Του Χρήστου Καπούτση
«Μυστική» επίσκεψη, πραγματοποίησε ο Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργικός εξάδελφος Γεώργιος Τσίπρας στην Τεχεράνη, υποστηρίζει έγκριτη εφημερίδα. Το δημοσίευμα, δεν διαψεύδεται, αλλά ούτε και επιβεβαιώνεται, από το Υπουργείο Εξωτερικών. Το θέμα όμως έφτασε στη Βουλή, μέσω σχετικής ερώτησης που κατέθεσε Βουλευτής, επομένως, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι υποχρεωμένο να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις.
Πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα, διότι, η «μυστική διπλωματία» είναι πολύ δύσκολη υπόθεση , υπόκεινται σε αυστηρούς κανόνες και περιέχει υψηλό ρίσκο, διότι σε περίπτωση αποτυχίας ή αποκάλυψης, τότε, είναι δυνατόν να προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στη χώρα. Αν επρόκειτο για σοβαρή μυστική αποστολή στο Ιράν, για την προώθηση μείζονος Εθνικού θέματος, το πρώτο εύλογο ερώτημα είναι, γιατί επελέγη ο άπειρος Γ. Τσίπρας και όχι ένα έμπειρος διπλωμάτης;
Τι μπορεί να αναζητεί η Ελλάδα τώρα στο Ιράν, μια χώρα στην οποία η Ε.Ε. έχει επιβάλει εμπάργκο στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανόμενου και της αγοράς πετρελαίου; Αν ο Γ. Τσίπρας μετέβηκε στη Τεχεράνη, με δική του πρωτοβουλία ή με την έγκριση του πρωθυπουργού ή του υπουργού Εξωτερικών (δεν έχει διευκρινιστεί), όπου είχε ή προσπάθησε να έχει, διαβουλεύσεις με αξιωματούχους του καθεστώτος της Τεχεράνης, με αντικείμενο ενδεχόμενη ιρανική χρηματοδοτική βοήθεια προς τη χώρα μας, τότε , η υπόθεση μάλλον ξεφεύγει των ορίων της «μυστικής διπλωματίας» και καθίσταται … οπερετική. Και αυτό διότι, δείχνει επικίνδυνη άγνοια της γεωπολιτικής συγκυρίας στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου και της Μέσης Ανατολής. Κυρίως όμως, διότι, εκθέτει σε «περιττούς» κινδύνους τις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και με τις ΗΠΑ, σε μία εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία.
Την περίοδο αυτή στην γεωγραφική περιοχή από τη Λιβύη, την Υεμένη, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τη Συρία, την Ιορδανία, το Ιράκ, το Ιράν, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, συντελούνται κοσμογονικές αλλαγές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται από πολύ ισχυρούς παράγοντες του διεθνούς συστήματος. Το Ιράν, είναι το κλειδί των γεωστρατηγικών εξελίξεων. Το Ιράν και οι έξι δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) διεξάγουν τώρα λεπτές διαπραγματεύσεις, για το επίμαχο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο επανεκλεγείς Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμιν Νατανιάχου έχει προβάλλει ανοιχτά τις αντιρρήσεις του για μία ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Μάλιστα η απόφαση του Νετανιάχου να συμμαχήσει με τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς αντιπάλους του Προέδρου Μπ. Ομπάμα, έχει καταστήσει προβληματικές τις αμερικανο-ισραηλινές σχέσεις.
Μετά την εκλογική νίκη του, ο Β. Νεανιάχου, εμφανίζεται πολιτικά πανίσχυρος και θα συγκροτήσει μια ακροδεξιά κυβέρνηση. Ο Νετανιάχου διαθέτει τη στήριξη —πέραν φυσικά των δικών του βουλευτών, αυτών του δεξιού κόμματος Λικούντ— των δύο εθνικιστικών κομμάτων (Εβραϊκή Εστία, Ισραέλ Μπεϊτένου) και των δύο υπερορθόδοξων εβραϊκών κομμάτων (Σας, Ενωμένο Ψηφοδέλτιο της Τορά), κόμματα που θεωρούν το Ιράν θανάσιμη απειλή για το Ισραήλ.
Το Ισραήλ, θεωρεί ότι η ενίσχυση της ιρανικής επιρροής στο Ιράκ και την Υεμένη, αλλά και στην Συρία και τον Λίβανο, συνιστούν μείζονα απειλή για την επιβίωση του εβραϊκού έθνους. Επίσης, η προθυμία των ΗΠΑ να αποδεχτούν έναν νέο, διευρυμένο ρόλο για το Ιράν (ήδη αμερικανοί πεζοναύτες και ιρανοί φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης μάχονται δίπλα-δίπλα τους τζιχαντιστές του Ι.Κ. στο Ιράκ), έχει δυσαρεστήσει έντονα την Ισραηλινή Κυβέρνηση. Ο Β. Νετανιάχου, δηλώσει ότι θα συνεχιστούν οι εβραϊκοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και ότι, όσο αυτός θα είναι Πρωθυπουργός του Ισραήλ, δεν πρόκειται να υπάρξει Ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, επιλογές που έχουν εξοργίσει την αμερικανική διπλωματία ( Μπ. Ομπάμα, Τζ. Κέρι). Ο Β. Νετανιάχου δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής δράσης με στόχο την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν. Οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι αναβαθμισμένες , και έχουν υπογραφεί πολύ ισχυρές πολιτικές και στρατιωτικές συμφωνίες. Μάλιστα, οι Πολεμικές Αεροπορίες του Ισραήλ και της Ελλάδας, έχουν πραγματοποιήσει υψηλού επιπέδου ΚΟΙΝΈΣ αεροπορικές ασκήσεις. Ισραηλινοί πιλότοι έχουν ασκηθεί σε προσβολές επίγειων στόχων σε ελληνικά αεροπορικά πεδία βολής. Συνεπώς, δεν επιτρέπονται διπλωματικοί «ερασιτεχνισμοί» από ελληνικής πλευράς, μέσω πρωτοβουλιών «νεοφώτιστων μέτερνιχ», τη στιγμή μάλιστα, που θα πρέπει η Κυβέρνηση να επανεξετάσει τη σχέση της Ελλάδας με την ακροδεξιά και εθνικιστική Κυβέρνηση του Ισραήλ.