Επαναπροώθηση μεταναστών από Γερμανία στην Ελλάδα – Όλα ανοιχτά

Το θέμα της επαναπροώθησης μεταναστών από την Γερμανία στην Ελλάδα τέθηκε από δημοσιογράφους μετά από την συνάντηση που είχε ο Έλληνας Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Γιώργο Παππά αν η Γερμανία θα συνεχίσει να μην επαναπροωθεί στην Ελλάδα μετανάστες που ζητούν άσυλο στην Γερμανία. Η απάντηση τ΄ αφήνει όλα ανοιχτά.

Τι ακριβώς ειπώθηκε:

Ερώτηση Γιώργου Παππά: Θα ήθελα να ρωτήσω κατ΄ αρχάς τον κ. Υπουργό για το θέμα της επαναπροώθησης στην Ελλάδα όσων αιτούνται άσυλο, η οποία έχει σταματήσει. Θα συνεχίσει η Γερμανία να εφαρμόζει αυτή την τακτική; Και ένα δεύτερο ερώτημα που απευθύνεται και στους δύο: Μιλήσατε πριν για τις καλές προσωπικές σχέσεις. Θα σταθεί αρωγός αυτή η καλή προσωπική σχέση και για την Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το μεταναστευτικό πρόβλημα, καθώς είναι η πύλη προς την Ευρώπη;  
 
Thomas de Maizière: Θα αρχίσω με τη δεύτερη ερώτησή σας. Δεν θέλω και δεν μπορώ να πάρω θέση επ’ αυτού. Σήμερα έχουμε εδώ τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, ο οποίος είναι Έλληνας, αλλά δεν είναι πλέον Έλληνας πολιτικός. Δεν θα χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να συζητήσω ένα θέμα, το οποίο αποτελεί θέμα συζήτησης με την Ελλάδα. Όσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας: Η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση και ιδιαίτερα στην υποδοχή των προσφύγων και για αυτόν τον λόγο υπήρξε άλλωστε η βοήθεια από την ΕΕ. Το θέμα της επαναπροώθησης το συζητούμε, δεν έχουμε λάβει όμως ακόμα αποφάσεις.   
 
ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μια ερώτηση που προκαλεί την απάντηση και δεν θα ήταν σωστό να μην απαντήσω, άν και δεν μιλώ πλέον από τη θέση ενός Έλληνα πολιτικού, όπως είπε και ο κ. Υπουργός. Ωστόσο, προσωπικά έχω πολλές εμπειρίες από την περίοδο που υπήρξα Έλληνας πολιτικός και μπορώ να πώ πως πριν 15 χρόνια, όταν το θέμα των προσφύγων άρχισε να γίνεται αισθητό, υπήρξε αμηχανία τόσο σε τοπικό επίπεδο, σε επίπεδο κυβέρνησης αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και πως η κατάσταση τα τελευταία 15 χρόνια έχει πλέον βελτιωθεί σημαντικά σε όλα τα επίπεδα.

Ήμουνα και πριν λίγο καιρό στην Ελλάδα και μπορώ να πώ, όπως συζήτησα με τον αρμόδιο Υπουργό, πως η κατάσταση δεν είναι όπως πριν 5 χρόνια, έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Η πολιτική ασύλου λειτουργεί πλέον πολύ καλά στην Ελλάδα και η χώρα είναι σε θέση να βοηθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ με την εμπειρία της σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει ωστόσο να επαγρυπνούμε και να παραμείνουμε προσεκτικοί.

Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, σε μια δύσκολη γειτονιά, η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει σαν γέφυρα ανάμεσα σε αυτή την περιοχή με την οποία τη συνδέουν ιστορικοί δεσμοί, και στην ΕΕ. Επίσης είμαστε κοντά σε μια περιοχή όπου σημειώνονται μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γέφυρα, εάν μπορώ να χρησιμοποιήσω μια τέτοια έκφραση, ανάμεσα σε αυτή την περιοχή και την ΕΕ, και αναφορικά με τις άλλες χώρες transit, όπως λ.χ. την Αίγυπτο που μας συνδέουν πολλά, ώστε να εφαρμοσθούν τα αναγκαία μέτρα για μια αποτελεσματικότερη μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου.