσιαστική και αξιόπιστη ενημέρωση καθώς και την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα ΕΑΣ ΑΕ, παρουσία όλων των πολιτικών κομμάτων και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας”.